Академия на изкуствата Созопол – академията, която помага на млади таланти

Начална страница | САЩ и Канада | Академия на изкуствата Созопол – академията, която помага на млади таланти
image

Разговор с двигателя и организатора на Академия на Изкуствата Созопол, госпожа Петя Великова

Как се зароди идеята за създаването на Академия на изкуствата Созопол? Тазгодишното кое по ред издание на Академията е?
Отговорът на този въпрос трябва да се търси още в най – ранното ми детство. Израснала съм в артистична среда, и изкуствата бяха мое ежедневие.
Още прабаба ми Анжелик Посторино е била  дъщеря на секретаря на френския консул в Бургас – г-н Жан Посторино. Като всяка дама от обществото по онова време тя е свирила много добре на пиано, говорила е няколко езика. После баба ми Александра Папломатас  беше най- спокойният, мил, всеотдаен човек на света за мен. Тя също говореше няколко езика, свиреше на пиано, рисуваше прекрасно, редеше Наполеоновия пасианс, шиеше гоблени, правеше  гръцко сладко и т.н., а дядо ми Сотир Сариев  – нейният съпруг говореше перфектно и турски, защото беше завършил Робърт колеж.
Майка ми Йоанна Сариева е свирила професионално на пиано и се е занимавала професионално с оперно пеене. Въпреки, че на 25.06.1955 година тя е пяла Виолета в операта „Травиата“ на сцената на Бургаската самодейна опера, тогавашната тоталитарна власт не й разрешава да учи каквото и да е било висше образование, защото като буржоазно за народната власт семейство, на децата не се разрешава да учат висше образование. Но майка остава на сцената като хористка на представителен хор „Родна песен“ - Бургас. С майка в Бургас ходих на репетициите на хор „Родна песен“ още от малка. Присъствала съм на много репетиции и премиери, на които съм се вълнувала с майка и се запознах с велики личности от рода на композитора Лазар Николов, Микис Теодоракис, Мирела Френи и Николай Гяуров, и тн, и тн.
Впрочем още когато завършвах музикалното училище, исках да се занимавам с организация на културни събития в най– общ смисъл.
А през тази 2014 година се състоя деветото издание на лятната Академия на изкуствата в град Созопол. Организирах 11 майсторски класа в три изкуства  - музика, изящни изкуства и театър с преподаватели, които са световни имена и като педагози, и като артисти. Взеха участие 105 участника от 11 държави – Македония, Сърбия, Турция, Кипър, Полша, Германия, Италия, Бразилия и др. 

Кои известни имена са участвали, създавайки майсторски класове през годините и успяват ли учениците и студентите, които посещават Академията, да научат повече за даденото изкуство, макар и в такъв кратък период от време?
Както отговорих в предния Ви въпрос, преподавателите са световни имена и като творци, и като педагози. Те трябва  да бъдат представени, защото всички заедно сътворяваме през годините магията – лятна Академия на изкуствата в Созопол: проф.Георги Спасов – флейта, артистичен директор на Академията, Мария Принц – Австрия, пиано, творчески директор на Академията, проф.Петко Радев  -  кларинет, експерт народна музика, проф. Владислав Григоров  - валдхорна, проф.Ростислав Йовчев – пиано, проф. Хелене Льотен – клавирен съпровод на струнни, духови, ударни инструменти и пеене от  Кралската консерватория в Брюксел, Веско Ешкенази – цигулка, Бинка Добрева – народно пеене, Йълдъз Ибрахимова – поп и джаз пеене и много други.
Лятната Академия на изкуствата в Созопол е  място, където  се организират тези майсторски класове и уъркшопове за млади хора, които са поели професионалния път на твореца. В Академията искам участниците в рамките на десетина дена да се докоснат до специалисти, хора с голямо име, да черпят от извора знания, да се запознаят със съмишленици от различни държави, също с връстници от други изкуства, както и още куп хубави неща да им се случат на брега на Черно море в Античния Созопол. И не на последно място искам да подчертая, че Академията е  стимул за експерименти и иновации възпитавани и контролирани от преподавателите, като с това утвърждаваме и популяризираме образци на българската школа в сферата на професионалното музикално, художествено изкуство и актьорско майсторство, както популяризираме образци и на другите школи в България.
Също така избраният преподавателски екип не на последно място трябва да е атрактивен за младите хора и да отговаря на творческите им търсения, защото неслучайно латините са казали: „Истината говори с устата на децата“.

