"ДЕЦАТА НА НОВОТО ВРЕМЕ И КАКВО Е ПОДХОДЯЩОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ТЯХ"

Начална страница | САЩ и Канада | "ДЕЦАТА НА НОВОТО ВРЕМЕ И КАКВО Е ПОДХОДЯЩОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ТЯХ"
image

Интересна презентация за модерни родители от Роси Дамянова

Музиката – вярната помощничка и възпитателка!
Музиката е навсякъде около нас. Тя е неизбежното изкуство, образно казано. Излизате навън - чувате музика, качвате се в градски транспорт или сядате в таксито и пак слушате музика, пазарувате - в магазина се чува музика, сядате в кафене или ресторант и отново се наслаждавате на музиката – била тя на живо или по радиото. Когато имаме предчувствия, че ще ви се случи нещо хубаво, можете например да чуете любима мелодия в главата си, дори без да звучи около вас. Когато пък предчувствията ви са неприятни, може да се случи точно обратното....
  Ако освен всичко друго и учите музика или сте музикант, певец и тн, музиката е непрестанно около вас и във вас. Тогава прекрасно знаете, че музиката възпитава човека или по-точно - постоянството у човека. Непрекъснатото повтаряне на една и съща мелодия или ритъм, трайно ни научава да бъдем постоянни и в живота. Една мелодия или ритъм може да се свири десетки или стотици и хиляди пъти и през това време тя безропотно подчинява съзнанието и подсъзнанието ни на невъобразимото търпение и стремежа към съвършенство. Освен всичко друго, музиката е и вярна помощница в много аспекти.
  Искате да станете по-уравновесени и трезвомислещи, както и да избухвате по-рядко или изобщо да не се поддавате на лошите импулси? Тогава направете един експеримент. Купете си една тарамбука, пуснете си някоя любима песен – с лесен да улавяне ритъм и се опитайте да удряте този ритъм по няколко минути на ден. Ще се трогнете от ефекта. Самият механизъм на удряне по гладката повърхност на тарамбуката и мекия, ненатрапчив звук, ще усмирят дивотията във вас. Ядосани сте на родителите си, не ви върви в работата, шефът ви е непоносим, съпругът ви пак си хвърля чорапите навсякъде, банята е пълна с косми?! Тупкайте по няколко минутки на ден на тарамбуката и ще ви олекне. Намирате се в бездна, чувствате се като затворници в клетка и сякаш никой от външния свят не ви разбира правилно? Капсулирайте се в себе си и удряйте тарамбуката докато не омекотите ударите си и не постигнете вътрешен баланс. Музикотерапията е известна с добрите си резултати, особено при използване на ударни инструменти, които имат специфично въздействие върху нервната система и дори върху кръвното налягане. Важно е да се отпуснете максимално и да се стремите към хармония вътре в себе си. Позволете на яда и гнева да се излеят от душата и тялото ви. Освободете се и си представете визуално как ги изливате подобно на планински водопад от себе си! Релаксирайте с тарамбуката!
  Искате да възпитате добре детето си? Запишете го на курсове по музика, независимо дали ще са уроци по танци или пък уроци по някакъв произволен инструмент. Така то ще израсне по-спокойно и уравновесено от връстниците си. Ще стане много по-подредено и у него ще покълне семето на постоянството, което ще му бъде от полза, когато порасне.
  Вие сте писател или художник? Мечтаете си да подобрите своето писане или рисуване. Съвет: пишете или рисувайте на тих музикален фон (на любими песни според вашите лични предпочитания). Ако ви е трудно да рисувате или пишете на музика и ви допада повече тишината, пробвайте да послушате музика и да свирите на някой инструмент (мой личен съвет е на ударен инструмент, защото ритъмът помага по шеметно бърз начин) непосредствено преди да започнете да рисувате поредната си картина или особено преди да пишете (най-вече ако пишете поезия!). Защото музиката е царицата на всички изкуства и спомага за усъвършенстване на останалите дарби, заложени в душата ви!
Доказано е, че дори в операционната зала или в зъболекарския кабинет, музиката помага за по-успешни операции и манипулации, тъй като действа релаксиращо и на лекаря (зъболекаря), и на пациента (дори ако е под пълна упойка, той я чува с подсъзнанието си, което никак не е за пренебрегване.).
Сеансите при психотерапевта ви също биха били много по-приятни и ползотворни ако се провеждат под съпровода на някаква тиха музика.
Не забравяйте, че песни с по-силно изразен ритъм подбуждат повече активност в ума, което би ви помогнало при правене на сутрешна гимнастика или при подготвяне за активна дейност през деня. Те са по-подходящи за събуждане сутрин или за вечер в дискотеката, когато ви се танцува и искате да се забавлявате. Музиката с по-тихо загатнат ритъм отпуска и ви подготвя за почивка. Желателно е да се използва и по време на масаж или преди сън.
  Моята лична музикотерапия е наситена с различни стилове музика. Когато пиша, слушам една музика, през останалото време – друга. Когато съм в голяма еуфория, слушам музика, която ме уравновесява. Когато съм гневна, слушам първо музика със силно изразен ритъм, за да изкарам бесовете от себе си, през което време пиша, а след това минавам на по-лека и успокояваща музика. Фактически, след бурните мелодии култивирам духовната си фауна, връщайки се към мелодиите за релакс.
  Вие намерете своя метод, чрез който да си прилагате музикотерапия. Най-важното е тя да ви накара да се почувствате щастливи и спокойни! И след това да продължите напред хармонизирани и усмихнати!

