Кой пристига с пълен кош?

0

Рождество Христово е на 25-ти декември. В България го наричаме и Коледа. На този празник християните почитат деня, в който преди повече от 2000 години се е родил Исус Христос. Този празник е свещен и не се празнува всеки ден. Той може се почувства със сърцето и с душата на възрастния и детето!
Всеки народ празнува Коледа по различен начин. Българската традиция повелява под трапезата да се слага слама, в огнището да гори дебел дънер– „бъдник”. На масата се слага само това, което е родила Земята: фасул, чушки, зелник, питка с паричка, орехи и плодове. Един от най-хубавите обичаи на Коледа е коледуването. Коледари са само момчета. Те ходят от къща на къща, пеят песни за здраве и берекет.
Учениците към училище „Родолюбие” към БУЦ  „Знание” също отбелязаха празника с пресъздаване на българската традиция „Бъдни вечер” и „Коледуване”. Всички деца с радост посрещнаха Дядо Коледа, а коледарите пяха и наричаха за здраве и берекет. Малките ученици пък показаха на добрия старец колко добре могат да рецитират. Не липсваше и българското хоро – кръшно и многоцветно. Една от коледните традиции, която децата обичат най-много са подаръците! А тях, разбира се, ги донесе Дядо Коледа  – за послушните и ученолюбиви деца от училище „Родолюбие”.
БУ ”Родолюбие” поздравява с настъпващите Коледни и Новогодишни  празници своите възпитаници, родители, приятели и всички  читатели на в. „България СЕГА“. Весели празници!

От колектива на училище „Родолюбие”
към БУЦ „Знание”, Чикаго
специално за в. „България СЕГА“