Републиканците с пълно мнозинство в Конгреса на САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | Републиканците с пълно мнозинство в Конгреса на САЩ
image

Републиканската партия в САЩ получи мнозинство в горната камара на парламента, като спечели най-малко 51 места в 100-местния Сенат. Републиканците излъчиха сенатори от щатите Айова, Арканзас, Колорадо, Западна Вирджиния, Монтана и Южна Дакота и така получиха шестте места, които им бяха нужни за мнозинство в Сената. Партията запази доминиращото си положение в Камарата на представителите, където тя разполага с мнозинство от 2010 година насам, и така пое пълен контрол над законодателния орган.

За пръв път в историята на САЩ ще има 100 жени в Конгреса
За пръв път в историята на САЩ ще има 100 жени в Конгреса, пише Bloomberg.
Наистина, сенатор Кей Хейгън и надежди на демократическата партия като Алисън Лундерган Граймс и Мишел Нън няма да бъдат сред тях, но групата ще включва републиканката Шели Мур Капито, която ще бъде първата жена избрана в Сената от Западна Вирджиния. В историята ще остане и Джони Ърнст, като първата жена, която ще представя Айова в американския Сенат.
Също така, очаква се пет цветнокожи жени да се присъединят към Камарата на представителите- 4 от тях са демократки, а Миа Лав е първата чернокожа жена-конгресмен от Републиканската партия.
По-голямата част от екзит-половете не показват добри данни за демократическата партия на САЩ. Избирателите смятат, че правителството не върви в правилната посока. Но екзит-половете сочат и че 44% от американците гледат положително на демократите. И което е по-важното : много инициативи на демократическата партия са популярни сред избирателите, като това, че трябва да има път по който имигрантите без документи да остават в САЩ, че абортът трябва да бъде законен и че проблемът с климатичните промени е важен.

The Raw Story: Избран е първият чернокож американски сенатор от южните щати от над 130 години насам
Гласоподавателите в Южна Каролина изпраха първият афроамериканец от южните щати в американския сенат от времето на годините непосредствено след американската гражданска война, пише The Raw Story.
49-годишният Тим Скот лесно спечели историческа победа в Южна Каролина, след като бе назначен на сенаторския пост от щата, поради оставката на преди заемалия длъжността.
Той е първият чернокож сенатор от южните щати на САЩ от времето на Възстановяването, периодът непосредствено след американската гражданска война, приключил през 1877 година с изтеглянето на федералните войски, до сега.
Скот ще представлява щата, където прозвучаха първите изстрели на Гражданската война през 1861 година.
„Неговото избиране отбелязва рязък контраст с времето на предишния сенатор от Южна Каролина , Стром Търмънд, който беше ярък противник на равенството на расите и защитаваше сегрегацията”, пише изданието.

Ерата на беззаконията на Барак Обама приключи, заяви американски сенатор
Американският сенатор от републиканската партия Тед Круз от щата Тексас заяви, че „ерата на беззаконията на Барак Обама е приключила”, пише The Hill.
Сенатор Круз призова своите съпартийци да направят всичко възможно за отмяна на програмата „Обама Кеър” (мащабна реформа в областта на здравеопазването) и да демонстрират „силен отказ” на плановете на сегашния президент на САЩ.
„За републиканците е настанало време да се съберат всички сили, да си спомним своите принципи и да заявим: „ Ние зачитаме доверието, което ни оказахте” и отново ставайки лидери във Вашингтон ние сме длъжни да се вслушаме в американския народ. Американският народ въстана и ако трябва да говорим направо- даде на републиканците още един шанс", заяви Круз.

