"КАК ДА ОБРАЗОВАМЕ ДЕЦАТА СИ В АМЕРИКА?"

Начална страница | САЩ и Канада | "КАК ДА ОБРАЗОВАМЕ ДЕЦАТА СИ В АМЕРИКА?"

5 СТЪПКИ ЗА УСПЕШНО СПЕСТЯВАНЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

Здравейте приятели на най-четеният и реномиран български вестник в Северна Америка, вестник "България Сега"! Надявам се седмицата Ви да се развива благоприятно и усмихнато и да сте позитивно настроени за задаващия се уикенд. Днес искам да обърна внимание на една тема, за която много хора имат въпроси и неяснотата също е голяма, заради дезинформацията, която съществува като цяло във финансовата индустрия, а именно образoванието на децата ни и как да спестим достатъчно за него. В последните седем години съм работил със семейства, които са били подвеждани от различни хора да отворят различни видове спестовни сметки за образoвание, но в повечето случаи тези сметки са били подвеждащи и след години хората установяват, че всъщност не са закупили точно това, от което са имали нужда и съответно са загубили пари правейки го. Затова съм подготвил няколко стъпки, които да Ви помогнат с тази непозната за повечето от нас материя.

СТЪПКА 1: ПРЕЦЕНЕТЕ КОЛКО ЩЕ ВИ СТРУВА.

Преди да започнете да спестявате за образование на детето, Вие първо трябва да знаете точно колко ще струва като цялостна сума. За това трябва да се изчисли сумата, която ще ни е нужна в зависимост от това колко би ни струвало образованието в държавна или частна институция, които разбира се, се различават в цените и нека не забравяме също да пресметнем колко ще ни струват учебниците и останалите учебни материали и евентуално жилище в района на учебното заведение, ако е отдалечено от дома Ви.
Нека за сравнение погледнем разликата в цената за образование с частно или държавно висшо учебно заведение, днес и в бъдеще. Днес, средностатистическата сума, която ни трябва за образование в частен университет е около $173,767, сравнено със $69,773 за държавен университет за 4 годишен период и в двата случая.

Сега да погледнем малко и в бъдещето, да кажем след 18 години, то частното висше образование за 4 години ще струва някъде около $398, 276, а държавното ще бъде около $159, 919, като вземем в предвид инфлацията и постоянния растеж на цените за образувание и учебници.

СТЪПКА 2: ПРЕЦЕНЕТЕ ГЛЕДНАТА СИ ТОЧКА ВЪРХУ ТОВА КАКВА ТОЧНО ЧАСТ БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ПОКРИЕТЕ И КОЛКО ДА ПОКРИЕ ДЕТЕТО ВИ.

Като цяло това е една много важна точка, върху която трябва да обърнете внимание, защото ще има голямо значение от семейните Ви принципи, финансовите Ви възможности, сега и за в бъдеще, и персоналните Ви цели. От опита ми досега съм срещал 3 основни групи от хора, които имат различни гледни точки върху тази тема и те са следните:

- "Моето дете ще плати само за образованието си, защото ще му помогне да изгради по-силен характер и ще го оцени повече."

- "Аз бих искал да помогна финансовото на детето си с каквото мога, но не съм наясно с това дали ще мога да го вмъкна в сегашните си задължения и каква част ще мога да покрия. Трябва ми повече информация и помощ!"

- "Каквото и да става, аз ще платя цялото образование за детето си! Откъде да започна?"

Разгледайте тези 3 категории и преценете в коя попадате и това би улеснило много задачата Ви.

СТЪПКА 3: ПРЕСМЕТНЕТЕ КОЛКО МОЖЕ ДА ОТДЕЛЯТЕ ОТ БЮДЖЕТА СИ.

След като вече сте определили отговорите на първите две стъпки и сте начертали стратегия за спестяване, сега е времето да пресметнете точно каква сума можете да отделяте за това според бюджета Ви. Не забравяйте, че каквато и да е сумата, малка или голяма - Вие трябва да се гордеете със себе си от самия факт, че искате да помогнете на детето си с каквото можете и в същото време да работите върху останалите си приоритети като спестявания за пенсиониране и правилната протекция за семейството Ви с адекватна, застраховка живот. Основното в тази стъпка е да седнете с Вашия финансов консултант и да прецените къде да сложите тези спестявания. Ако случайно нямате такъв компетентен човек, то Вие сте винаги добре дошли с въпроси към мен, информация за това вижте в края на статията.

СТЪПКА 4: ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИЯТ ФИНАНСОВ ИНСТРУМЕНТ, КЪДЕТО ДА ИНВЕСТИРАТЕ.

За тази стъпка наистина ще Ви трябва повече време и информация и за съжаление тази статия няма да отговори на всичките Ви въпроси, но сега ще изброя различните видове спестовни сметки, които можете да използвате за образование. Те са следните:

- Coverdell education savings account
- UTMA/UGMA account
-Trusts
-Savings Bonds
-Traditional IRA's (taxable)
-ROTH IRA's
-529 College Savings Plans

Всеки един от тези видове сметки има своите преимущества от данъчна гледна точка и също от гледна точка на растеж на инвестицията. Консултирайте се с финансов консултант преди да предприемете каквато и да е стъпка с отварянето на такава сметка и не бих Ви препоръчал да се запътите към банката си, защото, за съжаление, голяма част от хората там нямат нужните лицензи и опит, за да Ви помогнат и това, което най-вероятно ще направят е да Ви сложат в CD (certificate of deposit) на лихвен процент от 0.01%, каквато е тяхната практика, за да имат достъп до Вашите пари и да могат да печелят лихви от тях, докато Вие се  надявате да съберете достатъчно пари за образуванието на детето си, с лихва от 0.01%. За съжаление това е действителността с банковите ни институции, но Вие не сте длъжни да сте част от тази схема...

СТЪПКА 5: НАПРАВЕТЕ СИ "СПЕСТОВЕН КАЛЕНДАР".

След като вече знаете къде и по колко точно искате да заделяте, направете си "спестовен календар", колко често искате да спестявате. Тук възможностите варират от веднъж годишно до веднъж седмично, но най-предпочитаният метод е веднъж месечно. Тук решавате Вие според бюджета си и останалите си финансови задължения. Не отлагайте повече, започнете още ДНЕС и се усмихнете заради шанса, който давате на децата си!

Ако нямате към кого да се обърнете, от тази седмица специално за читателите на вестник "България Сега" и наши сънародници отварям два дни за БЕЗПЛАТНИ консултации в моят офис, който се намира в Des Plaines, IL. Дните, в които ще можете да си запазите такава консултация са всяка събота между 9am - 4pm и всеки четвъртък от 9ам - 8pм. Надявам се това да помогне на много от Вас с Вашите въпроси.

Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон - 224 522 2413 или на електронната ми поща - Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com.

Ангел Сапунджиев
www.MyOwnMoneyCoach.com
www.facebook.com/MyOwnMoneyCoach
в.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7