Без страх! Американските власти затягат юздите за бригадирите

Начална страница | САЩ и Канада | Без страх! Американските власти затягат юздите за бригадирите
image

Промени за подобряване сигурността на студента от Департамента на САЩ

След като ви разказахме историите на двама души заминали за бригади в чужбина, се вся доста смут относно сигурността на хората тръгнали в чуждите страни, за да спечелят онези суми, които в България като че ли са труднодостъпни. Понякога наистина зад ъгъла дебнат различни рискове и човек несъзнателно поема точно към тях, но от две години явно се работи по отстраняването на подобни проблеми. След 2011 година Департамента на САЩ, очевидно отчел не малко плашещи развоя различни съдби, е наложил промени в политиката. Продължава да се работи над подобряване в тази насока, с цел предотвратяване на случаи като този на Невяна Христова и Стоян Тошков.
И така трябва да е, защото в крайна сметка говорим за живи хора, а не за зеленчуци.
За да разясним какви са тези промени, за които говорим, се срещнахме с Петър Пантов, който е Директор бизнес развитие в агенция за студентски бригади. Той ни обясни за трите звена, които ако са една добре смазана машина, осигуряват не само безпроблемно пребиваване на студента в чужбина, но и подхранват желанието му за повторно използване на програмата Work & Travel. Трите звена са агенцията за студентски бригади, така наречения спонсор и, разбира се, работодателя.
Петър ни разясни точно как стоят нещата в момента и до колко Департамента на САЩ е затегнал юздите, за да накара мнозина да спят по-спокойно нощем.
„Най-важната промяна, направена от департамента на САЩ в този период, е въвеждането на допълнителните проверки на всеки един от американските работодатели, които  до този момент са били включени в програмата. До този момент, проверката на работодателите  не беше толкова обстойна и подробна, което е довело до участието на такива, които не са били напълно изрядни. От тази година се вкарва основната проверка на документацията на самия работодател/фирма, в това число се проверяват документите, както тези, които касаят съответния предстоящ закон, така и цялостната документация и история на съответната фирма/работодател. Освен административна проверка се прави и детайлна правна проверка на работодателя. Тук се включва некоректното отношение както към участници в тази програма така и към американските граждани работещи в съответната фирма. Проверката на един работодател след 2011 година, се прави както от Спонсориращите организации (тези, които са лицензирани от Държавният департамент на САЩ да издават работни разрешителни и да администрират програмата), така и от самите консулски служби. Разрешителното за работа не се издава, преди спонсорската организация за бъде убедена, че този работодател е подходящ за програмата за културен обмен. Освен на тези проверки, работодателите биват разглеждани и по редица критерии, на които трябва да отговарят, за да могат да бъдат включени в програмата. Например – работодателят трябва да е сезонен, да има сключена застраховка трудова злополука за следващата година, за да може да обезпечи студентите при евентуален трудов инцидент и т.н. Има и ограничения за вида работодател, студента трябва да има възможността да се докосне до културата на Америка, да работи с хора, а не затворени в фабрики където се обезсмисля идеята на програмата, която е конкретно за културния обмен. Целта на тези проверки е студентите да отиват само при одобрени работодатели, които са изрядни пред правителството, и за които се смята че могат да осигурят съответните условия за живот и труд на студентите.  Другото нещо, което Департамента на Щатите въведе е спонсорите да са сигурни, че студента има сигурна и достъпна квартира. Не се позволява да започват работа, там където няма сигурен транспорт от и до местоработата.
На базата на тези обстойни и детайлни административни и правни проверки  бе създаден черен списък от работодатели. Този списък включва имена на работодатели, които не са годни да бъдат работодатели на студентите по време на тяхната програма за културен обмен.
Въвежда се задължителен месечен мониторинг от страна на спонсориращата организация. Този мониторинг се изразява в директна комуникация между представител на спонсора и всеки един студент може да информира спонсора за нещо, което не му харесва - ако работодателят или нещо при престоя му в САЩ го притеснява, и евентуално ако има нужда от помощ за нещо, както и какво ново е научил в Америка за американците, какво е посетил и т.н. Студента се задължава да бъде в постоянен контакт със спонсориращата организация, като целта е благоденствието на студента и успеха на неговата програма. Спонсорът от своя страна се задължава да предостави необходимата информация и помощ на студента в случай на нужда. Спонсора трябва да знае по всяко време къде се намира студента, кой е адреса на квартирата му, както и всички работодатели при които работи.
Въвеждат се рестрикции относно вида работа и работното време, през което участниците могат да работят. Премахнати са позиции, които застрашават сигурността и безопасността на участниците, като: карането на рикши, тежка физическа работа, работа, в която студента трябва да инвестира собствени средства, работа в нощни клубове, премахнати са нощните смени за участниците и др. Тези рестрикции важат както за работата намерена от спонсора преди заминаването, така и за тези работни места, които всеки един студент намира в последствие при престоя си в САЩ.
Въвежда се и 24-часова телефонна линия директно към Департамента на САЩ. Тя е за оплаквания, като всеки един участник може да звънне и да обясни какъв е проблемът и защо смята че неговата спонсорираща организация не е свършила достатъчно по въпроса. Всичко това се прави с цел студентът да се чувства по-сигурен.
Задължително е следването на всички правила и указания които департамента на Щатите въвежда, като не спазването на някои от правилата както от страна на студента така и от страна на спонсора и работодателя,  довежда съответно до прекратяване на програмата или до отнемането правото да наемат международни студенти.
Въвеждането на всичките тези и още други по-дребни проверки е цел да няма експлоатация на студентите по време на престоя им в САЩ, както и техният успех в участието на програмата.“

След казаното от Петър Пантов, поне можем да си отдъхнем, че въпреки всички несправедливи случаи останали в историята на бригадирите, сега вече рисковете които дебнат са погнати от нужните органи. Дай Боже, някой ден бъдат отстранени напълно, така че да не можем да си кажем дори „никога нищо не се знае“.
                                                
 
Стелиян Стоименов
в. "България СЕГА"


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7