Кога и защо да инвестираме в 401К план?

Начална страница | САЩ и Канада | Кога и защо да инвестираме в 401К план?
image

Чичо Сам не предлага много подаръци за поданиците си, но 401К е определено един от тях

Здравейте приятели! Днес темата на нашата дискусия (наричам я така, защото през седмицата с много от Вас обсъждаме финансовите съвети от статиите ми) ще е пенсионният план, който се предлага от много компании за работниците им, наречен 401К план. Те имат много преимущества и, може би няколко недостатъка, но се надявам след като прочетете следващите редове да сте достатъчно осведомени по темата и да можете да прецените дали Вие бихте могли да се възползвате от този финансов актив.
Нека започнем с един много директен въпрос: Ако някой Ви предложи да Ви даде "безплатни пари" ще ги откажете ли? Нека просто за момент се опитам да вляза в умът Ви и се обзалагам, че в 99% от случаите отговорът би бил "не, няма да ги откажа". Но както много добре знаем, всички ние като нация сме прекалено скептични и недоверчиви, и това може би е причината да сме затънали в калта в голям процент от случаите, но съм сигурен, че някои от Вас са убедени, че концепцията за "безплатни пари" не съществува, особено тук в Америка.

"Да, да, ама не!"

Всеки един от нас, който има достъп до 401К план при работодателя си има достъп до тези т.нар. "безплатни пари" и ако ние не се възползваме от този финансов актив, ние губим тази допълнителна заплата, която би била невероятно полезна за нас по времето, когато не сме активни работници и зависим от пенсионните си спестявания.

3 ОСНОВНИ ПОЛЗИ ОТ ИНВЕСТИРАНЕТО  В 401К ПЛАН

Първата полза от тази инвестиция е автоматичното намаляване облагаемият ви доход, защото всеки долар, който сте вкарали към пенсионното си осигуряване в този план е взет преди да са Ви удържани данъци от чекът Ви, било всеки две седмици, двумесечно или месечно. По този начин облагаемият Ви доход се намалява и дори може да влезе в графа, в която получавате над 10% намаление на годишният Ви данък.

Втората голяма полза е, че докато спестявате пари за пенсиониране, в много голям процент от случаите, работодателят Ви също вкарва известна сума в този пенсионно спестовен план и това са пари, които Вие можете да използвате след 59 1/2 години или като напуснете компанията, за която работите. В най-често срещаните случаи, ако Вие сложите 1 долар то Вашата компания слага още поне 50 цента отгоре до определен процент на Вашата заплата, например 5-6% от нея. В случай, че получавате заплата от 2,500 долара и заделяте 5% от нея в 401К план, което е $125 и работодателят Ви добави поне 50 цента за всеки долар, който сте заделили, това са $72.50, което получавате всеки месец. Не забравяйте, Вие никога нямаше да получите тези $72.50 на месец или точно $870 на година, ако не разбирате точно как работи този план и не се възползвате от него.

Третата полза от използването на 401К е възможността да натрупате пари, които са напълно предпазени от данъци, докато Вие и Вашата компания добавяте през всичките години, докато сте на работа преди да се пенсионирате или преди 59 1/2 годишна възраст. Това е изключително важно, защото без значение колко сте спечелили през годините в този план, Вие не дължите и стотинка данък до момента, в който не започнете да теглите от него за пенсия, където и данъчното Ви облагане е значително по-нисък процент отколкото докато работите.
Ръка за ръка с тези всички ползи има и някои особености, които трябва да знаете. 401К е стриктно формулиран като пенсионно осигурителен план и използвайки парите преди 59 1/2 годишна възраст ще има своите наказания - 10% плюс облагаем данък на цялата сума, която теглите. Когато се удари чертата може да се окаже, че над 30% от парите Ви са се изпарили, защото не сте спазвали правилата, но това е редно и честно, защото не сте използвали плана по предназначение. В много от случаите, с които съм имал шанс да се запозная в последните години, хората изтеглят сумата си от 401К като кешират чек изпратен им от компанията и автоматически те биват наказани с данъци и 10% преждевременна такса. Не правете тази грешка, ако сте напуснали компания, за която сте работили, Вие сте отговорни за прехвърлянето на тези пари в Traditional IRA, в което специализирам в последните 6 години, като по този начин ще избегнете абсолютно всички данъци и наказания и парите Ви ще продължат да работят за Вас.
Много от нас са объркани и си мислят, че инвестицията в 401К е безсмислена, но в голям процент от случаите това не е така. Ако имате въпроси относно Вашия 401К план, моля чувствайте се свободни да ми се обадите или да ме посетите, за да извлечем максимума от този план.

Ако намирате информацията за полезна, чувствайте се свободни да я разпространявате сред приятели и познати, които също биха искали да знаят как да работят с парите си по-ефикасно.

Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон - 224 522 2413 или на електронната ми поща - Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com.

Ангел Сапунджиев
Личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване, образувателните спестовни сметки и застрахователни полици
в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7