Тиранозавърката Сю ви кани в „Chicago – Българският град”

Начална страница | САЩ и Канада | Тиранозавърката Сю ви кани в „Chicago – Българският град”
image
Сю...

Аз съм Сю – най-известната тиранозавърка в света. Родена съм преди 85 милиона години, тялото ми е 13 метра на дължина и 6 метра височина. Навремето бях тежка 5 тона.
Сега живея, като Вас, в Чикаго. Ние сме „градски”.
Моят дом е The Field Museum – 1400 S Lake Shore Dr., Той е едно от най-известните места в града ни, защото тук, заедно с мен, живеят още 21 милиона различни Божи творения от много стари времена, както и по-млади, от цялата планета Земя.
Моята къща е била замислена и бързо създадена, в чест и за Световното изложение в Чикаго през 1893 година, на което е пристигнал и се е наслаждавал Вашият велик сънародник Алеко Константинов.  След това той е написал книгата „До Чикаго и назад”, която може би е станала и причина да бъдем тези дни заедно в нашето хубаво Чикаго.
От много години насам тук, при мене идват стотици хиляди хора, може би вече са милиони, но не само за да се видим Офисът на Сю и нейните колегиюколко сме различни, а в същото време и еднакви – Божи твари!
В дома ми има много, не съм ги броила, други стаи, които са винаги пълни с народ. Идват деца да си играят и белобради професори за научни симпозиуми,  прославят се национални празници или се раздават дипломи, правят се тържества по най-различни поводи, има американска, италианска, японска или африканска кухня – според това какви хора са дошли... Тук се правят даже сватби, които се помнят наистина цял живот след това...  Представят се постоянно най-различни изложби и има фантастичен кинотеатър, където се прожектират предимно чудеса! Има и направо луди идеи. В определени периоди, например, всяко семейство може да дойде с децата си и да направи голяма екскурзия през цели два дни по всички салони и кътчета на моята къщичка, а през нощта да постелят спалните си чували и да преспят сред динозаври, африкански слонове, мамонти, тигри, лъвове и лъвици, египетски фараони, злато и скъпоценни камъни, в Тибет и Сахара или на Хавайските острови...
Но този път аз Ви каня на едно специално за всички българи събитие. В един от моите салони ще бъде представена току-що отпечатаната, на български и английски език, първа част от тритомника  „Chicago – Българският град”. В този енциклопедичен труд са описани и присъстват фигури и събития, които са съградили, съграждат и ще съграждат българската общност в Чикаго и Америка. Тези хора и делата им трябва да се  помнят и да се знаят, за да расте и просперира вашият род  в „Новия свят. Книгата е безплатна. Тя ще бъде предоставена на българи и американци, на български и американски учреждения и институции – библиотеки, университети, редакции и институти, културни, стопански и политически организации и пр. Като животоописание на най-голямата българска диаспора в чужбина, ролята на тази книга е да стане памет, но и източник на информация и идеи за бъдещето развитие на българските общности в чужбина. 
Добре дошли! Чакам ви в четвъртък, от 19.00 до 21.00 часа.

„Chicago – Българският град” е един умело създаден солиден полиграфичен продукт в 288 цветни страници на  хромирана хартия, голям формат,  с много цветни илюстрации.
Автори и обектите на внимание са професионални журналисти и фоторепортери, литератори и художници, педагози, учени, лекари, юристи, здравни и социални работници, финансисти, предприемачи, строители, шофьори, служители във фирми и учреждения... Още институции и  обекти – духовните, културни и  образователни  огнища на българската общност, обществени и държавни органи и организации и пр.
Филд музей и околностите му от птичи погледИздател е BULGARIAN-AMERICAN LEGACY, CHICAGO, USA, под патронажа на Генералния консул на Република България в Чикаго г-н Симеон Стоилов.
Главен редактор е Климент Величков. В редакционния колектив са Динко Динев, Симеон Стоилов, технически редактор - Мартин Евгениев.
Преводът е дело на Катедрата „Англицистика и американистика” към Фаткултет по класически и нови филологии Софийски университет  „Свети Климент Охридски”: Д-р Александра Главанакова, Д-р Божил Христов. Първа Английска езикова гимназия, София: Фани Криспин.
Коректор на български текст: Майя Куцарова. Коректор на Английски текст : Елиана Митева.
Асистенти: Д-р Виолета Симов, арх. Георги Станоев.
Дизайн корица: Мартин Расовски /победител в конкурса/. Фотографи: Слави Иванов /Positive Image/, Паола Игнатова и лични архиви.
Изработка и поддръжка на уеб сайт: Таня Христова. Предпечатна подготовка: Иван Михов.
Книгата е безплатна.

Климент Величков
в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7