АНС събира милиони списъци с контакти от имейли и чат

Начална страница | САЩ и Канада | АНС събира милиони списъци с контакти от имейли и чат
image
© БГНЕС

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ събира стотици милиони списъци с контакти от лични имейли и акаунти в чат програми в цял свят, включително на американци, пише на своя сайт вестник "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Американският ежедневник се позовава на секретни документи, предоставени от бившия сътрудник на агенцията Едуард Сноудън, който в САЩ е обвинен в издаване на поверителни разузнавателни програми и получи временно убежище в Русия. Тази информация била потвърдена от високопоставени служители на американското разузнаване.
Според "Вашингтон пост" АНС прехваща всеки ден стотици хиляди списъци с имейли от лични акаунти в Yahoo, Gmail, Facebook и Hotmail. Освен това агенцията събира ежедневно около половин милион контакт листи от чат услуги и имейл акаунти. Целта е да бъдат открити връзки с терористична или друга престъпна дейност, отбелязва БТА.
Говорител на директора на Националното разузнаване на САЩ увери, че АНС събира сведения само за "основателни мишени" на чуждестранни разузнавания и не проявява интерес към лична информация на обикновените американци. При това тя се води от правилата, които изискват да сведе до минимум придобиването, употребата и разпространението на данни, които идентифицират граждани на САЩ и хора с постоянно местожителство в страната.
Събирането на контакт листи от имейли и акаунти би било незаконно, ако е извършвано в Съединените щати. АНС обаче заобикаля тази забрана, като прехваща списъци от точки за достъп по света.
В един обичаен ден Агенцията за национална сигурност събира над 440 000 контакт листи, което прави повече от 250 милиона годишно.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7