Откриха най-големия вулкан на Земята на дъното на Тихия океан

Начална страница | САЩ и Канада | Откриха най-големия вулкан на Земята на дъното на Тихия океан
image

Геолози от САЩ и Япония откриха невиждан по мащабите си супервулкан в северозападната част на Тихия океан. Затихналия преди около 140 млн. години подводен вулкан е с диаметър 625 км., а височината му е над 4 км., което го прави най-големият на Земята и втори по мащаби в Слънчевата система, заявяват учените в статия, публикувана в Nature Geoscience.
Специалистите се натъкнали на чудовището, докато изследвали геоложката структура на дъното на Тихия океан на около 1500 км източно от Япония. В този регион се намира възвишението Шатски. Новооткритият супервулкан, който учените нарекоха „Таму” е част от възвишението. До момента се е смятало, че масивът Таму е бил сформиран в резултат на активността на няколко по-малки вулкана. Новите изследвания, при които учените са взели с дълбочинна сонда проби на базалтови скали от океанското дъно и са ги изследвали, след което анализирали и разпространението на сеизмичните вълни в региона, оформили извода, че става въпрос за мегавулкан.
Находката е особено важна и интересна, тъй като въз основа на нея ще бъде преразгледана досегашната теория какъв обем лава може да се излее на повърхността от един вулкан, казват геолозите. Те подчертават, че най-големият известен до момента вулкан Мауна Лоа на Хавайските острови е с площ само 15% от тази на Таму, макар и да е доста по-висок – 9 километра от дъното на океана. Учените не изключват възможността в бъдеще да бъдат открити още по-големи затихнали вулкани въз основа на разработената от тях нова методика.
Manager.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7