Подслушванията в САЩ са неконституционни според Федералния съд

Начална страница | САЩ и Канада | Подслушванията в САЩ са неконституционни според Федералния съд
image
Снимка: Bulgaria On Air

Говорителят на Белия дом призова Едуард Сноудън да се върне в САЩ Федералният съд във Вашингтон заяви, че дейността на Агенцията за национална сигурност на САЩ, свързана с подслушването на телефонни разговори, противоречи на конституцията на САЩ.
Събирането на т.нар. метаданни, включително телефонни номера, беше определено от съдия Ричард Леон като произволна намеса.
Коментарът му е във връзка със съдебно дело, заведено от консервативния активист Лари Клейман срещу Агенцията за национална сигурност за нарушаване на личното му пространство.
Бившият служител на агенцията Едуард Сноудън, който разгласи класифицирана информация, реагира позитивно на мнението на съда. Той отново нарече действията на службите неконституционни.
От своя страна говорителят на Белия дом Джей Карни отхвърли предположението, че САЩ могат да амнистират Сноудън, ако той върне секретните документи, с които разполага, предаде Ройтерс.
„Нашата позиция по този въпрос не се е променила“, заяви Карни. Той подчерта, че Сноудън е обвинен в разгласяване на класифицирана информация и е изправен пред углавно престъпление в Съединените щати.
Именно документите, които Сноудън разпространи, разкриват подробности за шпионажа от страна на американските служби. Вестник Guardian публикува нова информация, според която агенцията е шпионирала и платформите на едни от най-големите онлайн игри в света.
Сноудън получи временно убежище в Русия, но говорителят на Белия дом заяви, че той трябва да се върне в САЩ.
Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7