Американците са против САЩ да се месят в чужди дела

Начална страница | САЩ и Канада | Американците са против САЩ да се месят в чужди дела

Повече от половината американци смятат, че САЩ не трябва да се намесват в делата на други държави. Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от изследователския център "Пю", предаде БГНЕС.
Според разпространените във вторник резултати от проучването, озаглавено "Мястото на Америка в света - 2013 г.", рекордните 52 процента от американците са съгласни, че САЩ "би трябвало да се занимават със собствените си дела и да позволят на другите страни сами да решат проблемите си". На противоположното мнение са само 38 на сто от анкетираните. Останалите 10 процента са се въздържали от отговор.
На въпрос "дали САЩ са станали по-влиятелни и могъщи през последните 10 години", положителен отговор са дали само 17 процента от участниците в проучването. 53 процента от анкетираните смятат, че положението е точно обратното, а останалата част се въздържат.
В цялата история на това социологическо проучване, което се провежда от 1964 г., никога на този въпрос не са отговаряли положително по-голямата част от американците.
70 на сто от анкетираните смятат, че САЩ вече не се ползват с такъв респект, на какъвто са се радвали преди.
Според експерти от Съвета за международни отношения, най-големи щети на репутацията на САЩ в света, според американците, е нанесла позицията на администрацията на президента Барак Обама по конфликта в Сирия. Освен това песимизмът на американците по отношение на перспективите на външната политика на САЩ е резултат от намесата във войните в Ирак и Афганистан, както и във въоръжения конфликт в Либия.
Изследването е проведено между 30 октомври до 6 ноември и в него са участвали повече от 2000 американци.
Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7