По какъв начин се финансира Академията на изкуствата Созопол и трудно ли е в България да се извършва такава благородна дейност? Как намирате спонсори?
Никак не намирам спонсори. Почти изцяло финансирам Академията от бюджета на семейството.
Въпреки, че държавата е изоставила изцяло културата, все още се намират „мислещи“ хора, които заделят пари за култура. При нас това е Община Созопол, която ни подкрепя финансово и логистично и останалите средства се реализират от собствените ни приходи и от таксите, които са символични за участниците ни.
Трудно е със спонсорите, меценатите и с европейските фондове. Освен, че няма пари за култура, ами дори и медиите не желаят да споделят със зрителите си за благородните каузи, свързани с класическите изкуства. Много мога да се оплаквам, но аз се опитвам да действам като НЕ СПИРАМ ДА ОРГАНИЗИРАМ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ.

Какво ще кажеш за тазгодишното издание на Академията? Как протича процесът засега?
Много нескромно ще звучи от моя страна да отговоря на въпроса „Как протича процесът засега“. Това могат да го кажат участниците, но мога да Ви предоставя техни мнения оставени на Фейсбук страницата ни или от оставени от тях писма до нас:

Санджар Сапаев - цигулка
Благодаря Ви за всичко, г-жо Великова! Беше ми много приятно и незабравимо. Много искам да поддържаме контакт. Всичко хубаво и поздрави!

Катерина Груева – оперно пеене
Здравейте Петя,
Аз съм вече в Белгия и се настройвам за следващите изяви. Надявам се да имаме възможност да се срещнем отново. Благодаря Ви за  хубавата възможност  да бъда в класа на Дарина Такова.  За мен тия дни бяха дни, изпълнени с много положителен заряд. (...)

Ще Ви предоставя и думите, които Дарина Такова написа за Академията във Фейсбук:
С огромно щастие и удоволетвореност искам да благодаря на Академия на изкуствата Созопол и нейния двигател Петя Великова, която с енергия и ентусиазъм от десет години насам организира и осъществява този уникален културен форум. В изключително сложен момент за БГ култура, когато от фундаментално значение е да бъде създадена нова генерация от научени и усъвършенствани на европейско и световно ниво музиканти и артисти, Петя намира сили и средства да развива тази интернационална академия за подпомагане и обучение на младите творци. И нека подчертая ярко и дебело, по-голямата част от финансовия бюджет е от лични средства! За мен беше чест да срещна най-големите музиканти на България и да бъдем заедно през незабравимите дни прекарани в Созопол. Проф. Георги Спасов, проф. Петко Радев, проф. Ангел Станков, проф. Анатоли Кръстев, Веско Ешкенази, Йълдъз Ибрахимова и всички останали, благодаря ви, че с повечето от вас се видяхме и прегърнахме! Петя, великолепна си! Обичам те!(...)
Не искам да отегчавам читателите Ви, но това са огромната част от думите към нас на всички.
Искам само с две думи да напиша защо според мен към нас се отправят толкова суперлативи. Защото аз лично също се занимавам с голямата част от организацията. Запознавам се лично с всички участници. Подкрепям ги, решавам проблемите им, веселим се понякога заедно...
А от гледна точка на творческата част от Академията мога да кажа следното: Академии се провеждат, за съжаление, безкрайно много – във всяко градче и селце и в България и по света.
Но  характеристиките, които отличават нашата от другите са:
1.Широката палитра на курсовете, освен класически инструментални, джаз, народна музика, живопис и театър
2.Изключително достъпната цена, която дава възможност на талантливи деца от бедни семейства да участват.
3.Красивото място, с богата културна традиция и уникални исторически паметници, на което се провежда Академията.
Ето затова са  и тези думи към нас.

