Политическият емигрант в САЩ Иван Гаджев иска министерство на българската емиграция

Начална страница | САЩ и Канада | Политическият емигрант в САЩ Иван Гаджев иска министерство на българската емиграция
image
Д-р Иван Гаджев и ген. консул Симеон Стоилов. Снимката е от сайта eurochicago.com. Фотограф: eurochicago.com

"Държавната агенция за българите в чужбина се занимаваше и продължава да се занимава не за обединението на емиграцията, а за продажба на българско поданство и паспорти на небългарски лица. Бившите агенции и комитети в София имаха за ръководители назначени от правителствата бивши комунистически активисти и агенти на бившата Държавна сигурност".
Това заяви политическият емигрант от 1968 г. в САЩ д-р Иван Гаджев при награждаването му с най-високото почетно отличие на Министерството на външните работи "Златна лаврова клонка". Признанието е за цялостен принос към запазване на българския национален дух и история и връчено от генералния консул в Чикаго Симеон Стоилов на тържество на Български културен център в Детройт (Balkan American Community Center), съобщи Eurochicago.com.
"Моята мечта още от 1989 година е била да се създаде едно министерство на българската емиграция, каквото има в Гърция, Македония, Израел и в други държави. Едно такова министерство в България, което да работи за обединението на над 7 милиона българи, живеещи извън настоящите граници на  България", каза Гаджев.
По думите му Славянският комитет в София се занимаваше с шпионаж, шантажиране и провокации сред българската емиграция. Убийствата, както стана с българския емигрант в Лондон – писателя Георги Марков, отвличанията на български емигранти в Западна Европа бяха дело на агенти на бившата Държавна сигурност, посочи той.
Гаджев изрази съжаление, че никой не се занимава сериозно за обединението на над 7 милиона българи в чужбина, за запазването на българския им дух и българското им съзнание. Какво пречи да има министерство, в което ръководителите да се посочват и избират от емиграцията, а не от политическите партии, дошли на власт за кратък период от време, попита той.
По думите на Гаджев никой не се погрижил и за десетките български черкви, строени от българите в Америка още от 1905 г до днес.
"За голямо мое съжаление нито едно от българските правителства още преди 10 ноември 1989 г. и до ден днешен не откликнаха и не разбираха важността на въпроса за министерство на българската емиграция, което да се грижи за тези милиони българи, живеещи с българското име и вяра, пръснати по широкия свят", каза още той.
До момента най-високото отличие на външното министерство е връчвано в САЩ само на Хилари Клинтън, Джон Байърли и г-жа Пенка Френч – почетен консул на България за района на Западна Пенсилвания.
Dnevnik.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7