ГОДИШНИКЪТ „ЛЮБОСЛОВ’2014” ПРЕД СЪДА НА ЧИТАТЕЛИТЕ

Начална страница | САЩ и Канада | ГОДИШНИКЪТ „ЛЮБОСЛОВ’2014” ПРЕД СЪДА НА ЧИТАТЕЛИТЕ
image

„АЗ ИМАМ ДА ВИ КАЖА НЕЩО И ИСКАМ ДА ПОЛУЧА ОТГОВОР.” -
Съмърсет Моъм

Отиде си годината 2014.Едни казват, беше добра година. Други – не мого,а за някои може  и лоша да е била.Но за СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА спокойно можем да кажем,че годината беше плодотворна,спорна и берекетлия.Много нови и интересни писания написаха българските писатели в Америка и по света. И не само тия по света, но и неговите членове и съмишленици живеещи и пишещи в Родината България.

"РОДИ СЕ КНИГА III на„ЛЮБОСЛОВ”,ГОДИШНИКА НА СБП В САЩ И ПО СВЕТА. В предговора на книгата, секретаря на Съюза Василен Васевски пише,че:” Тази книга е  преди всичко мост. Мост на културата, но и на родовата памет, която само заедно можем да опазим. И за да стане това възможно са необходими нашите общи усилия – на пишещите и на четящите.”.
В послеслова,председателя на този творчески съюз Георги Витанов Богат казва:  „И ние, пишещите българи по света, драги читателю, имаме да ти кажем нещо. Даже много неща. И ето, казваме ги. Казваме ги пишейки. Пишейки на най-звучният и най-мил език на света. Колкото по-далеко от Родината живее нашенеца, толкова по-мил му става езикът. Толкова по-сладък, вкусен и утолявящ душевната жажда е той – като кристалната снежна вода на планините ни, като плодовете на нивята ни, като изкрящото вино на лозята ни. Този свещен  език наш, това златно Слово,дадено ни от Бога от преди създанието на света, е не просто език за говорене, за „комуникация”. Българското Слово е художник, рисуващ най-прекрасни картини,с най-красивите багри и светлина небесна. То е ваятел не с глина и камък, а с думи. Думи, изпълнени с мисъл и чувства.
Българският език е способен на всичко – да възпее и прокълне, да обича и мрази. Да пее, да плаче и да се смее. И при това с най-точните, най-изразителните, най-силните думи на любовта, радостта, плача, болката и смеха. На проклятието и омразата. Най-богат език е той! Защото такава е душата на българина – „силно да люби и мрази…” Защото, какъвто човека – такава и душата му. Такива са мислите му, такова е и словото му.” Внимавайте в мислите си! – е казал мъдреца – Добра мисъл, добро слово, добри дело! Зла мисъл, зло слово, зли дела!” Затова и нарекохме този сборник с думата ЛЮБОСЛОВ.
Но ето,ч е и тази година в нашият „Любослов”, пишещите българи от СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА имаме да кажем МНОГО НЕЩА. И ги казваме.                                                                                                                                                                             
И чакаме твоят отговор, любезни наш читателю.”

Едновременно с това, започва кампания за събиране литературни материали за новият Годишник „Любослов’2015” „Той ще излезе също в Чикаго - столицата на българите в Америка – факт, който не е случаен. „В този здраво оформен културен център на нашата диаспора словото е ценено и почитано, наред с другите форми на изкуство. То се радва на признание, благодарение на усилията, които полага през последните четири години нашият творчески съюз. Надяваме се с новото издание да затвърдим започнатото, като се доближим още до някогашните будители и пазители на българските традиции„- казва Василен Васевски

От УС на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ
ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА


Оценете тази статия
2.25

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

Иван Бухов на 01 Февруари, 2015 01:06:12
avatar
Поздравявам Ви за всичко каквото правите в полза на Родината и рода ни, далече от тях, там където са се събрали много нашенци и не ни забравяте! Бог да е с Вас и да Ви пази и помага във всичко!!! Специални поздрави за земляка и приятеля Гошо от Добринище.
Съгласен Несъгласен
1
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7