Осем бързи начина да оправите кредитната си история

Начална страница | САЩ и Канада | Осем бързи начина да оправите кредитната си история
image

Част първа

Здравейте приятели и читатели на най-популярния и обичан вестник на българите в Чикаго, вестник "България Сега". Темата на дискусия днес ще е малко по-различна от обикновеното, но смятам, че ще е еднакво полезна и интересна за Вас. В последните няколко години има едно явление, което доста зачести и това са проблемите, които обществото ни среща, когато става дума за кредитни карти и стабилизиране на кредитния рейтинг, или както още я наричаме "кредитна история", за да можем да сме по-активни на икономическия пазар. Днес съм избрал девет начина, които да следвате, за да запазите или подобрите позициите си и финансовата си стабилност.

СЪВЕТ #1: ОТВОРЕТЕ СИ КРЕДИТНА КАРТА, АКО НЯМАТЕ ТАКАВА.

В никакъв случай не се "връзвайте" на митовете, които гласят, че за да имате добра кредитна история или да подобрявате кредитния си рейтинг Ви трябва задължително да имате неизплатен напълно баланс по кредитни карти. Това е лъжа!  Препоръчително е дори да нямате никакви задължения по кредитните си карти, но е добре да ги използвате понякога (с условието, че изплащате баланса си всеки път когато го правите), което помага да изградите добро впечатление, че сте отговорен платец.

Ако по някаква причина не можете да се квалифицирате за кредитна карта, било то заради не достатъчно време прекарано в САЩ или заради стари неизплатени задължения, Вие можете да опитате да получите кредитна карта от Вашата банка на стойността на парите, които имате депозирани в сметката си. В случай, че това Ви интересува, използвайте терминологията "secured credit card" и разпитайте банката си какви са точно условията да я получите. Независимо в коя банка подавате молба за този вид карта, бъдете сигурни, че тя ще отразява позитивните промени в кредитната Ви история и в трите кредитни агенции, които се занимават с тези детайли, за да сте сигурни, че използването на този вид карта има смисъл за Вашето изграждане на кредитна история.


СЪВЕТ #2: ВЗЕМЕТЕ КОЛА ИЛИ КЪЩА НА ИЗПЛАЩАНЕ

Преди за започна да говоря по тази точка, отварям една голяма скоба с удивителен знак!

Целта на статията е не да Ви окуражи да отворите портфейлите си и да извадите всичките си кредитни карти и пари в брой и да ги похарчите за скъпи коли или къщи, а да Ви научи какво трябва да правите, за да подобрите кредитната си история, ако планирате да я използвате в близко или далечно бъдеще. Аз лично не пазарувам с кредит и не вярвам в сляпото хвърляне на пари за неща, които не са ми нужни, особено, ако не са закупени с пари в брой, но трябва да се знае, че достъпът до кредит, когато той ни е нужен е нещо, което е хубаво да го има, в случаи на нужда.

Сега нека се върнем обратно към темата за заемите за колите и къщите, които могат да помогнат за доизглаждане на кредитната ни история. В икономическата система на САЩ има два основни вида кредит: "installment" (използван за лични заеми; закупуване на къщи, автомобили и студентски заеми) и "revolving"(всякакви видове кредитни карти).  Отговорното използване и изплащане на тези два вида кредити е основната причина за успеха Ви, когато става въпрос за кредитната ви история. Ако в момента имате само кредитни карти и ги използвате отговорно, но кредитният Ви рейтинг не се повишава, може би причината се крие в липсата на "installment loan", който липсва в кредитното Ви портфолио.

Моят съвет е, ако искате да добавите какъвто и да е "installment loan" е да се обърнете първо към кредитно сдружение (credit union), където обикновено лихвите са доста по-ниски и условията по-изгодни в сравнение с банките.

СЪВЕТ #3: ИЗПЛАТЕТЕ ДЪЛЖИМОТО ПО КРЕДИТНИТЕ СИ КАРТИ ВСЕКИ МЕСЕЦ

Плащайки навреме заемите по колите и къщите си обикновено помага за изграждането на кредитната Ви история, но не до такава голяма степен както изплащането на задълженията Ви натрупани по кредитните Ви карти.

Банките и институциите отпускащи заеми обичат да виждат една много "здравословна" голяма разлика между сумата отпусната Ви на кредитна карта и сумата, която всъщност сте използвали до момента. Един от най-важните фактори е да използвате по-малко от 30% от лимита на картата си и ако е възможно дори да го намалите по 10% ще е страхотно за Вашето кредитно здраве и ще Ви даде възможност да имате по-добри условия с всяка нова карта, от която Ви дават възможност да се възползвате.

Въпреки, че повечето от финансовите експерти препоръчват първо да изплатите кредитните си карти с по-малък процент на лихва, аз Ви съветвам първо да изплатите тези с по-малко дължима сума след като това ускорява достъпа на пари, с които ще разполагате в брой, които после може да насочите към останалите си задължения или да спестите и инвестирате. През последните седем години работейки с клиенти и пресмятайки най-ефективният и бърз начин за изплащане на задълженията им, това е най-успешната стратегия, която е доказана математически и практически от десетки хора, с които съм работил досега.


СЪВЕТ #4: ПОПИТАЙТЕ  ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ С КРЕДИТОРИТЕ СИ

Ако сте дългогодишен клиент на компания, която Ви е отпуснала заем или кредитна карта и в същото време сте достатъчно отговорен с плащанията си, то Вие може да имате някои правомощия, за които може би не сте се досещали досега.

Ако в миналото без да искате сте закъснели с плащането на сметката си или сте го направили по обясними причини, Вие с пълното си право може да изискате, в писмен вид, тези стари записки да бъдат изтрити от кредитната Ви история като част от запазване на добрите Ви, приятелски взаимоотношения с кредитната институция, с която работите и като благодарност за това, че сте им верен клиент за дълго време. Повечето от банките биха направили това за Вас без проблем, ако ги помолите достатъчно учтиво за това, както споменах в писмен вид.

В случаи, че имате няколко такива закъснения с плащанията, то Вие бихте били в удобна позицията да дискутирате подобни подобрения в кредитната си история след като сте направили поне 12 последователни плащания навреме и после се обадите на компанията отпуснала заема Ви и полите контрактът Ви да бъде "re-aged" и старите закъснения бъдат изтрити от историята Ви.

В следващият брой ще продължим темата с още четири съвета за подобряване на кредитната Ви история и ако темата Ви е интересна, което ще разбера от обажданията Ви, в близко бъдеще ще пусна материал, който ще Ви шокира и покаже как да изтриете стари задължения по кредитни карти без да плащате и стотинка на адвокати и кредитни консултанти.

Ако намирате информацията за полезна, чувствайте се свободни да я разпространявате сред приятели и познати, които също биха искали да знаят как да работят с парите си по-ефикасно.

Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон - 224 522 2413 или на електронната ми поща - Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com.


Ангел Сапунджиев
Личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване, образувателните спестовни сметки и застрахователни полици
в.’България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7