Пазарите реагират положително на предварителните резултати от изборите в САЩ
Фючърсите на американските фондови индекси се повишават на фона на предварителните данни от изборите в САЩ, според които републиканците за пръв път от осем години получават контрол и над двете камари на парламента, съобщава РИА Новости.
„Републиканците са смятани за по-приятелски настроени спрямо бизнеса. Поради това не е изненада, че пазарите реагират положително на предварителните резултати”, заяви Вероника Пекланър от инвестиционната компания „Ашбъртън лимитид”

Кандидатите за губернатори от Републиканската партия водят в 24 американски щата
Кандидатите за губернатори от Републиканската партия водят в 24 американски щата , а на Демократическата партия- в 8, според предварителните резултати, съобщава CNN.
Във вторник в САЩ се проведоха избори за 435 депутати в камарата на представителите в конгреса на САЩ, 36 сенатори, 36 губернатори и законодателни събрания на 46 щати.
Според предварителните резултати, 24 щата ще попаднат под контрола на републиканците, а 8- на демократите. В 4 щата продължава броенето на гласовете.
Вероятно най-тежка за Барак Обама ще бъде победата на кандидата н републиканската партия Брус Раунер в щата Илинойс, в която е започнала политическата кариера на американския президент.
Републиканец води и в щата Арканзас, където е бил губернатор бившият американски президент Бил Клинтън, който също както и Барак Обама е демократ.

Барак Обама ще плановете си за работа с републиканците в сряда вечер
Американският президент Барак Обама ще проведе пресконференция в сряда вечер, ден след като неговата Демократическа партия понесе тежка загуба на междинните избори в САЩ, съобщава AFP.
По време на пресконференцията Обама ще разкрие плановете си за работа с републиканците, които установиха контрол над двете камари на Конгреса.
Американският президент е поканил лидерите на фракциите в Конгреса на среща в Белия дом в петък.

Москва: Загубата на демократите на междинните избори в САЩ е лична загуба за Обама
Поражението на Демократическата партия на междинните избори за американски Конгрес- това е лично поражение на президента Барак Обама. Това заяви председателят на комисията по международните дела към Държавната дума Алексей Пушков, цитиран от ТАСС.
„Кандидатите на демократите се бояха дори да споменават името на Обама- толкова е непопулярен той”, написа политикът в профила си в Twitter.

Лидерът на демократите в Сената на САЩ поздрави републиканците с победата
Лидерът на Демократическата партия в американския Сенат Хари Рийд поздрави ръководителя на републиканците Мич Макконъл с това, че партията му си осигури контрола в горната камара на Конгреса, предаде Reuters.
„Посланието на избирателите е много ясно- те искат ние да работим заедно. Предвиждам съвместната ни работа със сенатор Макконъл за благото на средната класа”, заяви Рийд.

Die Welt.: Сега Барак Обама наистина става пасивен
След междинните избори в САЩ ситуацията става още по-сложна, коментира германското издание Die Welt. Републиканците спечелиха мнозинство в Сената и това ще им даде по-силна роля в 114-ия Конгрес на страната. Камарата на представителите- долната камара на Конгреса,вече се доминира от Голямата Стара партия.
Това са лоши новини за Барак Обама. Явно държавният глава ще трябва да прекара остатъка от мандата си (до януари 2017г.) в почти пасивно състояние. Шансовете неговите демократи да налагат закони вече и бездруго бяха намалени в разделения Конгрес, тъй като Камарата на представителите отказваше да участва в съответните инициативи на Сената. От друга страна, Сенатът блокираше настъпленията на републиканското мнозинство

Републиканската партия спечели пълно мнозинство в американския Конгрес (ОБЗОР)
Републиканската партия в САЩ получи мнозинство в горната камара на парламента, като спечели най-малко 51 места в 100-местния Сенат. Републиканците излъчиха сенатори от щатите Айова, Арканзас, Колорадо, Западна Вирджиния, Монтана и Южна Дакота и така получиха шестте места, които им бяха нужни за мнозинство в Сената. Партията запази доминиращото си положение в Камарата на представителите, където тя разполага с мнозинство от 2010 година насам, и така пое пълен контрол над законодателния орган.
Победата на Републиканската партия, която се противопоставя на повечето инициативи на държавния глава, ще затрудни работата на президента демократ Барак Обама през следващите две години. Залогът на междинните парламентарни избори бе именно Сенатът, който се изплъзна от ръцете на демократите и лиши Обама от всякакъв лост за влияние в парламента.
Лидер на мнозинството в Сената ще бъде Мич Макконъл, който запази мястото си, отстранявайки без усилие Алисън Граймс, и по този начин опроверга социологическите проучвания, които предвиждаха оспорвана надпревара.

