Наистина ли половината от американците не плащат данъци?

Начална страница | САЩ и Канада | Наистина ли половината от американците не плащат данъци?

Твърдението на кандидат президента Мит Ромни е подкрепено от изследване от 2011 г., но данните са интерпретирани подвеждащо

Коментарът на кандидата за президент на републиканската партия в САЩ Мит Ромни, че почти половината от американците не плащат федерален данък върху доходите си, е подкрепен от проведено през 2011 г. изследване, но начинът, по който данните са цитирани от Ромни и някои друг републикански политици е подвеждащ, пише Ройтерс.
Видеото с коментара на кандидата на републиканците е заснето тайно на среща за набиране на средства за предизборната кампания по-рано тази година.
В него Ромни обвинява привържениците на президента-демократ Барак Обама за това, че не плащат данъци. „Това са хора, които не плащат данъци“, казва той. „Четиридесет и седем процента от американците не плащат данъци и и са зависими от държавата“.
След публикуването на видеото мнозина анализатори коментираха, че на практика Ромни вече е загубил изборите.
И все пак какви данъци наистина плащат американците.
През 2011 г. около 46% от американските домакинства наистина не са плащали федерален данък върху доходите си, разкрива изследване на Tax Policy Center, изследователски институт, базиран във Вашингтон.
Въпреки това близо две трети от тези, които не плащат федерален данък върху доходите си, плащат социални и здравни осигуровки.
Осигуровките обикновено засягат най-сериозно бюджета на най-бедните семейства, тъй като представляват фиксиран процент от индивидуалните доходи.
Домакинствата, които са освободени от федералния данък върху доходите, все пак не могат да избегнат плащането данъка върху продажбите (сходен на данък добавена стойност - ДДС, но събиран от отделните щати, а не от федералното правителство) и жилищните данъци.
Хората, които не плащат федерален данък върху доходите си, са главно бедни и пенсионери, се посочва в доклада на Tax Policy Center.
Около половината от тези, които не плащат федералния данък, имат прекалено ниски доходи. Останалите са или пенсионери или участват в програми като Earned Income Tax Credit и Child Credit. Данъчните облекчения по тeзи програмни наскоро бяха разсрочени от администрацията.
По статията работиха: Георги Стоянов, редактор Петър Нейков
INVESTOR.BG


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7