Деспина Клер
в.”България СЕГА”
 
 
 
 


  Неделя, 12 октомври 2014 от 15:00 ч.
   БПЦ „Свети Иван Рилски – Чудотворец“,
   5944 W. Cullom ave., Chicago, IL 60634
  Фестивал" Български дни в Чикаго-есен 2014 "


Споделено от родители по форумите..

...."Здравейте! Детето ми е на 6 г. Той е палав, непокорен, трудно се съобразява със забрани и правила, постоянно е в опозиция. Бори се за независимостта си по всякакви начини и я постига. Притежава знания и умения, които няма откъде да придобие- нито вкъщи, нито в детската градина. Н.Р. без проблеми с отверка може да сменя изтощените батерии на играчките си, развива и завива болтчета.. На 2 г. когато беше, си пускаше на I-pad-a ми от Netflix любимото си филмче. Не понася да го наказвам, особено ако мисли, че не съм права...Не разбирам какво става и как да се държа с него..На неговата възраст ние не си позволявахме да се държим така..." Л.М.,Сливен

“..Синът ми е някак различен...Той няма нужда от мен, от съвети, от уроци.. Знае си това, което си знае, и признавам, толкова е прав в решенията и презенките си, че вече винаги го питам..Той ме учи как да постъпвам, не аз него...На 11 год.е.."А.К.,София

“...Това го знам, мога и сам, остави ме на мира..
“..В училище е скучно..И госпожата е скучна...всичко е скучно.."

КАКВО МИСЛЯТ ДЕЦАТА ЗА СЕБЕ СИ , ОБЩЕСТВОТО И СЕМЕЙСТВОТО?
ГОТОВИ ЛИ СМЕ НИЕ ДА ИМ ПРЕДОСТАВИМ ЧРЕЗ ВЪЗПИТАТЕЛНИТЕ СИ МЕТОДИ ТОВА ,ОТ КОЕТО ТЕ ИМАТ НУЖДА?
ОТГОВОРИТЕ ЩЕ НАУЧИТЕ В НЕДЕЛЯ.


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

Despina Kler на 09 Октомври, 2014 06:13:26
avatar
Много се радвам, че съвместно със статията ми е публикувано и това съобщение за семинара за възпитаване на децата. Музиката наистина е важна част от възпитанието и ще се радвам ако поне част от нещата от статията бъдат споменати и разисквани и в този семинар :) Според мен би било много полезно и поучително :)
Съгласен Несъгласен
0
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7