ЗАСТРАХОВКИТЕ: Health Insurance Здравни застраховки

Начална страница | САЩ и Канада | ЗАСТРАХОВКИТЕ: Health Insurance Здравни застраховки

Високите цени на медицинските услуги е една от петте главни причини за банкрут и сериозни финансови проблеми. Другите четири са гражданска отговорност за причинени щети другиму, разрушаване на дома ви, дългосрочна нетрудоспособност и преждевременна смърт. За да ни е по-лесно нататък с терминологията, ще ви дам определенията на по-важните термини използувани в здравните полици.
Co-payment – или това е вашата част от парите, които дължите за съответните медицински услуги. Например 20 дол. за визита при лекар, останалото се поема от компанията.10 дол за лекарства, останалото е задължение на компанията и ако сте на 20/80 % план – вие плащате 20% от сметката, 80% се поемат от застрахователната компания.
Deductible – като при застраховките за коли. Това е частта, която вие дължите първоначално, преди застраховката да започне да плаща.
Out of pocket maximum – Това е важен елемент от полицата, защото определя максимума кеш пари, които може да извадите от джоба си за една година. Веднъж покривайки този лимит, нататък компанията поема разходите 100%. Така, че не е все едно дали ще е 1,000 или 5,000 дол.
Major medical -  сериозни или направо катастрофални медицински проблеми.
Managed Care – това са планове, които не са за препоръчванне, защото застрахователят определя и одобрява как ще ви лекуват, какви лекарства ще ви изпишат, колко време можете да стоите в болница и други такива.
HMO – Health maintenance organization. Това са по-лошите планове, които съществуват в сравнение със следващите, които ще опиша. Това са организации, които наблягат на превантивните мерки, а не толкова на последващо лечение. Докторите и медицинският персонал са на подчинение на организацията. Те притежават и клиниката, където ходите на преглед. При тях не можете да ходите където си искате на преглед и в която си пожелаете болница. Трябва ви направление, каквото е положението в България сега, наричат ги GP – general practioner. Можете да ходите на преглед само при личният си доктор и ако той прецени може да ви изпрати във външна болница при специалист, за да продължите лечението си. Но докторът е на заплата към организацията, така че е малко вероятно да се лиши от нея и да ви изпрати при друг.
PPO – Preferred provider organizations. Това са големи групи от доктори и болници, които са обединени, и са съгласували цените, които ще налагат. При тях няма ограничения и можете да ходите на прегледи където си поискате и когато си поискате. Докторите не са на заплата на организацията и тя не притежава клиники.
Така, че от здравна застраховка до здравна застраховка има огромна разлика, и когато ни се налага да я ползуваме, твърде често се оказва, че само сме я плащали, а тя не покрива очакванията ни. Или няма достатъчен лимит, за да изплати космическите цени, или не можем да отидем при докторът, който ни е необходим, или има толкова празноти в нея, че през повечето време си плащаме от джоба, което може да доведе до сериозни финансови затреднения. Една отлична здравна застраховка, би трябвало да съдържа в себе си пет основни елемента,за да може да спим спокойно. Първият е висок лимит на покритие-5,000,000 е нормалното при добрите застраховки. На второ място е нисък лимит на парите, които ще извадите кеш през годината – 1,000 дол е за добра полица. Т.е. след като ударите тавана, компанията плаща от там нататък. Трето – да няма ограничения във разходите, които ще направите. Например, да не се ограничават дневните разходи за болнично легло. Например някои полици поставят таван от 400 дол на ден и останалото ще трябва да си плащате от себе си. Четвърто е свободата да ходите при който си пожелаете специалист, без да чакате за направление. И на пето място, да сте покрити навсякъде, където пътувате. Тук става въпрос за САЩ. За чужбина има други застраховки.

Томислав Георгиев
в.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7