Републиканците спечелиха мнозинство в американския Сенат
Републиканците спечелиха мнозинство в американския Сенат с победата си за мястото на сенатор от щата Айова на парламентарните избори, които се проведоха в средата на мандата на президента демократ Барак Обама, предаде AFP.
Победата на републиканците, които се противопоставят на повечето инициативи на президента, ще затрудни работата на Белия дом през следващите две години.
Републиканската партия печели най-малко 51 места в 100-местния Сенат и запазва мнозинството си в Камарата на представителите, като по този начин поема пълен контрол над законодателния орган.

Републиканците спечелиха пет от необходимите шест места за мнозинство в Сената на САЩ
Републиканците спечелиха пет от шестте места в Сената, които са им нужни за мнозинство в горната камара на американския парламент, съобщава NY times.
В щатите Арканзас и Колорадо избирателите гласуваха за смяната на сенаторите демократи Марк Прайър и Марк Юдал. Западна Вирджиния, Монтана и Южна Дакота също избраха републиканци за свои представили в Сената.
Кори Гарднър измести Юдал в щата, в който президентът демократ Барак Обама спечели два пъти и който демократите посочиха като една от своите цитадели в битката срещу републиканците.

Републиканците в САЩ отбелязаха три от необходими шест победи в битката за Сената
Бившият губернатор на щата Южна Дакота Майк Раундс отбеляза третата от общо шест победи, които са необходими на Републиканската партия, за да спечели мнозинство в американския Сенат, предаде NY times.
По-рано победа за републиканците спечелиха кандидат-сенаторът от Западна Вирджиния Шели Капито, която отстрани съперницата си Натали Тенант. В Арканзас Том Котън, бивш войник от Ирак и Афганистан, спечели мястото на демократа Марк Прайър въпреки подкрепата на бившия президент демократ Бил Клинтън.
Републиканската партия има нужда от победа за шест места, за да поеме пълен контрол над парламента, след като запази мнозинството си в Камарата на представителите.

Републиканската партия спечели две места в американския Сенат
Републиканската партия в САЩ спечели две от шестте необходими сенаторски места, за да получи мнозинство в Сената, след като запази контрола си над Камарата на представителите, предаде AFP, позовавайки се на прогнозите на американски медии.
Победа за републиканците отбелязаха кандидат-сенаторът от Западна Вирджиния Шели Капито, която победи съперницата си Натали Тенант. В Арканзас Том Котън, бивш войник от Ирак и Афганистан, спечели мястото на демократа Марк Прайър въпреки подкрепата на бившия президент демократ Бил Клинтън.
Залогът на междинните парламентарни избори е именно Сенатът, който може да се изплъзне от ръцете на демократите и да лиши президента Барак Обама от всякакъв лост за влияние в парламента, като ограничи значително полето му на действие.
По-символично значение имаше победата на лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, който запази мястото си, отстранявайки без усилие Алисън Граймс, и по този начин опроверга социологическите проучвания, които предвиждаха оспорвана надпревара.
Републиканците запазиха контрола над Камарата на представителите, където те са мнозинство от 2010 година насам. Според изчисленията партията ще има 242 мандата срещу 193 за демократите, засилвайки мнозинството си от 233 места досега.

Републиканската партия в САЩ запазва мнозинството си в Камарата на представителите, сочат предварителните данни
Републиканската партия в САЩ запази мнозинството си в Камарата на представителите в резултат на междинните парламентарни избори във вторник, предаде AFP, позовавайки се на първите изчисления.
Според CBS News републиканците ще имат 226 от общо 435 места в долната камара на Конгреса. NBC дава на опонентите на партията на президента Барак Обама 242 места.
Резултатите показват засилване на мнозинството на републиканците, които се противопоставят на повечето политики на Обама.
В същото време, битката за Сената продължава. Републиканците вече спечелиха ключовото място на сенатор от Западна Вирджиния.

