Все повече американци се сбогуват доброволно с гражданството си

Начална страница | САЩ и Канада | Все повече американци се сбогуват доброволно с гражданството си
image

Високите данъци принуждават хората да предадат паспортите си

Америка винаги е била страната на мечтите, или по-скоро  мечтаната страна. Факт е, че подобно на магнит, привлича хора от цял свят, които бленуват да получат американско гражданство и да обвържат живота си тази държава. Стотици хиляди хора по цялото земно кълбо, са готови да се откажат от всичко, с цената на това да пребивават легално в САЩ. И докато тези хора се борят за паспорти, все повече американци се отказват от техните.

„Goodbye, Uncle Sam!“ – популярната реплика превърнала се в символ на отказване от американското гражданство.

По статистика на американското правителство, през 2008 г. 231 човека са се отказали от гражданството си, а през годините до сега броят им само се покачва. През 2010 г. предали паспортите си, са вече 1534 души, а на следващата цифрата скача до 1781. Данните за 2013 г. обаче са дори двойни, става въпрос за цели 3000 човека. Това, може и ви се струва една малка част от шестте милиона американски граждани пребиваващи в други държави, но е значително увеличение. Не се знае до колко точно ще прерасне тази цифра...Каква е причината за всичко това?

Законът, наречен чуждестранен данък – Foreigner Accounts Tax Compliance Act (FATCA). За разлика от повечето страни по света, Америка задължава гражданите си да ѝ плащат данъци независимо къде живеят, защото се начисляват според гражданството, а не според местожителството. Вследствие на това 6-милионната американска диаспора в чужбина плаща данъци както в страната на пребиваване, така и у дома. Така закона разочарова много от живеещите в чужбина представители на тази нация и ги принуди да предприемат това крайно действие. Въпреки затруднението, хората не се решават така лесно на тази крачка, но след задълбочено обмисляне, все пак я правят.
Американци винаги са били длъжни да подават данъчни декларации и да разкриват чуждестранните си сметки във формата, наречена FBAR, макар да не е ясно колко на брой са моралистите, които го правят. В момента те трябва да бъдат дори по-отговорни или ще бъдат изправени пред големи глоби. От друга страна благодарение на новия закон, властите на САЩ са много по-наясно с финансите на гражданите си извън граница, от колкото в миналото.
Например, преди американската служба по приходите (IRS) изискваше от всички финансови институции от цял свят да докладват активите и доходите на всички граждани на САЩ, които надхвърлят $50 000, после условието беше за доходите над $10 000, а сега е без изключение. И десет долара да има американеца в чуждестранната си банкова сметка, IRS трябва да е информирана за тях.
Само по себе си предаването на паспорта, буди съмнението на специалистите. Но дори и да се откажеш от гражданството, това не означава, че си се отървал от просрочените си данъци.
 
Дори, ако гражданите първоначално са решили, че съвестно ще плащат данаците си, се оказва, че е прекалено сложно да се справят с данъчната декларация и се налага да търсят професионална помощ, която възлиза на хиляди долари. Това се счита за поредната причина, поради която един американец може да се откаже от законното право към родината си. 

Такъв е случаят на Бриджит, който тя разказа пред Би Би Си миналата година. Тя се отказва от американското си гражданство през 2011 година, на 32 години, след като заминава да живее в Скандинавия.

„Това няма нищо общо с избягване на данъци. Никога не се е налагало да плащам данъци в САЩ, тъй като аз плащам тук. Въпросът за мен е, че е все по-трудно да се спазва данъчния кодекс. Това беше трудно и преди, а когато научих, че ще се прилага FATCA се запитах „Искам ли да претърпя и това?“
Признава, че се чувства застрашена дори и да изпълни отговорностите си. За пример дава картата си за лоялност към кварталния магазин за хранителни стоки, която била длъжна да свърже с банковата си сметка, нещо, което тя не знаела, че трябва да направи.
Станало толкова сложно да се справи с данъчната си декларация, че се наложило да се обърне към професионална помощ, което й струвало $2 000, при положение, че след влизане в сила на Fatca, ще ѝ струва $5 000. Също така, счетоводителите отбягвали да обслужват американски клиенти.

„В края на краищата вече спя спокойно, че не трябва да се притеснявам за изискванията на САЩ. Никога няма да съм в състояние да живея или да притежавам собственост в САЩ, но мога да пътувам до там, което за мен е достатъчно“.
Бриджит, която ръководи редакция и фирма за превод, казва, че нейната силна емоционална връзка със САЩ е изгоряла.
„Беше ми приятно да бъда американка, въпреки че не съм живяла там от малка. Определях се като американски гражданин и съм ядосана, че трябваше да се достигне до този момент, в който не съм в състояние да запазя гражданството си. Когато сте американец, който живее в Америка, това е едно, но когато живееш в чужбина, в някаква степен се идентифицираш дори по-силно със своята националност. Винаги съм се представяла за американец и въпреки, че сега не съм, в сърцето си винаги ще бъда американец дори и без паспорт. Аз все още празнувам Деня на благодарността и 4 юли“.

Друг случай, споделен пред телевизията е този на Женевиев.

„САЩ трябва да отмени Fatca и да се присъедини към останалата част на цивилизования свят, които са приели местното данъчно облагане“, казва Женевиев Бесер, която живее в Германия от 25 години и не дължи данъци на САЩ. „Чудя се дали да се откажа от американското си гражданство“.
Бесер, която е самостоятелно заето лице, казва, че инвестиционните възможности са ограничени, тъй като повечето германски банки вече няма да отварят фирмени сметки за американски граждани. Тя не може да е съсобственик на къщата, която споделя със съпруга си германец. Тя не може да има социални осигуровки, защото казва, че банката ще закрие сметката.
„Имот, който се купува и продава на същата цена в евро през период, когато еврото засили стойността си спрямо долара, ще генерира измамно печалба и данъчно задължение в САЩ, въпреки, че няма никаква полза от тази сделка“, казва тя. „Fatca е арогантна част от американското законодателство, което наказва гражданите на САЩ, които живеят в чужбина и нарушава принципите на правото – невинен до доказване на противното, както и правилото наказанието да съответства на престъплението“.
„Аз съм от хората, които си плащат данъците, но става много скъпо да отговарям на изискванията на закона“, казва Дейвид Куензи, основател на Thun Financial Advisors, която е специализирана в подпомагането на американците в чужбина по данъчните въпроси. Някои хора харчат по $4000 – $5000 годишно за да направят данъчната си декларация, само за да разберат, че не дължат нищо на САЩ“.

Как всъщност става отказа от гражданство, през който преминават все повече хора?

Това става само в посолствата на САЩ. Всички лица, които искат да върнат американския си паспорт, са задължени да проведат два разговора с консулски служител. След това те трябва да попълнят съответните документи, а накрая отказът от американско гражданство става под клетва. След няколко месеца лицето получава специалния "антипаспорт" - или документ, който удостоверява, че е загубил гражданството. За отбелязване е, че от 2011 г. процедурата за доброволен отказ се заплаща - тя струва 450 долара. Дотогава е била безплатна.

И макар да има хора които са на мнение, че колкото и да са трудни новите правила, те никога не биха променили своята националност, тъй като да бъдеш американец е по-важно за тях, през последните 5 години 8 221 американеца предпочетоха да се сбогуват с "Чичо Сам".

 
Стелиян Стоименов
в."България СЕГА"


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7