Изборът Обама-Ромни няма да е личностен, а на база разделението бедни-богати

Начална страница | САЩ и Канада | Изборът Обама-Ромни няма да е личностен, а на база разделението бедни-богати

За разлика от близките резултати в проучванията, финансовият пазар дава огромна преднина на Обама, посочва Боян Иванчев

Президентът Барак Обама получава от пазарите 72,5% шанс за победа на изборите, което е значително повече от 48% които пазарите му даваха точно по това време преди 4 години, показва анализ на гл. ас. д-р Боян Иванчев.
Ситуацията за Ромни изглежда безнадеждна на този фон със само 27,5% шанс. Определено падането под нивото от 33 за Ромни беше предизвикано от появата на клип с него, в който той доста нескопосано се шегува на тема латиноамериканци.
Изобщо, изглежда, че шегите на републиканците не се отдават от времето на Рейгън, който имаше много силно присъствие и му се отдаваше всичко - включително и шегите.

Шанс за Обама

 

Шанс на Ромни


Данните за залозите са от финансовия сайт www.intrade.com

Все пак в графиката на Ромни виждаме, че шансът му е масивно разпродаден (индикаторът RSI) и определено има потенциал за консолидация и връщане нагоре. Точно обратното е за Обама. Най-вероятно при него спекулантите ще приберат печалби в периода след гафа на Ромни, и най-вероятно ще видим корекция.

Предстоят директните дебати между двамата кандидати, а от друга страна социолозите показват разлика само от два процентни пункта, което е в рамките на статистическата грешка. Възможно е Ромни да успее да наелектризира до краен предел "белите" и тогава той ще спечели. Преди четири години, хората се питаха дали наистина ще бъде избран първия чернокож президент на САЩ.
нес Обама изтлява, а Ромни не е изгрял! Мозъкът разсъждава контекстуално и сравнява - в случая ще се реши на база не личностно сравнение, а на база противопоставяне на бедни и богати, демократи - републиканци. Борбата е на идеи, които двамата все още не могат да произведат достатъчно добре, споделя Иванчев.
В допълнение моделите за прогнозиране в политиката (PollyVote) - на базата на социологически проучвания, експертни оценки, електронния пазар в Айова, иконометрични модели, индексни модели - показват че Обама ще спечели с незначителна преднина 1-3% пункта. 

Финансовият пазар обаче ни показва настроенията на гласоподаватели, които са заложили значителни суми на крайния изход, а не като тези, които участват в социологическите анкети - те просто отговарят за кого ще гласуват без да са в ситуацията на риск и неопределеност, без да са експонирани към изход с печалба-загуба, измерена в щатски долари.
Графиката за Обама показва прогнозна свръхувереност, свръхреакция на гафа със скритата камера с Ромни и склонност към характерност (трима от последните четири президента на САЩ са били преизбирани за втори мандат). Въпреки това оставам на мнение, че Обама ще продължи да бъде президент на Щатите, освен ако не направи и той голям гаф или се изложи в дебатите.
Безработицата в САЩ е по-скоро структурна, както и в целия свят, и потребителите влязоха в нов поведенчески модел - ново нормално поведение. Новото нормално поведение има важна характеристика - намалено потребление, което в САЩ се илюстрира със следната графика:

 
От една страна имаме четиригодишен връх в дневните разходи за месец август, но от друга страна нивата са все още много далеч от нормалните преди кризата - от над 110 доалра на ден. В допълнение нека не забравяме, че инфлационните очаквания се повишават в условията на наливането на ликвидност от Фед, което има влияние върху разходите от последните месеци, т.е. потребителите не са особено щастливи, което се проектира неминуемо върху властта.
Съперникът Ромни от републиканската партия към момента не можа да формулира достатъчно добра алтернатива на демократите или по-скоро я формулира на базата на разделението богати-бедни, което не е в полза на републиканците по отношение на гласоподавателите-номади и на тези, които все още не са решили за кого да гласуват.
Но в същото време Америка днес е разделена както никога до сега, или поне от времето на Айзенхауер, в подкрепата си за демократи-републиканци. Последните данни на Галъп показват, че подкрепата при регистрираните гласоподаватели в САЩ за Обама е 48% а за Ромни е 46%. Това е разлика в рамките на статистическата грешка на модела на допитване, която е +/-2 процентни пункта.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Петър Нейко
INVESTOR.BG


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7