Резервният проект за имиграционна реформа на Обама предвижда максимален срок от 13 години за получаване на гражданство

Начална страница | САЩ и Канада | Резервният проект за имиграционна реформа на Обама предвижда максимален срок от 13 години за получаване на гражданство
image

Нелегалните имигранти може да се наложи да изчакат максимално 13 години, за да станат граждани, ако проектозаконът на администрацията на Обама бъде одобрен във вида, в който е предложен,  съгласно получена информация от Маями Херълд.
Незавършеният проектозакон, първоначално публикуван този уикенд от Ю Ес Ей Тъдей е бил подготвен като резервен вариант, в случай, че Конгресът не гласува закона, съгласно направеното в неделя изказване на завеждащия Административна служба на Белия дом Денис МакДонъф. Съгласно плана, недокументираните имигранти ще трябва да платят глоба, да се запишат на курс по американска история, който е одобрен от Министерството на образованието на САЩ (или да докажат, че вече владеят добре английски език) и след проверка на криминалното им досие ще могат да получат временен законен имиграционен статут.
След като бъдат одобрени, имигрантите ще трябва да изчакат или осем години или докато закъсненията при имиграционните процедури не се наваксат (което стане по-рано), преди да могат да придобият постоянен законен статут, който най-често се нарича „Зелена карта”. След като имигрантите получат „Зелената карта”, те трябва да изчакат пет години, преди да могат да кандидатстват за гражданство.
Съгласно Закона за имиграционната реформа от 1986 г., който доведе до легализирането на  2.7 милиона имигранти, периодът на изчакване за „Зелена карта” беше само 18 месеца.
Сенаторът Марко Рубио, един от членовете на двупартийната работна група по въпросите на имиграцията, който е републиканец, направи изявление, че законопроектът на Обама е „обречен на провал” още преди да се разгледа, отчасти понеже не съдържа същите разпоредби за сигурност на границите, които работната група по имиграционните въпроси иска да прокара. Съгласно все още уточняващият се план, недокументираните имигранти няма да могат да получат постоянен законен статут, преди да се осигури безопасността на границите. Групите за защита правата на имигрантите оспорват, че въпросът за осигуряването на сигурността на границите може да забави получаването на гражданство с десетилетия за нелегалните имигранти в страната.
Тези, които са против имиграционната реформа твърдят, че планът на Сената не е толкова по-различен от този на президента, понеже всички са съгласни, че на повечето от 11-те милиона нелегални имигранти, които се намират в страната ще им бъде предоставена евентуална възможност да получат гражданство.

Надежда Минкова
в. “България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7