„Ритон“ отвъд океана! (Video)

Начална страница | САЩ и Канада | „Ритон“ отвъд океана! (Video)
image

Интервю с легендарния дует преди турнето им в Канада и САЩ 2014

Тази година те навършват тридесет и седем години  на сцената, тридесет и седем години наситени с блясък, музика, песни, хитове, пътувания и участия. Запознават се още в  Българската държавна консерватория и се оформят като дует, но също така и като партньори в живота. Тя е от София, той е от Кърджали. Легендарните изпълнители имат зад гърба си редица хитове, като: "Трябва да чакаш",  "Среща в спомена",  "Джалма", "Как си амиго" и още много други.
Сетихте ли се вече за кого говорим? Не за кой да е, ами за Катя и Здравко, или дует „Ритон“.
„Ритон“ е дума с която много поколения израснаха, техните песни са съпътствали живота на хиляди и те продължават да радват и до днес хората.

Скоро на изпълнителите им предстои турне в Канада и САЩ, затова решихме да се срещнем с тях и да поговорим за него, за очакванията им и на още други теми. Здравко и Катя бяха отзивчиви и така мили, че ни поканиха в техния прекрасен дом, където да разговаряме на четири очи.

Стелиян Стоименов: Здравейте! Благодаря за поканата, да проведем интервюто във вашия дом! Искам да кажа, че изглежда страхотно и съм впечатлен!
Здравко: Заслугата не е моя.

С.: Катя, ти ли направи домът толкова красив?

Катя: Да, аз съм интериорния и екстериорния дизайнер на къщата в която живеем. Живеем на едно прекрасно място - Банкя. Тук е много тихо и спокойно, има много хубав въздух и за мен това е най-прекрасното място за живеене.

С.: Повода на срещата ни е много хубав. Вие заминавате на турне за Канада и САЩ. В кои градове и на кои дати са концертите ви?
К.: Започваме от Канада.
З.: За репетиция.
К.: Да, първо ще гостуваме в  Монреал, Торонто, Калгари, след което продължаваме в Щатите, в Сиатъл. Много държа да кажа, че на 1-ви март ще бъдем в Чикаго. Преди да премина към организаторите на турнето, ще кажа и другите градове, които съм успяла да запомня. Те са: Лас Вегас, Тампа, Хюстън, Далас, Сент Луйс, Минесота, Финикс, Ню Йорк и още много други. Много са и не мога да ги запомня всички. Сега искам да кажа нещо много важно, наш организатор е госпожа Петя Романова и нейната фондация „Експертни инициативи“. Ние сме много щастливи, че наш организатор е такава сериозна организация, която се зае с осигуряването на нашите работни визи - P3.
З: Много се радваме, защото самото ни отношение към работата ни най-вече и от наша гледна точка, и от гледна точка на това понеже ние много пъти сме били в Америка и сега когато отиваш на работа и работиш съвсем законно, отношението е съвсем друго - много уважително. Това ни дава гордост, като български изпълнители, на фона на всички черни печати които дават на хора с туристическа виза... Наистина се гордеем и се радваме, че нашата организаторка е направила всичко възможно, за да отидем и легално да работим в Америка. Щастливи ще сме да се срещнем и с българите, точно толкова професионални колкото нас, а от нас каквото зависи го даваме.
К.: Искам само да кажа, че да осигуриш работни визи и всичко свързано с организацията за едни изпълнители, това е нещо много трудно и скъпо. Държа да подчертая тези думи, защото хора които не се занимават с подобни организационни дейности, смятат че това е просто една шега, просто си казват: „Дует „Ритон“ пристигат в Америка, какво пък толкова, ще направят там някакви концерти...“

 З.: Аз не мисля така. Хората знаят за какво става въпрос. Плюс това живеем в един много технологичен век и информацията е достъпна за всички.

К.: И все пак, хора които не се занимават с подобна работа, може би до някъде малко неглижират някои подробности. Сега, държа да подчертая още нещо, имаме медиен партньор и това е вестник „България СЕГА“. Освен това много ми се иска да кажа, къде ще се продават билетите за концертите ни, а именно в магазин „Малинчо“, също така в Българския център „Родина“ и хората могат да позвънят на госпожа Петя Романова и от нея да си осигурят билети за концертите ни в Чикаго, а тя може да ги информира и за другите градове и всичко което се случва около нас.
З.: Тя е голяма чаровница!

