За паметниците – от връх „Капитан Петко Войвода” в Антарктида до Чикаго...

Начална страница | САЩ и Канада | За паметниците – от връх „Капитан Петко Войвода” в Антарктида до Чикаго...
image
Авторското представянето на книгата в Димитровград

Няколко седмици преди честването на 18 декември 2014-та, Денят на 170-годишнината  от раждането на Капитан Петко Войвода, в България беше представена новата книга на неговата родственица  Пенка Чакалова-Генева. Заедно с нея бе чествано и предишното творчество на автора, голяма част от което е посветено също на нашия национален герой.  Книгите, общо четири, събраха интереса и благодарността на читателите в голямата зала на Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград, в Хасково, София и в други градове на страната.
Авторката е литератор и педагог от Димитровград. Тя е родственица на Капитан Петко Войвода: прадядо й по майчина линия – Митрю, е брат на легендарния капитан.
Лицето на новата книга от Пенка Генева за Капитан Петко Войвода За първата си книга - „Спомен и памет за Каракирковия род – родът на Капитан Петко Войвода” тя казва: „Тази книга съм носила цял живот, защото от дете съм слушала разказите на моите родители и близки за Капитан Петко Войвода”. А в предговора към най-новата  - „Паметниците на Капитан Петко Войвода”, литературоведката  Яна Манолова пише за автора: „Много интересни са нейните открития за паметници, които може би не всички знаят - тези в Чикаго и на връх „Капитан Петко Войвода” в Антарктида.”
Няма съмнение - за нас в Чикаго е гордост, че и ние сме част от света, където името на нашия национален герой се тачи и обича! Че сме редом, макар и много по-скромно, с Рим, където до монумента на Гарибалди е поставена и скулптората на Капитан Петко Войвода , изваяна от Валентин Старчев, че и при нас, край Мичиган, както и в Антарктида има български „връх”, на който сме поставили  паметният лик на един от най-обичаните българи!
Вестник „България Сега” е  помествал няколко пъти  досега статии и откъси от творчеството на Пенка Генева. Ето, че и тя  ни представя с добри думи в книгата си. Изтъква нашето, макар и от далечното Чикаго, българолюбие, признателността ни към героите на Родината. Не ги забравяме, където и да сме по света, и нашия израз на преклонението ни пред Капитан Петко Войвода стана  скромният, но  придружен и с много  любов, мемориал на Войводата в нашия град. Един от 26-те подобни признания за великото дело на героя.
В своите писма до редакцията и в книгата си авторът на този вписващ се в историята литературен труд ни благодари за това, че пазим и тачим паметта на героите. Тя разказва за обичта и уважението, с който се ползува славният български войн и войвода в България и сред българите по света.
Бронзовото лице на Войводата„Уважаеми приятели от редакцията и читатели  на вестник „България Сега”, Чикаго, в тези дни на памет и признателност към живота и делото на Петко Кирков Каракирков - Капитан Петко Войвода много българи ще подвием коляно в знак на преклонение пред живота и делото на този легендарния българин. В моята най-нова книга за паметниците, които хората в България и по света посвещават на Капитан Петко Войвода, аз съм поместила и признателността за Вашия принос, какъвто е  „Алеята на славата” в  Чикаго,  разбира се и паметника на Капитан Петко Войвода сред нея. За тях благодаря безкрайно много на всички българи от Чикаго, на Българската Православна Църква „Свети Иван Рилски - Чудотворец” в лицето на Църковното настоятелство и отец Валентин Ноцков, на всички от чийто родолюбив  устрем се е родила прекрасната и споменатата вече “Алея на Героите на България” в Чикаго, на Иван Хаджиминов, автор на колонадата, на Самуил Каварджиев, автор на прекрасни материали за Капитан Петко Войвода, които разгарят народната обич към този героичен българин, както и на редакцията на родолюбивия български вестник в Чикаго, в САЩ и Канада, „България Сега”.
Българското Чикаго също благодари за добрите думи на неуморния автор на нашата историческа книга Пенка Генева! А в дните на честването, сигурно ще е полезно да си припомним и един от най-горещите завети на Капитан Петко Войвода:  "Момчета, работете за свободата и доброто на нашето  Отечество!"
                     
Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7