CNN: Републиканците спечелиха първото си място в Сената
Републиканците направиха първата стъпка към поемането на контрол над Сената на САЩ, като спечелиха първото си място – това на сенатор от щата Западна Вирджиния, което от около 30 години беше заемано от демократите, сочи прогнозно изчисление на CNN.
Така, републиканците имат нужда от още пет свои представители в Сената, за да получат мнозинство в горната камара на парламента за първи път от управлението на Джордж Уокър Буш.

Републиканците в САЩ с големи шансове за мнозинство в двете камари на Конгреса (ОБЗОР)
Съперниците на американския президент Барак Обама се подготвят да си върнат контрола над целия Конгрес по време на междинните парламентарни избори във вторник, 4 ноември.
Очаква се Републиканската партия да получи мнозинство в двете камари на парламента за първи път от 2006 година насам.
Избирателите гласуват за обновяване на 435-те места в Камарата на представителите, за 36 от 100-те парламентаристи в Сената, за губернатори в 36 от 50-те американски щата, както и за част от местните власти. Десетки референдуми и допитвания са планирани паралелно с изборите, като например по въпроса за минималната заплата, легализирането на канабиса и аборта.
Очаква се републиканците да засилят мнозинството си в Камарата на представителите. Освен това, според три различни прогнози те имат над 75% шанс да добият мнозинство в Сената. От своя страна, представители на Демократичната партия на президента Обама вероятно ще успеят да спечелят губернаторските места в няколко щата.
В случай на поражение на демократите Обама ще бъде обречен на същата съдба, която сполетя неговите предшественици от Роналд Рейгън насам, и ще бъде принуден да завърши мандата си в Белия дом, докато двете камари на парламента са контролирани от съперническата партия.
В рамките на изборите американците ще се произнесат по редица важни и не толкова важни въпроси – абортите, марихуаната, еднополовите бракове, генно модифицираните култури и лова на мечки.
Четири щата – Аляска, Флорида, Орегон и Вашингтон, ще гласуват за или против притежанието, продажбата, отглеждането и употребата на марихуана с медицинска и немедицинска цел, както и данъчното облагане на търговията с растението.
Еднополовите бракове ще бъдат обект на референдум в Аризона, която преди пет години въведе конституционни промени, за да ги забрани.
Друг горещ въпрос – увеличаването на минималната заплата, определена на федерално ниво от 7,25 долара на час, ще бъде гласуван в пет щата – Арканзас, Аляска, Илинойс, Небраска и Южна Дакота.
В Колорадо, Северна Дакота и Тенеси ще се произнесат за мерките за ограничаване на правото на аборт.
Правото за носене на огнестрелни оръжия ще бъде подложено на гласуване в Алабама, Мисури и щата Вашингтон.
Осем окръга ще гласуват по предложения срещу фракинга.
Редица окръзи и щати ще гласуват по предложения срещу генно модифицираните култури. Референдумите в Орегон и Колорадо могат да направят задължителни етикетите, указващи наличието на генно модифицирани храни.

Републиканците предвкусват победа на междинните парламентарни избори в САЩ
Съперниците на американския президент Барак Обама се подготвят да си върнат контрола над целия Конгрес по време на междинните парламентарни избори във вторник, 4 ноември, предаде AFP.
Очаква се Републиканската партия да получи мнозинство в двете камари на парламента за първи път от 2006 година насам.
Избирателите гласуват за 435-те места в Камарата на представителите, за 36 от 100-те места в Сената, за губернатори в 36 от 50-те американски щата, както и за част от местните власти. Десетки референдуми и допитвания ще се проведат паралелно с изборите, като например по въпроса за минималната заплата, легализирането на канабиса и аборта.
Очаква се републиканците да засилят мнозинството си в Камарата на представителите. Освен това, според три различни прогнози те имат над 75% шанс да добият мнозинство в Сената. От своя страна, представители на Демократичната партия на президента Обама вероятно ще успеят да спечелят губернаторските места в няколко щата.
В случай на поражение на демократите Обама ще бъде обречен на същата съдба, която сполетя неговите предшественици от Роналд Рейгън насам, и ще бъде принуден да завърши мандата си в Белия дом, докато двете камари на парламента са контролирани от съперническата партия.
Focus-news.net


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7