За пчелите и хората – премиера на BeeHave в Ailey Dance Theater (Video)

Начална страница | САЩ и Канада | За пчелите и хората – премиера на BeeHave в Ailey Dance Theater (Video)
image

Световната популация на пчелите намалява драстично. Само в Съединените щати пчелите са намалели от пет милиона през 1940-та до по-малко от два и половина днес, главно заради интензивното използване на пестициди в земеделието. А без пчелите 70% от растенията няма да могат да се опрашват и да дават плодове. Без пчелите животът на земята е в заплаха. Ако пчелите изчезнат ни остават само още четири години живот.
Трима българи – Антония Кантарджиева, Ана Атанасова-Иванова и Калин Иванов стоят зад танцовия спектакъл „BeeHave”, чиято премиера беше в престижния танцов театър Ailey.

Как се роди идеята за този спектакъл?

АНА: Всичко се случи след като прочетох един брой на списание „Time” посветен на пчелите и на тъжния факт, че те си отиват и ние правим всичко възможно това да се ускори. Прочетох статията и в момента, в който затворих списанието бях убедена, че трябва да направим нещо. Тъй като нашите изразни средства са визуални, танцови, театрални решихме, че това е начина да изразим нашата позиция. Не сме биолози, еколози и документалисти, затова подходът ни е такъв.

АНТОНИЯ: Създадохме го всички заедно – с Ани и Калин, които работиха по визуалната част, както и философската и беше тънката линия да не илюстрираме нищо свързано с живота на пчелите, а да намерим пластически, визуални и вербални метафори, които да замислят хората, как може да променим нашите избори, за да може цялата планета да бъде облагодетелствана. Първата визия, която ни дойде на ум, беше една бременна жена и детето, което расте в утробата й как започва да изпада в глад – елементите от природата, цялата хранителна верига започва да изчезва и какво става с детето. А детето е бъдещето.

BG7 TV: Българи в Ню Йорк алармират за глобална опасност: Пчелите си отиват! Колко време работихте по спектакъла?

АНТОНИЯ: От самото начало на репетициите точно девет месеца! Най-интересното е, че когато написахме сценария, не знаехме кой ще бъде майката – в този момент една певица и актриса от нашата трупа забременя, а после и аз, така че гласът на детето е автентичен!
Фабулата на BeeHave е оригинална и завладяваща. В центъра на спектакъла едно неродено бебе се идентифицира със социалните роли, в които може да се превърне. При избора дали да бъде кариериста или отказващия се, мечтателя или аутсайдера пред зрителя се разкриват поразителни аналогии между хората и пчелите - човешкия мозък и неговите неврони се държат рояк, а от утробата бебето поставя четирите танцьори, всеки от които играе определен вид пчела, на редица тестове, който кулминират в съдебно дело между пчелите и хората, на което бебето е съдия.
Следващото представяне на BeeHave ще бъде на танцовия фестивал в DUMBO, Brooklyn на 22 октомври в 19 часа, 24 октомври от 19:30 часа, 25 октомври от 16 часа и 26 октомври от 19:30 часа.

Билети са 20 долара на предварителна продажба и могат да бъдат закупени на https://2014waverisingseries.eventbrite.com/ . В деня на представлението те могат да бъдат закупени   на място за 25 долара.

Мартина Дечевска
в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7