ЗАСТРАХОВКИТЕ - Health Insurance

Начална страница | САЩ и Канада | ЗАСТРАХОВКИТЕ - Health Insurance

Нека сега да поговорим малко по-подробно за здравните застраховки. Както вече всичко  в тази страна, така и здравните застраховки поскъпнаха неимоверно. 52 милиона американци са вече без здравни застраховки, загубили ги по различни причини. -честата причина е със загубване на работата се изгубва и здравната застраховка, защото работодателят е покривал голяма част от цената и. По време на президентсвото на Буш, този проблем е вече катастрофален и вече се коментира като първостепенен национален въпрос и се говори за национална катастрофа.  система в САЩ е почти уникална и я няма никъде по света – направо да си го кажем – говорим за бизнес. Застрахователните компании обвиняват докторите и болниците, че увеличават цените постоянно за по-високи печалби, и за това и компаниите вдигат цените на застраховките. Обратно, докторите обвиняват застрахователните компании, че увеличават цените на застраховките, като прибират голяма част от печалбите и им плащат все по-малко, затова те вдигат цените.
Верни са и двете неща и защото навремето Рейгън приватизира и малко останалото от здравната система. Един пример за раздутите цени на медицинските услуги е този с цените на различните видове лекарства. Малко проблемът поотшумя по медиите, замести го Ирак и Афганистан, но ако си спомняте шумните кампании по електронните медии, за това, че едно и също лекарство произведено в САЩ, даже под една и съща партида, в Мексико и Канада е 10 пъти по-евтино.10 пъти. Хората масово поръчват лекарства от там, изпращат пощенски запис и чакат по пощата да им изпратят лекарството. Даже си спомням по радиото даваха телефонните номера на аптеки в Мексико, откъдето да си поръчате лекарствата и ги препоръчваха като надеждни, т.е. няма само да ви приберат парите, но и наистина ще ви обслужат на ниво. За съжаление изпуснах малко нишката на този проблем и не съм сигурен дали не я забраниха тази практика.
Е, описах накратко не дотам доброто състояние на нещата, но сега да видим дали все пак може нещо да си позволим и какви видове здравни застраховки съществуват. По принцип два вида – групови и индивидуални, които пък от своя страна се срещат в множество разновидности и цени. Бързам да спомена,  за щата Илинойс има още един вид –Public Aid and All Kids, те вече са под обща програма. Но за тях има множество изисквания, като най-голямата пречка е доходът на семейството и след това, ако сме успели да се сдобием с такава застраховка, не всички доктори я приемат, да не кажа много малко, но все пак е нещо, пък и върши много добра работа, когато се касае за малки деца и за болести свързани с нормалното израстване- настинки, ваксини, регулярни прегледи, неща обикновени. При по-сериозни проблеми обаче, когато се нуждаем от специалист, се оказва, че той не я приема. Не я приема, защото знае, че няма къде другаде да отидете и щете, не щете ще трябва да си плащате.
Групова здравна застраховка е, когато 2 или повече човека са обединени под една обща здравна застраховка, но те задължително трябва да работят на едно и също работно място, т.е. това са така наречените планове предлагани от работодателя, с цел задържане на квалифицираните работници за по-дълго време, като същевременно им предлагат и други облаги свързани с местоработата. От работодател на работодател плановете се различават, различава се и частта от цената на застраховката, която се покрива от работодателя, т.е. той си я плаща от джоба. Естествено по-големите компании предлагат по-добри застраховки, защото рискът се разпределя между повече хора и от там намалява, намалява и цената. Вярва ли ви се или не, но американецът си сменя не само работата, но и щата, заради здравната застраховка. Обикновено единият в семейството работи за компания, където е не дотам добре платен, но носи групова изгодна застраховка на семейството, като по този начин облекчава неимоверно много семейният бюджет. Груповата застраховка има още едно голямо предимство- там не задават медицински въпроси, т.е. приемат се всички. И ако в семейството има някой болен с незастраховаема болест, другият се включва в групова застраховка и по този начин се спасява положението. Индивидуалните застраховки  са, когато сами си плащаме за тях и сами осигуряваме семейството си, но пък, при тях предимството е, че можем да изключим неща, които не са ни необходими и да си ги приспаднем от данъците.
Ще продължим в следващият брой.

Томислав Георгиев
В.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7