2 смъртоносни авиошоута за 2 дни в Щатите

Начална страница | САЩ и Канада | 2 смъртоносни авиошоута за 2 дни в Щатите

10 загинали в Невада и Западна Вирджиния

2011 година се оказа особено  смъртоносна за участници и зрителите на авиошоута в Щатите и на други места по света. Само за 2 дни станаха особено тежки инцидента, като този в Невада, който отне живота на 9 човека(до този момент),а другият в Западна Вирджиния-с 1 смъртоносен случай.

Невада-9 загинали в петък

В петък в 4.30 следобяд на Национален шампионат по въздушни състезания в Рино, Невада, летателна машина от Втората световна война P51 губи контрол и пада на земята твърде близо до зрителите.
9 човека загиват, включително пилотът на самолета. Над 50 са ранени, като 25 от тях са в особени критично състояние. Предполага се,че броят на жертвите може да се увеличи.
Шефът на мероприятието Майк Хънтър казва на специална пресконференция, че причините за инцидента все още не са ясни, но най- вероятно е техническа неизправност.
Самият пилот,74-годишният ветеран Джим Лийуард, се  опитва да избегне тълпата преди да се удари. Той има опит в управляването на подобни машини от 70-те години, натрупал е над 120 летателни часа и дори е участвал във филмови прожекции.
Националният шампионат в Невада започва в средата на 60-те години и ежегодно привлича хиляди, които желаят да се насладят на разнообразието от военни и цивилни самолети. Инцидентът от петък е най-смъртоносният в 48-годишната история на състезанието.4-ма пилоти загиват през 2007 и 2008 г. на същото място.

 Западна Вирджиния-1 загинал в събота

 В събота в Мартинсбърг, Западна Вирджиния, на друго авиошоу, самолет от Втората световна война Т-28 губи контрол и се разбива в пламъци  далеч от зрителите.

2011 година- твърде много инциденти по време на авиошоута.

 Само през август има 3 инцидента, в които загиват пилотите. Единият е във Великобритания.
 През юли отново са регистрирани 3 инцидента. В Англия се сблъскват два военни самолета. Пилотите катапултират успешно.
 Юни се оказва фатален за полски пилот по време на шоу, а 71-годишен ветеран загива в Британска Колумбия.

 Най-смъртоносните инциденти по време на авиошоута

 27 юли 2002 Украйна
 77 човека загиват, а стотици са ранени, когато военен самолет се разбива в тълпата и експлоадира. Пилотът оцелява, тъй като катапултира навреме, но ранява 543-ма,което прави това шоу най-смъртоносното в историята на авиошоутата.
  Разследването установява, че пилотът е предприел твърде рискован маньовър на опасно ниска височина. Освен това организацията е била много лоша. Пилотът е осъден на 8 години затвор, както и останалите отговорни лица.
 28 август 1988г. Германия
 70 човека намират смъртта си по време на авиошоу в Рамщайн,Германия. Шоуто се състои в американска военна база, когато летящ ескадрон се разбива в тълпата.350 хил. зрители наблюдават представлението.3 самолета от  италианския тим се сблъскват и падат сред хората в пламъци.3-та италиански пилоти загиват,4 американски, а 450 са ранени.
 24 септември 1972г.  САЩ
 В Сакраменто, Калифорния, тече авиошоу, а наблизо Сладоледов Фестивал. Частен военен самолет се приготвя за излитане,но не успява да вземе височина, блъска кола и се забива в сладоледовия фестивал.23 човека загиват на място,12 от които деца. Някои губят цели семейства.
 15 септември 1951г. САЩ
 Тази дата е последна за 20 човека,13 от които деца. На авиошоу във Флаглър, Колорадо ,едномоторен самолет, управляван от пилот на Air Force лейтенант Норман Джонс, предприема твърде рисковани маньоври и губи контрол над машината.
 Това не са единични инциденти, а постоянна практика. Историята на авио представленията показва стотици примери през годините, в които жертви дават не само управляващите самолетите, но и наблюдаващите ги. Дали е безопасно и от какво разстояние да се радвате на машините, преценете сами!
Валерия Чанкова
В.”България Сега”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7