Осем бързи начина да оправите кредитната си история

Начална страница | САЩ и Канада | Осем бързи начина да оправите кредитната си история

Част втора

Здравейте приятели! Днес е отново време да продължим с така интересните съвети относно как да подобрим кредитната си история, които накараха някои от Вас дори се свържат с мен с по-конкретни запитвания. Нека преди за започнем отново да излагаме фактите, които ще ни помогнат, да си припомним четирите съвета от последния брой. Ето ги и тях:

Съвет #1. Отворете си кредит а карта, ако нямате такава.

Съвет #2. Вземете кола или къща на изплащане, за да заздравите и увеличите правдоподобността си в отношенията с кредитните институции.

Съвет #3. Изплатете дължимото по кредитните си карти всеки месец.

Съвет #4. Ако имате стари задължения, опитайте да се споразумеете за тях с кредиторите си.

Преди да започнем за днес е важно да уточним, че ако кредитният Ви рейтинг е над 760 точки, то може би не е нужно да се занимавате и да хабите труда си да подобрявате кредитната си история, защото Вие вече получавате възможно най-добрите лихвени проценти. За всеки под тази граница, следващите редове може да се окажат изключително важни.


СЪВЕТ #5: ПРОВЕРЕТЕ ЛИМИТИТЕ НА КАРТИТЕ СИ

В някои случаи кредиторите Ви може да показват по-нисък лимит на фондове, които са Ви отпуснати от тях, и които са Ви на разположение в момента. Изключително важно е да сравните балансите и лимитите на картите си с това, което сте подписали в началото на издаването им и това, което е отразено в кредитния Ви репорт. Ако има разминавания, свържете се с кредиторите си и изискайте поправка. Това би било много здравословно за финансовите ви афери и би помогнало да вдигнете рейтинга си веднага.


СЪВЕТ #6: ИЗЧИСТЕТЕ СТАРИ И ЗАБРАВЕНИ КРЕДИТНИ ЛИНИИ

Колкото по-дълго сте имали достъп до кредит и сте го запазили с добри резултати, то толкова по-лесно е кредиторите да Ви отпуснат нов такъв. Но искам тук да обърнете внимание на нещо, което се случва доста често, дори и на мен преди няколко години. В много от случаите след като използваме различни кредитни линии и карти, след известно време се оказваме в ситуация на имайки твърде много отворени линии (включително и тези за използването в определени търговски вериги) и някои от тях не сме използвали дори с години.

Ако имате кредитни линии отворени, включително кредитни карти, особено тях, които нямате намерение да използвате скоро, затворете ги. Да, наистина казах, затворете ги! Те нараняват и натежават твърде много на кредитната Ви история и няма никакъв смисъл да са там, поне за момента. В много от случаите, определени кредитори ще ги затворят автоматично поради ниска или нулева активност в определен период от време.


СЪВЕТ #7: РАЗГЛЕДАЙТЕ ПОДРОБНО КРЕДИТНАТА СИ ИСТОРИЯ ПОНЕ ДВА ПЪТИ ГОДИШНО

Вашият кредитен рейтинг се изчислява на информацията калкулирана според това, което кредитните агенции имат в репортите си за Вас подадено им от кредиторите Ви. Добра идея е редовно да следите тези репорти и веднага да поправяте грешки допуснати в тях.

Закъснели плащания; надхвърляне на лимитите; негативни баланси и компании, които се занимават с колекции са няколко от възможните причини, че историята Ви не изглежда достатъчно добре. Ако смятате, че някои от нещата изброени не са Ваши, то е добре да се свържете с кредиторите и да дискутирате разминаванията си навреме. Това може да се окаже камъчето, което променя драстично условията на следващият голям или малък заем, който искате да вземете.


СЪВЕТ #8: НЕ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ БАЛАНСИТЕ СИ ПОВЕЧЕ ОТ 4 ПЪТИ, ЩЕ ВИ НАРАНИ

Много от клиентите, с които съм работил са запалени привърженици на прехвърлянето на баланси от карти с висок процент на карти с 0% или по-ниска лихва. Това разбира се е добра идея, просто не прекалявайте с тези транзакции. Колкото повече прехвърляте баланси, толкова повече кредитният Ви рейтинг намалява с течение на времето. Моят съвет е да седнете с финансов специалист и да направите план за погасяването на задълженията си и да спрете напълно да използвате кредит, ако не смятате да го погасите напълно до края на месеца. Няма абсолютно никакъв смисъл да се залъгвате с 0% за 6 или 12 месеца, а да продължавате да трупате дългове. Колкото повече дължите, толкова по-малко оферти за 0% ще получавате. Изплатете дължимото, засмейте се и се насладете на живота без задължения, това е нещо наистина позитивно и го пожелавам на всеки един от Вас.

Ако имате въпроси относно темата бих Ви отделил нужното време и внимание, за да намерим правилните отговори и разрешения на тях. В последната повече от година, съм изключително щастлив, че се запознах с много от Вас и ще продължавам да помагам на всички, които се обърнат за помощ или съвет с безкористно внимание.


Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон - 224 522 2413 или на електронната ми поща - Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com.

Ангел Сапунджиев
Личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване, образувателните спестовни сметки и застрахователни полици
в.’България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7