Какво печелим чрез новия Закон за Здравеопазването?

Начална страница | САЩ и Канада | Какво печелим чрез новия Закон за Здравеопазването?
image

Разширяването на Медикед в някои щати като нашия (Илинойс) е съществена промяна. В тази програма е възможно застраховането на всички деца живеещи в щата базирано на семейните доходи а също така и на техните родители. Тази програма разширява обхвата си от 2014 година, но също така започва да проверява доходите по електронен път. Друга промяна е възможността авансово да се ползват данъци за връщане с цел редуциране на застрахователните премии. Хората с по-ниски доходи ще получат субсидия за да се справят със заплащането на месечните си вноски. Възможно е да плащате месечно „нула$$$“,  ако премията ви е анулирана от субсидия и таксретърн. 
•    Акта на този здравен закон създава така наречените Exchages, където можете да сравнявате застрахователните продукти, да си купите онлайн или по телефона, да се квалифицирате за правителствена програма или субсидия: най-важното е, че той създава условия да можете да си позволите здравна застраховка.
•    Покупката на полица може да стане чрез агент, навигатор и директно от застрахователните компании. Закона взема като презумпция съществуването на неутрални и пристрастни страни по сделката. Само Навигатора  от изброените по-горе е обучен и действа като неутрална страна-съветник. Агента и Застрахователната компания имат право да бъдат пристрастни. Преди седмица бяха уволнени няколко Навигатора от Лейк Каунти поради факта че са съветвали да се укрива пушач/непушач и по този начин да се манипулира цената на застрахователната премия. Закона изрично третира тази квалификация като фактор при ценообразуването, а не застрахователните компании, и по тази причина очаквам да се контролира много строго това специфично нарушение.

•    Други, по-малко генерални, но не по-маловажни предимства които печелим са както и в предишният брой казах: Не могат да ни отхвърлят от здравно покритие затова, че вече сме болни. От 2014 година всички нови полици са реализуема оферта;  Децата ни могат да останат застраховани с нас до 26 годишна възраст; Прекъсването на здравно покритие може да се осъществи само при констатирана измама или умишлено интензивно използване на застраховката; Бърза помощ ще бъде еднакво финансово третирана независимо дали се осъществява във нашата или друга мрежа; Ще имаме възможност за  директен достъп до гинеколог и педиатър.

•    Всички нови полици ще имат 100% покритие на превантивните грижи. Споделяне на някои разходи (плащане и от наша страна)  може да се получи, ако не сме си във мрежата или ако ползваме в повече дадена грижа (искаме сканиране на дебелото черво по-често от предписаното по план и за това няма обективна причина - да речем наследствена обремененост). Превантивните услуги ще включват предписани от доктора такива грижи от списъка, рутинни ваксинации, всички рутинни грижи за жените и тези за деца до 21 години. Тези грижи са определени от различни наблюдаващи организации като ACIP, HRSA, HHS. Някои от тях са мамограмите, контрол върху раждаемостта, проверки за остеопорозис, имунизации.

•    Психичните и поведенчески проблеми и заболявания са включени в застрахователните планове след като с години те бяха игнорирани или строго ниско лимитирани от застрахователните компании.

•    С новия закон отпада самият лимит на застраховките: един, два, три, пет милиона до края на живота ни. Няма таван за здравната ни застраховка вече.

•    Цели се и вярвам, че ще се постигне една много по-голяма прозрачност в целия този процес: клиент- лекар и здравно заведение- застрахователна компания - грижа на държавата за коректност и равнопоставеност.

(следва)

За въпроси, пишете ми на anna.ruseva@myHelpico.com
Анна Русева
в.”България СЕГА”
Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7