Българска Коледа в Америка

0

Коледа е!
Светлината на празника озарява лицата на всички.
Елхата сияе украсена и изпълва всички с особена обич към всичко, което ни прави българи–език, култура, бит, традиции.
Това е най-хубавото, най-очакваното време на годината.
Време, изпълнено с чудеса. Време на сбъднатите мечти и желания. Време за възраждане на българските обичаи и традици и пренасянето им в детските сърца, за да знаят и помнят България, да пазят българския дух и да го носят през времето напред, за да я има България там, където има българи по света. И забравяш, че си в чужбина, и усещаш всичко толкова мило и родно.
Изчезват времето и пространството и миризмата на топла питка и шарена сол те пренася отново в най-хубавите и съкровени моменти, изживени с най-близките, и ти се иска да предадеш тази любов и тези съкровени чувства на децата си.
И усещаш как всички обединяват усилията си и се подкрепят, усещаш го с вълнението на децата, повтаряйки с любов коледните стихчета от сценария, и родителите, и учителите, и близките, и приятелите, които приготвят празника на децата, за да бъде той истински, да бъде такъв, какъвто си ги спомняме от нашето детство.
И запретват ръкави майките и бабите, за да омесят коледните погачи, да разточат витите баници, да изпекат най- вкусните курабийки и да приготвят гозбите, които са научили от техните майки и баби, да украсят училището заедно с децата така, че да заприлича на българска къща с родните пъстри шевици, одеяла и черги, с икони, покривки, менчета, цветя, дърворезби, бъклици, писани глинени съдове и стомни. За да не липсва нищо на празника в българското училище. Сега е време да предадем всичко това на нашите деца – казва Диляна Иванова, представител на Сдружение „Български музей” в Чикаго.
И оживяват традициите, бита и културата на народа ни. Децата обличат народните носии, закичат косите си с цвете момичетата, а момчетата намятат ямурлуците и грабват гегите украсили сами със здравец и чемшир.
Ентусиазъм цари и сред най-малките възпитаници на Център „Знайко” в училище „Родна реч”, Чикаго. Те учат стихчета и с любов пеят за Шаро и първия сняг, за червените ботушки, с които потропва Дядо Мраз, и за снежинките, които тихо, тихо се сипят и галят алените им бузки. За празника много се вълнуват – те ще са малките снежинки балеринки, танцуващи около ангелчетата, които слизат на земята за Коледа, за да направят празника още по-красив.
А леля Мими ще дойде с дъхава коледна погача и ще раздаде на децата по едно голямо парче от вкусната питка. И баба Ани и тя ще е с децата – ще им помогне за Коледната седянка, за да стане истинска, българска – песен ще изпеят, приказка ще им разкаже.
И народни танци ще потропнат децата. С магията на танца и пъстрите багри на българските народни носии ще влея неповторим колорит и автентичност на Коледната седянка.
Безспорен е фактът, че живеейки далече от родината си, българският език, бит, традиции са застрашени от изчезване и забрава, и затова е важно да търсим начини за тяхното оцеляване и съхранение. Точно българският бит, култура, традиции и език са запазили българската ни националност през вековете.
Както през заветната 1762 г. Паисий Хилендарски се обърна към рода български: „Вие, които обичате и имате присърце своя род и своето отечество”, така в Чикаго Българският учебен център „Знание” вече тринадесет години разпръсква светлина и знание за българския език, за българската история, за българските традиции и обичаи. Там е онзи духовен център, който събира много българи, запазили дълбоко в себе си бъл гарските си корени – своя род, своя език и самобитната българска култура.

БУЦ”Знание” пожелава на своите сънародници Весели Коледни празници и ги кани на Коледен концерт на 16 декември от 11часа в сградата на училището.
БУЦ”Знание”
502 W. Euclid Ave, Arlington Hights

БУЦ „Знание” търси да назначи учители по математика, както и в детската група
в БУ „Родна реч” в Арлингтон Хайтс –
Адрес: 501 W. Euclid, Arlington Heights, IL