Близо половината от жилищата в САЩ се купуват в брой

Начална страница | САЩ и Канада | Близо половината от жилищата в САЩ се купуват в брой
image

Инвеститорите представляват 35% от всички купувачи в брой, а на пенсионерите се падат 12%

Все повече американци купуват жилища чрез сделки изцяло в брой, показват няколко проведени неотдавна проучвания, цитирани от онлайн изданието MarketWatch. Експерти от бранша обаче твърдят, че увеличението може и да не е добър знак за състоянието на пазара.
По данни на анализаторската компания RealtyTrac през юли 2013 г. около 40% от всички продажби на жилищни имоти в САЩ са извършени със сделки изцяло в брой. За сравнение делът им през юни е бил 35%, а през юли 2012 г. - 31%.
Друг доклад на Goldman Sachs, публикуван миналата седмица, сочи, че в момента на сделките изцяло в брой се падат 57% от всички продажби на жилища спрямо 19% през 2005 г. От Националната асоциация на търговците на недвижими имоти в САЩ твърдят, че този дял през юли е бил около 31%.
Въпреки че покупките в брой дават известно обяснение за ръста на жилищните продажби през миналата година, някои експерти са на мнение, че това не е устойчива тенденция и трябва да бъде възприемана с предпазливост.
"Увеличението на продажбите в брой не е добра дългосрочна тенденция за жилищния пазар", коментира Дарън Бломкуист, вицепрезидент на RealtyTrac. Въпреки че от фирмата не определят кои са хората, които най-често купуват имоти в брой, експерти посочват, че обикновено това са богати американци и пенсионери, които се местят в по-малки домове. Инвеститорите, търсещи начин да спечелят, като купуват евтини имоти и ги отдават под наем, също имат сериозен принос за активизирането на пазара. Нито една от тези три групи обаче не е достатъчно голяма, за да поддържа пазара в дългосрочен план, отбелязва Бломкуист.
Според Асоциацията на търговците на недвижими имоти в САЩ инвеститорите представляват 35% от всички купувачи в брой (70% от всички инвеститори плащат в брой), а на пенсионерите се падат 12%. Останалата част са купувачи на ваканционни жилища и чужденци.
Друг проблем, който се откроява на фона на засилването на сделките в брой, е фактът, е финансирането е все по-скъпо и труднодостъпно. Според експерти пулът от потенциални купувачи се ограничава поради комбинацията от строги критерии за отпускане на заеми и нарастващи лихви.
Investor.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7