Правителството на САЩ спира да работи

0

Първи октомври в САЩ е особена и понякога опасна и пълна с неприятности дата. Това е началото на новата финансова година и до този ден Белият дом и Конгресът трябва да са се разбрали къде и как ще се харчат парите от новия бюджет. Също така и какво ще се прави с непрекъснато растящия дефицит. Това е най-добрият момент за междупартийни атаки, натиск и злепоставяне с оглед на една бъдеща полза при новите избори. Няма гласуван бюджет, правителтвото няма пари да плаща на хората  и те го разлюбват…

Конгресът на САЩ не можа да подготви до 1 октомври резолюция дори за временно обезпечаване на правителството през новата финансова 2014-та година.Формално това е поради острите разногласия между демократи и републиканци относно най-горещо  поддържаната от президента Обама програма в областта на здравеопазването. 

Така сега правителството няма пари да плати на почти един милион заети във всички обществени и икономически сектори сътрудници и специалисти и редица от тях са вече в колапс.

Обама вижда кръстоносен поход срещу неговата здравна реформа

На 1 октомври, вторник, президентът-демократ на САЩ Барак Обама, заяви: “Финансирането дейността на  правителството на САЩ беше преустановено по вина на опозиционната републиканска партия, водеща идеологически кръстоносен поход против мащабната реформа в здравеопазването”.

Реформата, превърната с огромни усилия в закон през март 2010 година, фактически трябваше да стартира също на 1 октомври 2013 година с откриването на специални електронни борси.На тях американците, и особено страдащите от тежки хронични заболявания, както и милионите хора под чертата на бедността, биха могли да получат  достъп до медицински грижи. Досега американските застрахователи можеха да отказват по свое усмотрение плащания за лечение на хронично болните, в това число и след  подписване на контракта. Мнозина страдащи оставаха просто без медицинска помощ при високата стойност на медицинските услуги в САЩ.

Дали Обама и неговото правителство изтърпява наказанието си единствено за това, че републиканците не искат да допуснат пробив в системата с достъпни за бедните хора застраховки, или тук е включено и разочанованието на различни сфери и икономически колоси от отказа  за военно решение на сирийския въпрос, а дали не е и просто старинен трик за очерняне имиджа на политическия противник…  може да е предмет за най-различни съждения.

Във всеки случай противопоставянето е доста далеч от джентълменството и започва да прилича дори на българските парламентарни разправии, с които страната – световен лидер не би трябвало да има никакви сходни черти. Защото при трезво поведение, както подчерта и Обама, Палатата на Представителите  би могла навреме да приеме резолюция за временно финансиране на  правителството  в условията на липса на федерален бюджет в началото на финансовата година. И това би се получило ако спикерът, републиканецът от Охайо Джон Байнер, не беше запретил на своите еднопартийци да гласуват по съвест, а ги задължи да спазват “партийната линия”.

Последствията от това, че Правителството на САЩ спира да работи

Правителството е принудено да отправи над 800 000 свои служители от най-различни сфери на обществения и икономически живот на страната в принудителен неплатен отпуск. Ще бъдат засегнати десетки сектори. Сред тях особено чувствително – жилищното строителство и опазването на околната среда, министерствата на образованието, енергетиката, търговията и пр.

Освен това – спира се поддръжката на ипотечните кредити и заемите при малкия бизнес, закриват се националните паркове и музеи.Прекратяват се всякакви нови молби за социални осигуровки, преустановяват дейността си и редица специфични служби, като например – няма да се публикува иикаква статистика, в това число и за безработицата. Продължават да функционират министерствата и ведомствата,  отговорни за обезпечаването на националната безопасност и външната политика.

На 1 октомври беше закрита за посещения  “Статуята на свободата” – главният символ на САЩ.  В същия ден  70 000 федерални служители в Ню Йорк излязоха в неплатен отпуск. Във вторник сутринта по интернет-сайтовете на много учреждения в САЩ се появиха надписи, че офисите им са затворени. 

Закрити бяха всички национални паркове в Калифорния. Намиращите се в тях хора са помолени да ги напуснат в разстояние на 48 часа. Под ключ е и световната легенда – Националният Йосемитски парк, един от най-красивите в света, който точно на 1 октомври празнува своята 123-та годишнина. Прекъсват дейността си Джошуа-Три, Секвойя, Голден Гейт в Сан-Франциско, музеят-затвор Алкатрас. 

Няма да се посещават  и Гран-Каньон в Аризона, великолаепният Йелоустоун във Вайоминг… Общо 401 национални паркове в САЩ

И какво сега?

По време на дебатите на 2 октомври  републиканската опозиция в Конгреса се опитва да прокара компромисно решение за частично финансиране на  правителството – като се отпуснат средства на подбрани сектори и министерства. Обсъжда се възможноста да се дадат пари, например, за националната паркова система, на ветераните от войните и на столицата Вашингтон…

В изявление от Белия дом, обаче, се казва, че една резолюция на Конгреса за временно финансиране на правителството трябва да касае всички федерални министерства и ведомства. В противен случай президентът ще наложи вето.

И така – на много места вече не са работи, а партийните политически и финансови спорове продължават… Въобще, това са едни от най-неподходящите за Америка упражнения, ако сред спорещия елит има все още чувството, че страната е световен лидер.

Климент Величков,
В. “България Сега”,
Чикаго