Нобелов лауреат предупреждава за балон на стоковия пазар в САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | Нобелов лауреат предупреждава за балон на стоковия пазар в САЩ
image
Източник: БГНЕС

Американец, носител на тазгодишната Нобелова награда за икономика, смята, че резките повишения на собствения капитал и цените на недвижимите имоти могат да създадат опасен финансов балон.
Робърт Шилер, който спечели престижната награда заедно с двама други американци за изследванията си на пазарните цени и балоните на активите, посочва, че американската стокова борса и пазарът на недвижими имоти в Бразилия са проблемни области.
"Все още не обявявам тревога. В много държави фондовите борси са на по-високо ниво и цените на някои пазари на недвижими имоти рязко са се повишили. Това може да завърши зле", казва Шилер пред списание Шпигел.
"Най-разтревожен съм за бума на фондовия пазар в САЩ. Защото нашата икономика е все още слаба и уязвима", казва той и определя финансовия и технологичния сектори като надценени.
Шилер е наблюдавал и "драстичния" скок на цените на по-скъпите жилища в Рио де Жанейро и Сао Пауло в Бразилия през последните 5 години.
"Това беше като в САЩ през 2004г.", казва той и добавя, че чува аргументи за инвестиционните възможности и увеличаващата се средна класа в САЩ от 2000г. насам.
Колапсът на пазара на жилища в САЩ спомогна за задълбочаването на глобалната финансова криза през 2008-2009г.
"Балоните изглеждат ето така. Светът все още е много уязвим спрямо тях" казва Шилер.
Балоните се създават, когато инвеститорите не разбират кога покачването на цените на активите не отговаря на основните фактори./Ройтерс
Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7