Пловдив официално е „Европейска столица на културата за 2019“

Начална страница | САЩ и Канада | Пловдив официално е „Европейска столица на културата за 2019“
image

Честито, пловдивчани! За мен е истинска радост и чест, че мога да ви кажа, че Пловдив спечели „Европейска столица на културата 2019“ и е българския представител.
Красивият град, изпълнен с хилядолетна история, се съревновава със София и Югозападен регион, Варна и Велико Търново и регион. Всъщност преди комисията да избере победителя, е прекарала по един ден във всеки един от претендентите, останали във втория кръг.
От както града стана кандидат за европейска столица на културата, едновременно съм се надявал, но и бях сигурен в победата му. Всеки един от българските градове-претенденти има качества, но Пловдив, поне за мен, е съвсем различна категория град. Да, Пловдив е сред най-старите активни градове в света. На територията му са открити следи от човешко присъствие от преди 8 000 години. Останали са куп културни богатства на Римския стадион, Амфитеатъра, стария град и така нататък, но дори и да оставим това наследство настрана, има още куп други причини, поради които града заслужаваше победата. В него са се случвали важни и значими български исторически действия, не напразно Пловдив е известен, като символ на Обединението на България. Но въпреки това и красотата му, най-важното е, че и до ден днешен в него се поддържа културния дух. Тук не става въпрос за концерти на Лейди ГаГа, Дженифър Лопес и Джеси Джей, с които може да се похвали столицата на държавата. Не, в Пловдив истинската култура живее и диша в пределите на града. Изложби, които се състоят във възрожденските къщи-музеи на стария град, където не само си заобиколен от история, но и от изкуство. Опери, случващи се под звездите на сцената на Античния театър, постановки и театър, издигането на паметници на героите на страната ни, както и увековечаването на техните значими думи и афоризми, събития свързани с музика, танци и всякакви други сфери на изкуството се случват направо на улицата, достъпни за всеки един човек. Но наред с всичко, града ври и кипи и постоянно се прави нещо, с цел собственото му благо. Неуморно се реставрират сгради и църкви, изграждат се фонтани, паркове и детски площадки... Пловдив сам по себе си е един огромен паметник на културата и историята, древен, вечен и жив. Градът дори подобри рекорда за най-дълга пешеходна улица в света, след като вече има трасе от 1750 метра, забранено за автомобили. Досега първото място в тази категория държеше столицата на Дания Копенхаген, където има такъв участък за пешеходци с дължина 1500 метра. Става дума за района Стрьогет, където има общо 4 улици за шопинг и разходки.
Очевидно и комисията определяща победителя е видяла всичко това, за което говоря. Пловдив е избран с двойно повече гласове пред другите претенденти. 8 гласа от 12 членното международно жури подкрепиха града. Спечелилият получава и парична награда от Европейската комисия в размер на 1,5 млн. евро, която се изплаща през 2019 г., за да подпомогне планираната културна програма тогава. Основните инвестиции обаче трябва да се правят със средства от общинските и държавните бюджети, от структурните фондове и от частни спонсорства. Две държави независимо една от друга излъчват Европейска столица културата през 2019 г. – България и Италия. В Италия победителят ще стане известен през октомври. Кандидати са Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена. Титлата "Европейска столица на културата" се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристи, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта.
Попаднах не едно интервю на кмета на града - г-н Иван Тотев, което той е дал за в.„24 часа“. Искам сега да ви предоставя част от него, защото според мен си струва да се прочете.
 
-Г-н Тотев, вашата съпруга казва, че никога не ви е виждала толкова щастлив, както след победата на Пловдив в надпреварата за европейска столица на културата през 2019 г. Още ли сте развълнуван?
- Докато чаках да обявят името на спечелилия град, се опитвах да си спомня момент от живота ми, в който да съм бил по-развълнуван. Не можах да се сетя за толкова емоционален миг, който да ме е разтърсил по такъв начин. В последните секунди единствената ми мисъл бе да се задържа на краката си и да не припадна. Повтарях си единствено: “Дръж се!”

- Наистина ли до последно не знаехте, че Пловдив ще спечели?
- Не. Може би отсъствието на един от кметовете ме накара да се замисля. Но в никакъв случай нямах информация до мига, в който не чух името на Пловдив, което произнесе Стийв Грийн. В първите секунди не бях на себе си, а хора от екипа ми заплакаха от радост.

