1 000 000 имена са включени в списъка на САЩ за борбата с тероризма

Начална страница | САЩ и Канада | 1 000 000 имена са включени в списъка на САЩ за борбата с тероризма

Американският списък на хора, следени заради борбата с тероризма, надхвърля 1 000 000 имена, съобщи Американската асоциация за граждански свободи, цитирана от Франс прес.

"Главният инспектор в министерството на правосъдието заяви, че Центърът за наблюдение на тероризма (орган на Федералното бюро за разследване, който попълва списъка) е включил над 700 000 имена до април 2007 г.

Списъкът се увеличава средно с 20 000 имена на месец", се казва в комюнике на асоциацията. Тези данни сочат, че сега списъкът съдържа над 1 000 000 имена.

Сред тях има и покойници, като бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин или като американския сенатор демократ Едуард Кенеди.

Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела, лауреат на Нобелова награда за мир, също бе в списъка, но през юни Сенатът прие закон, по силата на който името му бе изтеглено - единственият начин за заличаване на имена от списъка, посочва АФП.

"Списъкът за следене символизира проблемите в подхода на американското правителство към тероризма: несправедливост, невъзможност за контрол, некомпетентност, загуба на енергия и затруднения за пътуванията на милиарди хора", каза представител на Асоциацията за гражданските свободи.

Агенцията за сигурност на транспорта (АСТ) на САЩ отхвърли твърдението, че списъкът съдържа милион имена, посочва АФП. Според АСТ имената, включени в списъка за следене, са 450 000. актуално


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7