Документален филм за Римска Сердика и Свети Николай

Начална страница | САЩ и Канада | Документален филм за Римска Сердика и Свети Николай

Празниците са чудесно време да поседнете със семейството си пред телевизора и да се запознаете по вълнуващ начин с историята на българската столица София. Документалният филм „София – историята на Европа“, част от телевизионната поредица „Световните градове на България“, ще бъде излъчен на един от най-светлите български празници Никулден  (06.12) по БНТ-Свят от 11:25 и 01:50.
Датата не е избрана случайно. Свети Николай и делата му са свързани със защитата на християните в Римската империя, а Сердика е била един от прочутите центрове в нея.
Времето на Великата империя е оказало огромно влияние върху развитието на София и създаването на идентичност на региона.
Филмът разказва за Сердика като един от най-важните градове в Римската империя. Това, което се случва в нея, има ефект върху цялата европейска история.
Особено, когато светът се оказва между две епохи. Онова, което наричаме варварство, ще остане в миналото. Жестоките преследвания на християните от императорите Диоклециан и Галерий, които безжалостно убиват и репресират вярващите, ще бъдат заменени от дълговечната хегемония на християнството. Свети Николай със своята храброст и силна вяра допринася това да се случи, рискувайки живота си и попадайки в затвора.
По-късно, когато в Никея е свикан Първият вселенски събор, Свети Николай оказва голямо влияние за решаването на религиозния въпрос и установяването на съгласие между всички 318 епископи. Не е случайно го наричат Чудотворец, защото успява да постигне мир и разбирателство между хората с изумителна лекота.
На Сердикийския събор за християнството, на който епископите от Изтока и Запада се събират отново, е утвърдена първата редакция на молитвата, в която са изложени основните истини на православната вяра, изработена 20 години по-рано в Никея.
 „София – Историята на Европа“ създава на зрителя цялостна картина за историята на Европа. Бившата Римска Сердика, най-старата столица в Европа заедно с Атина, пази пластове хилядолетна история, световно знание и вселенска мъдрост. 
Както казва актьорът във филма Тери Рандъл: „Пътуването от Рим до Константинопол, което в историята трае векове, в София отнема три минути. Извървете ги!“ 
Филмът е носител на Първа награда в раздела за документални филми на Международния фестивал „На Източния бряг на Европа“, провел се във Велико Търнов, България.
Зад реализацията му стои екип от професионалисти със световно виждане за документално кино. Хора, работили по международни проекти, пътували, научавали за други култури и превърнали се в граждани на Света.
Сценарият е дело на Александър Перпелиев, експерт в сферата на документалното кино. Работата и съвестта не му позволяват да остави който и да е факт непроучен. Затова неговите сценарии са изпипани до съвършенство. Зад гърба си има 15 годишен стаж като журналист, като сценарист на над 10 филма и хилядите си хобита.
Степан Поляков е режисьор и продуцент на поредицата „Световните градове на България“. Човек на изкуството, творец, отправил поглед в бъдещето. Затова не е учудващо, че когато през 1997 поставя пиесата си „Менделсон не иска да гаси пожари“, предсказва с 7 години взрива на Кулите-близнаци. Автор на над 50 документални филма, снимани из цял свят, той несъмнено умее да разказва приказки.
 
Зад камерата е Стефан Куцаров. Стефан е оператор със забележителна кариера. Носител на награда за оригинално визуално изпълнение на филма "Солницата". Оператор на филма "Номер едно", носител на "Златна роза" за най-добър филм на фестивала на българския игрален филм във Варна за 2011 година. За него киното е истинско призвание. 
Гледайте филма „София – Историята на Европа“ в събота, Никулден, от 11:25 и повторението от 01:50 по БНТ-Свят.

За в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7