Честито от Чикаго на„Читалище.то–2014”!

Начална страница | САЩ и Канада | Честито от Чикаго на„Читалище.то–2014”!
image
Учредителното събрание на "Читалище.то" в аулата на Софийския Университет "Свети Климент Охридски"

Редакцията на в. „България Сега”, Чикаго благодари на Ани Лозева за нейното внимание към нас в Чикаго и информацията, която ни предостави. Идеята и делото, което е сторено в България, са прекрасни и благородни и примерът  им ще стигне и до нашите български сърца в Чикаго. Благодарим и на Александър Кръстев, от чийто блог The Dreamreader -  Alexanderkrastev.com предоставяме на нашите читатели от Българското Чикаго, подробен обзор на това патриотично и дълбоко-народно начинание.
Честито от Чикаго на „Читалище.то–2014”!

Ново културно-просветно сдружение в България
В деня на будителите  1-ви ноември в аулата на Софийския университет се състоя учредителното събрание на народно читалище „Читалище.то-2014”.
Роди се едно модерно самоуправляващо се културно-просветително сдружение, чиито основни цели са да реализира творчески идеи и мечти на млади (и не само) автори. То е платформа за образователни и творчески изяви. Предоставя база, своите образователни и информационни ресурси.
Читалището ще помага на мотивирани българи да се развиват в сферата на изкуството и културата. Образователната, информационната и културно артистичната дейности, заедно с литературното творчество и четенето са основните цели, които „новите будители” си поставят за пробуждането на младежта и обществото в столицата и страната ни. Голяма част от хората, които искат да са в помощ на просветителското дело, са млади специалисти, завърнали се в родината си от патриотични чувства и изпълнени с надежди.
 Първото събитие, организирано от „Читалище.то” бе водено от лектор Петър Шарков, сертифициран от Тони Бюзан да преподава мисловни карти. Събитието бе под надслов „Как да учим”.

Ани Лозева
за в.„България Сега”, Чикаго
 

За „Читалище.то” или най-добрият Ден на будителите

По време на учредителното събрание - Александър Кръстев, член на настоятелството и Николай Стойков,  председател. В дъното - талисманът на събитието...Имам много особени взаимоотношения с културните институции. Като малък баба Райна често ме водеше в селското читалище в Живково, където сред праха и тъмницата симпатична лелка (ту с турско, ту с българско име - сещаш се защо) ми даваше интересни книжки за четене. После в гимназията така и не се спогодихме с училищната библиотека - посещавах я само преди олимпиадата по литература и толкова. Чак в първи курс, когато интересът ми към журналистиката не беше още "опетнен" от реална представа за какво се ползват медиите у нас, започнах да прекарвам голяма част от дните си в Университетската библиотека на СУ, четейки сутрешните вестници.
Появи се и "Аз чета" и започнах да търся начини за популяризиране на дейностите на библиотеките в цялата страна, защото хората там го заслужават. И ето ме, няколко години по-късно, вече официално "Посланик на библиотеките", празнувам почти професионално Деня на будителите на всеки 1 ноември. А вчера - вчера взаимоотношенията ми с културните институции минаха на изцяло ново ниво, след като с немалка група ентусиасти и подкрепата на над 200 души, дошли в Аулата на Софийския университет, учредихме Читалище.то. Както се вижда от името, това ще е традиционната българска институция, но поддържана по съвременни методи и с напълно подходящ за 21 век набор от читалищни услуги. Най-добрият възможен начин да отпразнуваш Деня на будителите, нали?
Вчерашното учредително събрание бе плодът на над 3-месечна подготовка, много срещи и будувания "по нощите", за да налучкаме най-добрия формат. Много от инициаторите са членове на Протестна мрежа, но всички имаме една цел - нормално развитие на обществото и основа за добро бъдеще на децата ни в България. Да, едно читалище е идеалната форма, в която да допринесем за всичко това.
Истината е, че вчера бяхме прекалено развълнувани и вероятно доста разхвърляни, което се надявам да не е объркало хората. Искахме обаче всичко да се случи "по буквата на закона" - не проформа, както често се случва при основаването на подобни инициативи. Като резултат от гласуванията бе приет предварително подготвеният и разгласен във Facebook-събитието устав на "Читалище.то" и бяха избрани членовете на Настоятелството, Проверителната комисия и Секретарят на самото Читалище. Последното се случи почти импровизирано - в последния момент решихме да не "даваме" един от най-ценните хора в екипа в Настоятелството, а да го помолим да си направи отвод от гласуването и да бъде предложен за секретар. Любо Авджийски бе избран единодушно за този пост, а уменията му като адвокат и организатор със сигурност ще са от първостепенна важност за институционализирането на Читалище.то в трудните първи месеци.

Двама Захариеви- активни учредители: Ивайло Захариев, участник в българския сериал "Под прикритие" и Филип Захариев - младата му смяна.Аз лично бях избран за член на Настоятелството, като пред себе си поставям 3 основни приоритета - създаване на медийна грамотност, повишаване на финансовата грамотност и разбира се, засилване на функционалната грамотност при четене на художествена и нехудожествена литература. Грамотност. Къде другаде да се насърчава, ако не в Читалище(.то). След съвсем скорошното си местене съм подготвил и доста сериозен брой книги, които ще отидат като дарение за читалищната библиотека.

На практика Читалище.то ще даде възможност на "Аз чета" най-накрая да има свой офис (при намиране на добра сграда това ще може да се случва и за много други организации) и място за провеждане на много от инициативите, за които досега сме си мечтали. Това е и причината почти половината екип да бъде сред учредителите, а много от останалите ще се включат веднага щом е възможно.

Сега се заемаме за работа - сайт, Facebook страница, и-мейл комуникация с членовете, първи концепции - всичко това, което умишлено задържахме, за да има максимална прозрачност при подготовката и реализацията. Още сме в процес на търсене на физическо място за Читалище.то, защото големите ни планове изискват добра локация и подходящо пространство. С финансирането също ще е трудно, но писането на проекти до европрограми и донори не ни плаши.

На добър час на Читалище.то и всички заедно да вървим напред! Вярвам, че идеята е заразителна и скоро ще се мултиплицира в цялата страна.

Александър Кръстев
Снимка: Тихомира Методиева


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7