Последиците от Споразумението Infosys:

Начална страница | САЩ и Канада | Последиците от Споразумението Infosys:
image

потенциален капан за непредпазливите или объркани кандидати за бизнес визи

Приключеното неотдавна разследване на индийския IT аутсорсинг гигант Infosys може да доведе до допълнително предизвикателство за квалифицирани специалисти, родени в чужбина, които искат да влязат или останат в САЩ: повишен контрол над дейността им докато са в В-1 статус (временен бизнес престой). Въпреки че подробен анализ на случая Infosys е извън обхвата на тази статия, кратко резюме подчертава параметрите на възможните капани за В-1 кандидати в резултат на случая Infosys.

След две "whistleblower" (сигнални) граждански дела, заведени от служители на Infosys твърдящи, че са били подложени на отмъщение и притеснения, поради това че са направили протест срещу незаконните визови практики на компанията, Офисът на Федералната Прокуратура в Тексас, в сътрудничество с имиграционните служби, започна производство срещу Infosys за търсене на гражданска или наказателна отговорност свързана с начина на подаване и подсигуряване на визи на чуждестранни работници. Американското правителство обвини компанията, която имаше до този момент перфектна репутация за честност и надеждност, че върши измами с визи, наред с други дейности, и по специално изготвя и подава пред консулствата подвеждащи писмени покани в подкрепа на заявленията за B- 1 визи от компютърни специалисти. Infosys представяла писма до консулските служители, в които твърдяла, че техните кандидати искат да влязат в САЩ, за да участват в срещи и бизнес дискусии, правителството твърди,че в действителност истинската цел на тези посещения е била да изпълняват квалифицирана работа срещу възнаграждение. Компанията отрече обвиненията и посочи законови и регулативни тълкувания, позволяващи използването на B- 1 виза категорията за необходими и временни стопански дейности, които са инцидентни към международната търговия.
На 30 Октомври 2013 офисът на главния федерален прокурор на САЩ съобщи, че са постигнали рекордно извънсъдебно споразумение с Infosys на стойност от 34 милиона долара. Компанията отърва кожата и избегна наказателна отговорност и запор за подаване на имиграционни петиции и визи в бъдеще. Постигнатото писмено споразумение постановява, че твърденията и събираната срещу Infosys  информацията, получена от правителството по време на разследването, няма да се използва, за да отмени вече одобрени визи или петиции или да отказва автоматично бъдещите визи или петиции, подадени от Infosys. Разбира се, остава да се види дали USCIS и консулските служители на практика ще спазят направените обещания от правителството да Inforsys, че "всяка виза или петицията ще бъдат оценявани на база на собствените си факти." Най-важното е, че Infosys  се съгласиха да променят практиките си и пое задължението, че всяка от нейните кандидати за B- 1 виза в бъдеще ще "трябва да представи подробно описание на дейностите, които ще бъдат извършвани от кандидатът по време на всяко влизане в Съединените щати."
Човек трябва вече да очаква, че консулските служители, CBP (гранични инспектори), и USCIS ще приеме това изискване за "подробно описание ", както стандартно изискване за бъдещите кандидати независимо дали са свързани с Infosys или не. Дълбоко подозирано от USCIS от години, че с В-1 категорията е злоупотребявано от чужденци и фирми, и е много вероятно да доведе и даде карт бланш на служители на USCIS да контролират и надзирават още по-тясно писма-покани и да отварят подробните разследвания на предходни дейности в случаите, в които един ИТ специалист и кандидат за имиграционно облекчение е влязъл първоначално в САЩ в B- 1 категория. Ключови думи като "кодиране", "програмиране " и " поканен да участва в срещи и бизнес дискусии ", които толкова често се срещат в поканите и писмата в подкрепа на предишни B- 1 визи, може да доведе до разследване за неспазване на условията на предоставения първоначално статут или обвинения, че кандидатът е получил или е влязъл в страната на базата на фалшиви или изопачени твърдения