К'во ста'а у Чикаго?! След "Човекът – айн, цвайн, драй – Дрън!" дойде и "Човекът – Глас" (Видео)

0

“Наплив извънземен” – рече Гочо-Тарабата, с когото заедно отидохме на концерта на  Красимир Аврамов, 15 юни 2013-та в БПЦ “Света София”, но седнахме на различни места за да не си пречим с дрънкането на глупости, които при нас постоянно извират, дори и да сме на аудиенция при Н. Св. В. Папа Римски Франциск Първи.

За разлика от наскоро приключилата юнска визита на Христо Стоичков сега се чуствах малко по-несигурно. На терена бях два часа преди мача… В Смисъл – преди пеенето, в просторната зала на храмовия комплекс, която бих нарекъл “Зала България”. В последното десетилетие на това място се родиха и ни облагородиха десетки бисери на българската култура, която – къде с усмивка и финес, къде с лакти, си извоюва място и сред наши и сред американци в Българския град на  САЩ – Чикаго. Бог да награди тия, дето я направиха и поддържат!

BG7 TV presents Krassimir Avramov in Chicago, USA…

 Един час четирима яки правнуци на Дан Колов, внасяха тежка “техника”, но след това ранните посетители бяхме компенсирани за лекото торнадо, завихрено при пробите за звук и светлина с атрактивната песен плюс много добра визия на украинското дуо “Малгивски Систърс” и последвалото шоу на тоже красиви украинки, демонстриращи прически. И то – изгледахме по няколко пъти цели девет впечатляващи донски казачки!

Не са случайни тези украински щрихи в българската вокална нощ по две причини. Първата  е, че спонсор на организаторите на концерта – в. “България Сега”, Чикаго, е старата, над 50 години финансова империя Украински Кредит Юнион “Selfreliance”. И втората – че семейство Оксана и Светлозар Момчилови са издателите и на “България Сега” и на вестник “Украинскe Слово”. Обяснима беше и активната снимачна  акция на българската BG7TV и на Украинско-Чикагската Телевизия UA9TV.

Появата на Красимир Аврамов, обаче, възстанови чистата истина. Всички бяха дошли да видят и чуят лично него. Певецът с екстремно-мощен глас /пее в четири октави/ , който завършва легендарния някога ВИТИЗ /сега НАТФИЗ/, но започва като артист без глас – в пантомимата… Да, ама бързо превключва и става естраден изпълнител, който тръгва с летящ старт в България през 1997 година, когато издава като на шега първия си албум “Silent Voices”. 

Но през 1998-ма прави огромен скок през океана и се приземява на ръба на Холивуд.  Той е единственият български изпълнител със соло-концерт  в Kodak Theatre, в Залата на Оскарите – Холивуд. Връща се в България и печели жестокия вътрешен конкурс – става представител на страната в популярните европейски  вокални олимпиади, организирани от Евровизия. Появата му като представител на България в Москва през 2009 година е свързана, обаче, с цял Космос от противоречиви оценки, въпроси без отговори и отговори без да са зададени  въпроси, с възхвали заради създадения от него нов музикален жанр “Попера”, симбиоза между поп и опера, както се нарича и втория му издаден албум, както и сарказми, че това не е “Попера”, а “попара” и пр.

Трудно е за хората изведнъж да възприемат нещо ново. Или да се откажат от добре сдъвканото старо. Като видели  за пръв път Айфеловата кула рибарите от Бретан казали, че това е чудовище, обезчестило Париж… Пък ний с Гочо Тарабата не сме съгласни, че днес всички ядат само в Макдоналдс, слушат само чалга и си говорят само за седемте елитни секс-пози. Ето че тая вечер отворихме прозореца да видим и  нещо, което представлява  уникалност! 

И други има в Чикаго, които отварят прозорците  не само към коремите свои и  келепира.  И не пропускат всяка възможност за нов допир до духовност и култура…

Вокалната кариера на Красимир Аврамов е повлияна от лудото му влечение и талант към синтез на музикалните жанрове, към фантазии, които го издигат над познатото и тривиалното, нищо, че понякога водят и към пътища без изход.  

 

Неговата песен  „ILLUSION” е  оригинална сплав от лични соло-вокали, фолклорни вокали и български народни инструменти. Изпълнението на тази песен е съпроводено и с омайния кавал на Теодосий Спасов и цигулката на Керън Бригс, с гласовете на звездите от Ансамбъл “Филип Кутев”.   

През  юнската  вечер в Чикаго чухме още “Say Good Bye”, “Ria”, “Silent Night”, “Loving You This Way”.

Беше гигантска и трудна за възприятие тази огромна мощ, която влагаше в изпълнепнията си. Залата вибрираше от децибeли, човекът – мощ ни даржа така поне два часа. Мисля, че нему сега е необходима една свежа гръмотевична идея, като тази на корейския щастливец   Сай /Psy/, чието видео към песента  Gangnam Style стана най-харесвания клип, Бог знае колко милиони пъти вече видян в  YouTube. Трябва му нещо като нещото, приличащо на конска езда, каквото пеейки имитара Сай. Например, може да е екстремно ски-спукане от Чумалунгма… Или луди скорости с “Харлей Дейвидсън”, катерене по небостъргач, а може и торнадо на огромен екран зад певеца, за да създава атмосфера на напрежение  и ритъм… Той ще го намери. Бог му е дал нещо много важно, сега и той трябва да Му помогне малко и двамата да направят заедно нещо  супер…

Да участват в това пътешествие сред просторите на човешкия клас дойдоха много познати фигури от Българското Чикаго. Имаше преподаватели и директори от чикагските училища, лекари, адвокати, бизнесмени, художници, пишещи хора, участници във фолклорни ансамбли, артисти и певци, малки деца, които бяха първи при танците, с които завърши вечерта…

Българското Чикаго направи тази вечер още една крачка към своето духовно и културно развитие. За това допринесе и музикалният албум с песните на Красимир Аврамов, с който се снабдиха почитателите му, и романът на “Мистър Мощ”  и  “Човекът Глас” – “Между два свята: любов, лъжи и една песен”.

Спонсори на концерта бяха:

Ukrainian American Credit Union “Selfreliance”

***

Turkish Airlines

***

StevenPapaGeorge Hair Academy


В концертната програма взеха участие:

Fashion Show by Maryam Kyaana Garba, produced by

Olya Marynets

***
Duo “Malgivski Sisters”
 

Медийни спонсори: 

“Bulgaria SEGA” newspaper

***

“Ukrainske SLOVO” newspaper

***

BG7 TV

***

UA9 TV

 

Климент Величков
“България Сега”, Чикаго