САЩ ще се намесят на пазара на захар

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ ще се намесят на пазара на захар
image

Държавата ще изкупи 400 хил. тона от суровината, за да подкрепи цените

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) обмисля са изкупи 400 хил. тона захар, за да предотврати фалити на производители, съобщава Wall Street Journal. Този ход трябва да повлияе на цените на суровината, които са спаднали с 18% от октомври, когато министерството започна програма за подкрепа на цените, по която са раздадени оперативни заеми за 862 млн. долара. Според икономисти на министерството изкупуванията на захар може да оставят програмата със загуба от 80 млн. долара. От USDA не предоставят данни колко и кои компании са получили кредити по програмата.

За сметка на потребителите

Очаква се най-облагодетелствани да са фирми, занимаващи се в обработка на захарна тръстика и захарно цвекло като American Crystal Sugar, Amalgamated Sugar и U.S. Sugar. Повишението на цените обаче ще се отрази на производители на храни като Mars, Hershey и Nestlе и в крайна сметка може да доведе до ръст на цените на храните на дребно в момент, в който потребителските разходи не са стабилни, отбелязва WSJ. "От министерството явно вече са взели решение, че големите производители на захар са по-важни от американския потребител", коментира Пиърсън Клеър, изпълнителен директор на сладкарската компания Brown & Haley.
Подобни програми за подпомагане на производителите на захар се осъществяват всяка година според закон от 1934 г. Тази година заемите са гарантирани с 2.05 млн. тона захар, които компаниите очакват да произведат от новата реколта. Това е около една четвърт от цялото очаквано производство на захар в САЩ за 2013 г. Според икономиста от министерството Барбара Фреско окончателното решение за изкупуване на захар ще бъде взето в началото на април, но USDA може да се откаже от намеренията си, ако цените се стабилизират сами.
Много икономисти критикуват субсидиите за захарния сектор и изтъкват, че не са пропорционални на приноса му за щатската икономика. Националната асоциация на сладкарите, която представлява около 350 производители на храни, изчислява, че програмата е коствала 14 млрд. долара на потребителите от 2008 г. насам. От своя страна асоциацията на захарните производители изтъкват, че секторът осигурява 142 хил. работни места, а програмата действа по начин, който натоварва минимално данъкоплатците.

Спад на реколтите

Сривът на цените се дължи на високите добиви на захарна тръстика и захарно цвекло. Фючърсите на необработената захар са спаднали до 21.03 цента за паунд в сравнение с 25.50 цента през есента, когато бяха раздадени заемите. Това все пак е по-високо ниво от световните цени, които спаднаха до 18.81 цента, тъй като програмата за подкрепа на цените включва и ограничаване на вноса.
CAPITAL.BG
Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7