пред инспектиращия офицер на границата. Подобно твърдение е вероятно да доведе до отказ на молба за зелена карта или натурализация, подадени години след първоначалното влизане с В-1 виза . Причината: всички документи, представени в подкрепа на заявлението за каквото и да е имигрантско облекчение, влиза в A- файл или е лесно достъпна за всеки офицер при провеждане на интервю за решаване на последваща молба. Отдавна забравено писмо, представено в подкрепа на B- 1 виза или удължаване на В-1 статут от преди десет години може да доведе до отказ на молба за зелена карта, поради драконовите и завоалираните техническите аспекти на имиграционния закон.
H-1B визата е неимигрантска виза, която позволява на американски работодател временно да наеме, имигрира и използва чужд гражданин в "професионална длъжност". Професионална длъжност е тази, която изисква теоретично и практическо прилагане на набор от специализирани знания и умения и притежанието на бакалавърска или по-висока степен на висше образование. Процесът на кандидатстване е силно регулиран и изисква подаване на заявление пред Департамента на труда, което описва предназначението на професионалната длъжност, заплатата и специфичното географско място на работа. Годишният лимит за нови H-1B визи е само 65,000 , с допълнително 20 000 бройки за възпитаници на образователните институции на САЩ , притежаващи магистърска или докторска степен.
B- 1 виза, от друга страна, е неимигрантска виза, която позволява на чужд гражданин, временно да влезе в Съединените щати за бизнес цели. B- 1 визата не може да се използва за извършване на квалифициран или неквалифициран труд срещу заплащане. B- 1 визите не са ограничени по брой на година и процесът на кандидатстване е кратък и опростен . Тълкувателните разпоредби на Имиграционните служби и на Държавния департамент упоменават допустимите B- 1 дейности да включват извършване на търговски сделки (например, покупка или продажба) , които не включват платена работа в САЩ; сключване на договори; консултиране с бизнес партньори и потенциални клиенти; участие в краткосрочен план за обучение; присъствие на заседания, конференции, търговски изложения; или предприемане на независими изследвания и проучвания.
Съществува и една междинна категория, която много рядко се използва: "B- 1, вместо H -1B " хибрид, създаден, за да улесни влизането на лица, които в противен случай биха се квалифицирали за H -1B виза, но трябва да останат в САЩ, за малък или ограничен период от време, тоест не им е нужен 3 годишен работен престой. Много от дейностите, за които Infosys бяха обвнени, че са в нарушение на В- 1 правилата, са напълно допустими в рамките на "B- 1 вместо на H-1B " хибрида.
Присъщите и вродени неясноти и мъглявини на B- 1 и B- 1 вместо H -1B визови класификации са от огромна полза за американските компании и чуждестранните им партньори, но са и нож с две остриета . Случаят Infosys е един поучителен разказ за B- 1 виза кандидатът: въпреки че осигурява по-бърза, по-ефективна алтернатива в сравнение с H -1B, злоупотреба с B- 1 виза, може да доведе до опустошителни последици. Поуката, B- 1 виза не трябва да се използва, за да заобиколи изискванията на силно регулиран H -1B процес .... и допълнителната поука- освен ако не си като Infosys и можеш да си позволиш 34 милиона, за да се отървеш от правителствено разследване.

 
Николет Глейзер
в.”България СЕГА”

Follow me on Twitter at https://twitter.com/NicoletteGlazer.

Disclaimer: Тази статия съдържа обобщения и примери, предназначени да илюстрират смисъла на нормативни актове и не представлява юридически съвет. Всяко дело е различно и се основава на спецификата на фактите във всеки един случай. Относно възможностите и спецификата на конкретно дело е наложително да потърсите помощта на адвокат.

Nicolette Glazer е сертификиран специалист по имиграционно право и партньор в адвокатска кантора Law Ofces of Larry R. Glazer със седалище Сentury City, Калифорния. Г-жа Глейзер може да бъде потърсена на телефон 310-407-5353 или на GlazerAndGlazer.com.
© 2013 GlazerAndGlazer.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7