К.: Да, ние с нечаровни хора не се занимаваме.

З.: Ами да, ето като започнем от теб Катя, ти стоиш до мен като една истинска чаровница, благодарение на мен, защото аз съм по-чаровната половина и ти светиш.

С.: Какви са очакванията ви за турнето?
З.: Да бъде много вълнуващо! Аз не напразно казах репетиция и то от гледна точна на това, че последното ни турне преди няколко години беше във Канада. Имаме убийствени впечатления, много добри наистина и с голяма радост се завръщаме в Канада и още по-трепетни и развълнувани отиваме в Америка. Очакваме в Щатите много вълнуващи срещи, защото отиваме на места, на които не сме имали концерти никога. И както разбрахме от нашата организаторка, там има хора които не са се връщали по петнадесет-двадесет години и ние сме истински щастливи, че можем да пеем пред такава публика. Аз съм се настроил да бъде много зареждащо.
К.: И ще направим всичко възможно, макар че ще бъдем само двамата, да направим най-хубавото шоу на което сме способни от двама души на сцената. Здравко ще танцува два пъти повече.
З.: Да, аз даже ще влизам и излизам два пъти на концерт.
С.: Почитателите ви могат да очакват едно зрелищно шоу от вас.
К.: Да, подготвили сме се, ще има много от големите ни хитове от 80-те години, а сега има голямо завръщане на ретрото, в световен мащаб като цяло. В България, младите хора имат голям интерес към хитовете от 80-те. В програмата ни за турнето, сме подготвили много хитове от тези години, ще изпеем малко и от 90-те, като например песента „Джалма“ - един от най-големите ни хитове. Ще изпълним и от новите ни хитове, а сега имаме и съвсем нов. Ще има съвсем нови и златни песни.
З.: Изобщо епохален репертоар, почти тридесет и седем годишен.
С.: Предстои ви една наистина много интензивна програма, наситена с участия. Има ли нещо което искате да направите за себе си докато сте там?
К.: За себе си, не искам да се разболявам.

З.: Да се държим гласово, защото много се надяваме апаратурите да са хубави, а ако те са, няма никакъв проблем. Не ни притеснява сгъстената програма. А аз много се радвам, че един от градовете е Лас Вегас. Това е един град, в който мога да се връщам постоянно. Дори преди 4-5 години бяхме на екскурзия там, защото Вегас ми е любим, докато на Катя любим ѝ е...

К.: Финикс! Много го харесвам като архитектура и като всичко. Между другото искам да вметна, че ще ни е изключително приятно, всички българи от всеки един град да дойдат на нашите концерти.

Дует "Ритон"-интервю преди турнето им в САЩ и Канада 2014:С.: Разбрах, че в момента подготвяте филм. Можете ли да ни кажете нещо повече за този, а и за бъдещи проекти?

З.: Понеже преди две години беше юбилея ни 35 години на сцена, а БНТ има най-богатата видеотека с видеа, които ние даже не помним, голям архив и нашият сценарист, както и режисьора ни, са направили всичко възможно да изненадат както хората, така и нас самите. Извадили са такива прекрасни неща от архива и са решили да направят филм за историята на „Ритон“. Дори в момента издирваме хора, като балерините с които сме работили в началото да кажат спомени, впечатления и неща които не са казвали до сега.
К.: Как са ни виждали през годините когато сме пътували заедно и в други ситуации.
З.: Общо-взето идеята е страхотна, дано да се получи добре. Под голямо напрежение сме в момента, защото преглеждаме целия архив и гледаме всичко.

К.: И търсим хора, като наши съученици, които през годините сме им загубили координатите. Тях дори и чрез Фейсбук ще ги издирваме.
                                                  
 Стелиян Стоименов
в.”България СЕГА”

Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

Natalia Todorov на 12 Февруари, 2014 03:30:02
avatar
Mili Katya i Zdravko,

Njamame tarpenie da si popeeme, potancuvame i raztagime s vas v San Diego!!!

Celuvki i do skoro
Съгласен Несъгласен
1
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7