- Коя беше тайната в програмата на Пловдив, която впечатли международното жури?
- Нека си кажем честно - Пловдив винаги е бил културната столица на България. Той е с най-големи традиции още от Възраждането, закърмен е с култура. Няма друг град с такъв дух и красота. Но всички тези дадености трябваше да бъдат превърнати в една стратегия - как да впрегнем културата в развитието на Пловдив. Как чрез култура да постигнем други цели, които на пръв поглед нямат нищо общо, но са важни. Такъв е примерът с интеграцията на малцинствата и превръщането на града в по-добро място за живот. Знаехме, че наследството и 8-хилядолетната история ни дават едни гърди пред останалите кандидати. Но трябваше да ангажираме целия потенциал на града, за да предложим най-смислените идеи, които да поставят Пловдив в друга орбита - не културната столица на България, какъвто е бил до момента, а че има всички дадености да бъде културната столица на Европа.

- Колко пари похарчихте, за да спечелите?
 - Пловдив беше с най-малкия бюджет и това направи огромно впечатление на журито. То ясно отчете, че средствата, които сме предвидили, са реалистични, а не надути.

 - Критикуваха ви, че сте заложили на “Столипиново”, което в концепцията фигурира като Столивуд - по аналогия с индийския Боливуд. Етническият квартал ли се оказа разковничето за победата?
- Едва ли е нужно да припомняме, че Пловдив е най-космополитният и мултирелигиозен град у нас. Затова и мотото на нашата кандидатура е “Заедно”. Различните етнически групи винаги са заемали своето място в живота на града. Една дванадесета част от програмата ни предвижда събития в “Столипиново”.

- Не се ли страхувахте, че може да се получи обратен ефект, когато заведохте журито в гетото?
 - Напротив. Бяха впечатлени от нашата честност и откровеност. Ние не парадирахме, че Пловдив е най-красивият, най-богатият и най-големият. А им показахме какъв е градът в действителност и какъв искаме да го видим през 2019 г. Не парадирахме с богатата си история и културни дадености, а им показахме нашите проблеми, които могат да бъдат решени чрез избирането ни за европейска столица на културата. Нямаше как да скрием и заметем една дванадесета от нашия град. Оказва се, че сме уцелили десетката.

- А ако Пловдив не беше избран?
- Е, както знаем, победата има много бащи, а загубата е едно сираче. Но истината е, че в последните 3 г. трансформирахме изцяло културата на Пловдив. Някои ни критикуваха, но мисля, че постъпихме правилно. Не пожелахме да седим върху старите лаври на града от 80-те г. на миналия век. А предприехме смели стъпки в осъвременяване на културата. Отделни представители посрещнаха това на нож и дори войнствено. Но тази реформа бе много рискова. Имахме два пътя - да извършим модернизиране на пловдивската култура или да предпочетем застоя. Избрахме първото. И резултатът е налице - Пловдив е с нови арт събития, създадохме първия артквартал у нас – “Капана”, в който се правят творчески индустрии. Търсихме събития, които да донесат добавена стойност на града. Станахме домакини на едни от най-големите събития в сферата на съвременното изкуство в България като “Дизайн уик”, “Денс уик”. Направихме мащабен конкурс за преустройство на площад “Централен”, в който се включиха архитекти от 125 държави.
В секундите, в които очаквах да обявят победителя, всичко това го превъртах през главата и си казвах: “В момента сме на кръстопът. Може да се сгромолясаме и да бъде зачеркната тази промяна, за която сме работили три години.”

- Има опасения, че хора, които досега не са били свързани с Пловдив, ще се присламчат, за да консумират от средствата за европейската столица. Как ще се предпазите?
- Всеки, който може да допринесе за общата ни цел, е добре дошъл. Може да реализираме проекти на Велико Търново и Варна съвместно. Но екипът на фондация “Пловдив 2019”, който разработи апликационната форма, доказа, че може да взима най-правилните решения. Задължително ще запазим този модел и ще го развиваме.

 - Какво предстои?
- Много работа. Пловдив вече е европейската столица на културата и като такъв ще представя цяла България.

 - Споменахте, че до 2019 г. ще бъдат вложени 38 млн. евро. Откъде ще дойдат?
 - Това е най-малката цифра, план минимум, който сме заложили. Имаме новаторски подход към привличане на средства – а именно съвместно финансиране на много събития. За над 80% от тях ще бъдат привлечени външни партньори.  По този начин смятаме, че ще удвоим бюджета, който ще бъде разходван.

- Каква добавена стойност ще донесе тази титла на Пловдив?
- Толкова голяма, че е трудно да си представим нейното финансово измерение. Да не говорим за имиджа, който получаваме. Пловдив е град, за който всеки европеец трябва да научи. Този шанс няма да бъде изпуснат. Очаквам много творци от Европа и света да се включат в събитията и разнесат славата на града. Въпрос на време е да разберем кой ще е италианският ни партньор през 2019 г.

- По какъв начин пловдивчани ще усетят, че градът им е европейска столица на културата?
 - Толкова щастливи хора и самоорганизирани празненства в последните дни не помня. Планираме общоградско събитие, с което да отпразнуваме титлата.

Стелиян Стоименов
в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7