По-високите лихви карат американците да отлагат покупката на жилище

Начална страница | САЩ и Канада | По-високите лихви карат американците да отлагат покупката на жилище
image
Високите лихви може да откажат доста американци от мечтите им за собствен дом. Снимка: Ройтерс

Средната фиксирана лихва за ипотека със срок 30 години е нараснала до 4,51% спрямо рекордно ниските 3,31% през ноември

През последните шест месеца Ейми и Тед Уилдър са загубили в наддаването за няколко къщи в района на Сиатъл, въпреки че са предлагали доста над офертната цена, пише Bloomberg. След внезапния скок на ипотечните лихви през май консултантите от Microsoft Corp. са решили за момента да замразят търсенето на ново жилище.
"Влюбихме се в къща за около 400 000 долара и си мислехме, че можем да си я позволим, след което установихме, че ще трябва да плащаме с по 300 долара повече месечно, отколкото, ако я бяхме взели през февруари, когато започнахме да търсим", споделя 42-годишната Ейми Уилдър. "Ипотечните лихви просто станаха твърде високи", допълва тя.
Ръстът на разходите за кредитиране, които в момента са най-високи за последните две години, започва да охлажда търсенето от страна на купувачи на жилища в САЩ. В същото време цените вървят нагоре, което прави имотите все по-недостъпни, сочат анализи на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти. Най-сериозно това се усеща на скъпи пазари като Сиатъл и Ню Йорк, което води до още по-големи различия във възстановяването на сектора в национален мащаб.
Договорите за покупка на употребявани жилища през миналия месец са паднали с 1,3% - най-сериозното понижение за тази година. През миналата седмица излязоха данни, че през юли продажбите на нови жилища са се сринали с 13,4%.
Броят на кандидатурите за жилищни заеми с цел покупка пък е намалял с 14% от началото на май, когато лихвите се повишиха с най-сериозното си темпо за последните две години, показват изследвания на Асоциацията на ипотечните банкери.
Средната фиксирана лихва за ипотека със срок 30 години е нараснала до 4,51% спрямо рекордно ниските 3,31% през ноември. Заради по-високите лихви месечната вноска по ипотечен заем от 400 000 долара се е увеличила с 275 долара. Лихвите по джъмбо ипотеките - жилищни заеми, които са твърде големи, за да могат да бъдат включени в държавни програми, са се покачили до 4,69% спрямо 3,88% в началото на май.
Сред големите градски райони най-сериозен риск от нарастване на лихвите има в Сан Франциско, следван от Лос Анджелис, Ню Йорк и Бостон, сочи анализ на Barclays Plc. В тези градове се запазват и очакванията за поскъпване на жилищата.
Стан Хъмфриз от Zillows е на мнение, че на фона на поскъпването на имотите в национален мащаб на жилищния пазар е необходимо забавяне.
Средната цена на жилищата в Североизточните части в момента е 271 200 долара, а в Западните - 287 500 долара в сравнение със средна цена за САЩ като цяло от 213 500 долара.
През юни жилищата в САЩ са поскъпнали с 12,1% на годишна база, показват стойностите на индекса S&P/Case-Shiller. В Сан Франциско увеличението е с 24,5%, в Сиатъл - с 11,9%, в Бостън - със 6,7%, а в Ню Йорк - с 3,3%.
Според Джонатан Милър от Miller Samuel Inc годишен ръст на цените от над 12% е неустойчив при положение, че доходите остават без промяна, кредитирането е затегнато, а безработицата расте.
"Това са тенденции, предполагащи бум", коментира експертът.
Брокерът Питър Макмахон от Лонг Айлънд споделя, че много от клиентите му са се оттеглили от пазара след повишението на лихвите. По думите му "те планират да направят покупка през есента, когато конкуренцията е по-слаба".
Investor.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7