Ти самата занимаваш ли се с изкуство? Творческа личност ли си?
Да от 5 годишна свиря на пиано, а от трети клас учех в Музикалното училище в Бургас със специалност флейта и така до 25 годишната ми възраст. Била съм преподавателка по солфеж и елементарна теория на музиката в най – голямата музикална школа в града, към читалище „Пробуда“ и свирих в духовия оркестър на града.
До скоро продължавах да излизам на сцена като хористка на хор „Родна песен“, но след раждането на третия ми син Светлозар и с ангажиментите към Академията съм преустановила ходенето на репетиции.

Какво е наблюдението ти за развитието на изкуството в България като цяло? Какво според теб е необходимо да се промени?
Това е изключително фундаментален въпрос, но от моята камбанария нещата изглеждат така. Аз само ще задам някои кратки въпроси, на които интелигентната Ви публика сама ще си отговори. И в отговора се крие истината за българската култура.
1.Защо световни имена като Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Дарина Такова, Валерия Попова, Людмил Ангелов, Йълдъз Ибрахимова и много други никога не бяха поканени от Националните ни академии по различните изкуства поне за майсторски класове, защо не и за преподаватели в тези академии?
2. Може ли в държавата България да няма нито един роял, който да не е на повече от 30 години и поради тази причина не може да се покани световен пианист да свири в България? И защо няма пари в държавата да се закупи  един универсален модел роял поне за зала „България“?
3. Защо всички общини в България организират културни събития и тези събития са безплатни за гражданите на съответната община? Възпитава ли се по този начин отношение, че културата не струва пари? Къде в света има билет за сценично представление струващ 4, 5 или 10 евро?
Такива въпроси мога да задам много, но като мое обобщение искам да кажа: Прекалено много държава има в другите области от живота ни, там, където търсенето и предлагането трябва да движат нещата, а само там, където трябва да има държава, в културата и спорта – тя отсъства.

Срещаш ли разбиране и съмишленици за своята кауза?
Да, срещам съмишленици сред моите приятели, които неведнъж са ми помагали и организационно, и финансово. Срещам съмишленици и сред преподавателите, които каня в Академията.

Какво е посланието ти към нашите сънародници в САЩ и Канада?
Изключително съм щастлива, че мога да се обърна към сънародниците ни от САЩ и Канада и поради факта, че 2014 година за първи път имах участници и от САЩ - Christiane Karam – участничка в класа по народно пеене, но тя е преподавател в Berklee College of Music и ръководи хор от млади хора американци – „Плетеница“  и Piotr Buszewski  - оперно пеене - студент в The Juilliard School. А посланието ми към сънародниците ни е да бъдат здрави, да бъдат щастливи със семействата си, да работят с душа и сърце това, което е тяхната работа, защото трудолюбието на българина се вижда, когато той е в друга държава. Има много успели българи в САЩ и Канада, с които лично аз се гордея. 2012 и 2013 година бях поканила да води майсторски клас в лятната Академия на изкуствата в Созопол голямата ни оперна прима Стефка Евстатиева, която също живее в Америка, в Ню Йорк.
А в Канада знам, че работи и прави майсторски класове по композиция, хорово изкуство и вокални ансамбли – Ваня Ангелова – един човек на изкуството, с който ме срещна Академията.
 

Благодаря ти за това интервю и от сърце ти пожелавам успехи и все такова огромно вдъхновение и занапред с Академията на изкуствата Созопол!

Деспина Клер
в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7