Писателят Петко Дечевски бе гост на СБП в Чикаго

Начална страница | САЩ и Канада | Писателят Петко Дечевски бе гост на СБП в Чикаго
image

На 14 юни, т.г. в Първи Български Център – Чикаго, писателят от Родопите, Петко Дечевски бе гост на СБП В САЩ И ПО СВЕТА. И по негови думи не само „гост”, но и като представител на СЪЮЗА НА НЕЗАВИСИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ – София.
Петко П. Дечевски е роден през 1938 г.в с. Момчиловци, Смолянско. Завършил е ВМИ- София.
Защитил е дисертация на инженерно- педагогическа тема в областта на професионалното образование и е придобил научна степен „Доктор”. Автор е на редица публикации и доклади в национални и международни конференции. През 2013 г. е получил награда за къс разказ от Национален Литературен Конкурс „Дивото“ за разказа си „Мечка и Баща“.
Член е на Съюза на независимите български писатели – София. Автор е на 9 книги с разкази, някои от които на автентичен диалект от средните Родопи, носещи чара и магията на планината, между които -„Непознати истини”,”Радостта идва от душата”,”Султански огън”,”Християнският пламък”,”Чатунова сушина” и други. Неговият роман в три части ”Жарава от буковици” е претърпял няколко издания.
В краткото представяне на госта, председателя на СБП В САЩ И ПО СВЕТА Георги Витанов Богат, в типичния за него хумористичен стил заяви, че „Нищо не е случайно на този свят! И майсторския език в книгите на Дечевски, роден и израснал в Родопа планина, също не е случаен.” Защото, ако ”Морето ражда риби обречени, полето – тикви за печене, планината ражда глави за сечене.” Езика, даван на родения в планината на Орфей бе потвърден не само от писаното му слово. Вземайки думата, речовитият гостенин, оцветявайки речта си с позабравени, но звучни, пълни с красота, образност и съдържание старинни, но вечни родопски думи, накара аудиторията да слуша в захлас.
Недошлите на тази среща трябва истински да съжаляват за това. Защото писателя Дечевски ни донесе от хиляди мили през Океана не само духа и красотата на Родопа планина, но и духа на лелеяната в душата на всеки емигрант, Родината България.

Г.Витанов БОГАТ
в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
1.50

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7