Как ще се носят пистолети в Илинойс след 9-ти юни?

0

Наближава крайния срок за депутатите да одобрят закон за скрито носене на оръжие в Илинойс. Шерифът на окръг Кук – Том Дарт планира мерки в случай, че изтече срокът без действие от страна на Общото събрание.

Ако Законът не бъде приет до 9 юни, всеки, който има идентификационна карта за огнестрелно оръжие ще може да носи скрито оръжие. Илинойс би се върнал към конституционно право на носене на оръжие. С други думи, ако имате FOID карта, можете да си купите пистолет и да го носите открито – без да го криете под дрехите.

Окръг Кук и Чикаго готвят свои наредби в случай, че няма закон, които ще са подобни на тази в Ню Йорк.

“Не можеш да носиш пистолет, само защото искаш”, поясни шефът на полицията в Чикаго. “Може да носиш пистолет, ако действително се нуждаеш и ще трябва да покажеш причините за това.”

Чикаго,а също така и окръг Кук планират да забранят скритото носене на оръжие в правителствени сгради, училища, места за развлечения, музеи, библиотеки, обществен транспорт, барове и други места.

Планът на шерифа предвижда $300 такса за кандидатстване, както и необходимостта да се наеме персонал, за да се обслужат десетките хиляди молби за скрито носене на оръжие.

“Нямам заблуди”, заяви Дарт. “Без значение какви мерки ще предприемем, всичко ще свърши в съда.”

Илинойс е единственият щат без закон за скрито носене на оръжие. Последният щат, който одобри подобен закон бе Уисконсин през ноември 2011 година.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”
Чикаго