Фич - негативно за рейтинга на САЩ, а оптимизмът расте

Начална страница | САЩ и Канада | Фич - негативно за рейтинга на САЩ, а оптимизмът расте
image
Президентът на САЩ Барак Обама © снимка: Gulliver/Getty Images

Рейтинговата агенция Фич (Fitch) обяви, че поставя кредитния рейтинг на САЩ на преразглеждане с негативна прогноза. Съответното съобщение за пресата бе публикувано на 15 октомври на официалната страница на агенцията.
Вероятното понижение на рейтинга на САЩ, който сега е с максималната възможна стойност AAA, се свързва от аналитиците пряко с възможния фалит, който заплашва теоретично Вашингтон, ако таванът на дълга не бъде вдигнат до 17 октомври. „Въпреки че продължаваме да вярваме в скорошното повишаване на тавана, политическите препирни увеличават риска от фалит на САЩ”, отбелязват от Фич.
Сега държавният дълг на САЩ е 16,7 трлн. долара. Ако тази горна граница не бъде вдигната законодателно, на 17 октомври Вашингтон няма да бъде в състояние да изплаща външните си заеми и ще бъде принуден да обяви технически фалит.
Представители на демократите и републиканците в САЩ вече няколко седмици не могат да постигнат съгласие за увеличаване на ограничението за държавния дълг. Всяка политическа формация отстоява интересите си. Опозиционните републиканци искат понижение на социалните разходи, докато демократите подкрепят изискващите значителни отчисления реформи на президента Барак Обама, посочва БГНЕС.
Досега американската агенция Фич нито веднъж не е посягала на трите А на САЩ. Това направи през 2011 година другата голяма, също американска, кредитна агенция Стандарт енд Пуърс (Standard & Poor’s), припомня лента.ру. Причината за понижаването на ААА с една степен до АА+ стана доближаването на държавния дълг на САЩ до таватна и излишно затегнатите преговори на конгресмените и администрацията на президента за повишаването му.
Според световните информационни агенции, които се позовават на представители на администрацията на американския парламент, демократите и републиканците в горната камара на Конгреса на САЩ може в следващите часове да подготвят компромисен вариант на законопроекта за повишаване на тавана на дълга и възстановяване на финансирането на правителството.
Възобновяването на преговорите в сената бе предшествано от решението на републиканците от долната камара да се откажат от плановете си да подложат на гласуване свой законопроект, който няма подкрепата на управляващата в САЩ Демократическа партия. Така че решението се видя, но остава за сряда.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7