Отговорен край” на най-продължителната война на САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | Отговорен край” на най-продължителната война на САЩ
image
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът Барак Обама съобщи, че 9800 американски войници ще останат в Афганистан след тази година,но всичките може да бъдат изтеглени, ако афганистанските лидери не подпишат споразумението за сътрудничество в сигурността.
Президентът представи своите планове за изтегляне на американските войски от Афганистан и довеждането до „отговорен край” на най-продължителната война на Америка. Той каза пред репортери в Розовата градина на Белия дом, че това е годината през която Съединените щати приключват своята бойна мисия в Афганистан и предават отговорността за сигурността на афганистанските сили.
„В началото на 2015 г. ние ще имаме приблизително 9800 американски войници в различни точки на страната, заедно с нашите съюзници от НАТО и други партньори. До края на 2015 г. ще сме намалили това присъствие на приблизително половина”, каза той.
Президентът Обама се очаква да хвърли повече светлина върху външнополитическите си цели по време на възпоменателни изказване в сряда в американската военна академия „Уест пойнт”, Ню Йорк.
В изказването си в Белия дом Обама каза, че е време да се обърне страницата на последното десетилетие, през което толкова много от американската външна политика е била фокусирана върху войните в Афганистан и Ирак.
Той каза, че по-малко от 1000 военнослужещи ще останат в Афганистан, когато изтече мандатът му през януари 2017 г.
Анализаторът Артуро Муноз коментира, че има опасения че относително бързото изтегляне може да остави Афганистан уязвим.
„Хората спорят за съветническа мисия, обучаваща мисия и от типа „спецчасти” мисия за провеждане на операции, но не и краткосрочна”, казва той.
В интервю за VOA Муноз казва, че Обама е избрал да оповести своята стратегия отрано, за да даде повече време на афганистанското правителство да реагира.
„Смятам, че това което прави Обама е, че наглася маркерите за вид продължително присъствие, каквото очаквам да има, и им (на афганистанското правителство) казва предварително: „Аз не искам да има 10-годишно присъствие”, каза Муноз.
В момента има 32 000 американски войници в Афганистан, но преди са достигали до 100 000.
Президентът Обама каза, че афганистанците ще поемат повече отговорности за своята собствена сигурност. американците, които останат през следващите две години, ще бъдат съветници.
„Така приключват воните през 21 век, не чрез церемонии за подписване, а чрез решителни удари по нашите противници, преход към избраното правителство, сили за сигурност обучени да поемат нещата и в края на краищата пълна отговорност”, каза Обама.
Заместникпредседателят на афганистанския сенат Рафулах Гул Афган каза пред VOA, че 9800 американски войници няма да са достатъчно за обучението на афганистанците да се борят с тероризма, особено след като 100 000 войници не са успели да се справят със задачата.
Той призова за ново споразумение за сигурност със следващия афганистански президент.
Voice of America
Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7