Съдът забрани на полицията в САЩ да рови в мобилните телефони

Начална страница | САЩ и Канада | Съдът забрани на полицията в САЩ да рови в мобилните телефони
image

Върховният съд на Съединените щати постанови в сряда, че полицаите се нуждаят от специално съдебно решение, за да прегледат съдържанието на мобилния телефон на заподозрян. Отсъждането се оценява като важна крачка в защита на личните данни и права във време на тревога от навлизането на властите в дигиталните комуникации.
В тълкувателната част съдия Джон Робъртс обяснява, че има някои извънредни обстоятелства, при които полицията може на място да претърсва телефона на задържан, но в повечето случаи това изключение не важи.
Решението е взето единодушно с 9 гласа и ограничава правата на органите на реда. Министерството на правосъдието на САЩ особено активно настояваше да има право да преглежда какво има в телефоните на заподозрени без съдебна сабовед, но това бе отхвърлено.
"Не отричаме, че днешното ни решение ще повлияе на способността на правоохранителните органи да се борят с престъпността", допълва съдия Робъртс. Но правото на лично пространство "си има цена".
За пръв път Върховният съд на САЩ се произнася по казус, произтичащ от масовото навлизане на цифровите комуникации и мобилните устройства в живота на хората. Решението изглежда съвпада с мнението на мнозинството американци - социологическо проучване на Reuters/Ipsos показа, че почти 61% от отговорилите смятат, че полицията не бива да рови в телефоните им без съдебна заповед.
Днес смартфоните са се превърнали в много по-различни устройства - те съдържат внушително количество лични данни за собственика, включително снимки, видео и контактите му в  социалните мрежи. Според социологическия център "Пю" през 2013г. 91% от пълнолетните американци са притгежавали мобилен телефон и над половината от тях са смартфони с възможност за интернет комуникации.
Съдия Робъртс дори коментира, че смартфоните дотолкова са навлезли във всекидневието, че "един марсианец сигурно би сметнал, че те са важна част от човешката анатомия".
Върховният съд се произнася по два отделни казуса - от Калифорния и Масачузетс, в които трябваше да се прецени дали противоречи на Конституцията на САЩ използването на информация от мобилен телефон в дела срещу собственика му, когато извличането й е направено без съдебно разрешение за това. Според протестиращите така се нарушава Четвъртата поправка, забраняваща на полицията неоснователни претърсвания.
Dnevnik.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7