След 22 години в нелегалност чичото на Обама получи право да остане в САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | След 22 години в нелегалност чичото на Обама получи право да остане в САЩ
image
Онянго Обама

Роденият в Кения чичо на американския президент Барак Обама получи право да остане да живее в САЩ, съобщиха осведомителните агенции. Имиграционният съдия Ленард Шапиро реши, че 69-годишният Онянго Обама може да стане законен жител на САЩ, като се позова на закон, разрешаващ чужденци, пристигнали в САЩ преди 1972 година, да получат зелена карта, при условие, че са порядъчни хора.
Чичото на американския президент повече от 20 години се намира нелегално в САЩ. Той пристигнал в САЩ от Кения през 1963 г., за да учи в елитно училище в Кембридж. Трябвало да напусне страната до края на 1970 г., но не го направил. Няколко пъти съд е нареждал той да бъде депортиран, за последно - през 1992 г.
За проблемите с имиграционните власти на Онянго Обама, който се пада доведен брат на покойния баща на президента, се заговори през 2011 г., когато той бе задържан за шофиране в пияно състояние.Кениецът едва не се блъсна с джипа си в полицейска патрулна кола. Тогава той прекара повече от две седмици в затвора. Твърди се, че тогава казал на полицията, че ще се обади в Белия дом. Белият дом заяви, че Барак Обама никога не се е срещал с чичо си.
Самият Онянго обаче опроверга това, като каза, че племенникът му е живял няколко седмици с него в Кембридж, докато следвал в Харвард. Запитан дали е казвал, че ще се обади на президента, Онянго отговори отговори уклончиво. Може и да съм казал тези думи, не съм сигурен, отвърна той. Онянго и негов приятел заявиха пред съда, че той е живял в САЩ повече от 50 години, че усърдно е работел, пращал е данъците си и е бил арестуван само веднъж.
През 2010 г. същият имиграционен съдия, узаконил пребиваването на Онянго,  даде политическо убежище в САЩ на Зейтуни Онянго, леля на Барак Обама, която дотогава бе живяла шест години нелегално в САЩ.
Mediapool.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7