Моите три концерта в Америка с Орлин и Кристина (Видео)

0

Преди много, много време Конфуций бил казал “Хвани се с работа, която ти харесва и никога няма да ти се налага да работиш”. Спомних си го, защото точно това ми се случи по време на грандиозния американски тур на Кристина Димитрова и Орлин Горанов. И още поради това, че го чух от Иван Тенев, който се  подвизава и като “Агенция Тенев”, а едно от най-хубавите неща, които е направил този “агент”, е това, че навремето създава дуета Орлин и Кристина!
И каква по-хубава работа можех да си намеря от това да тичам по концертите на тези двама наши уникални апостоли на сцената заедно с тях и после да пиша за това удоволствие?
Ето, че след 30 години от моето българско детство, в Америка, от другата страна на Земята, отново съм с любимите ми естрадни звезди и с песните им, който отново усещам като някаква древна магия от Земята на Орфей…

Кристина Димитрова и Орлин Горанов в Чикаго – 
BG7TV – ТВ каналът на българите в САЩ и Канада:

Върнах се в най-милите си спомени от златното време на младостта. Но беше и още по-вълнуващо, защото сред старите шедьоври  двамата ни възхитиха и с прекрасна музика в стил румба, румънско диско и сицилиански канцонети!


В Лос Анджелис, където  жителите на този магаполис, изтъкан от изкуство и звездно присъствие, знаят и са видели много,  но Орлин Горанов буквално беше атакуван от своите почитатели… Толкова, че трябваше с усилия да си отвоюва място за себе  си и микрофона, за да завърши, все пак, до край песента си… От друга страна Кристина успя да вдигне на крака дори и такива сериозни хора, които не бяха ги виждали никога до сега да танцуват. Единствени останаха неподвижни креслата в салона, но по едно време и това не беше сигурно! Залата се превърна в развълнувано море от високо вдигнати ръце, които в плавен ритъм сляха  поривите на песента и сърцето си…
Към края на концерта всички край мен запяха познати,  любими мелодии, но не и аз… Аз останах без глас!  Но аз сияех, аз бях щастлива!  “Аз” ли казах? Но защо само аз? Целият български Град на ангелите, който сигурно постави тази вечер рекорд по посещение на български концерт, беше… “рекордно щастлив”! Огромният талант на Орлин и Кристина “стопи” притесненията на организатора на концерта Калин Крумов, че огромната площ на която е разположен Лос Анджелис и българите, живеещи в него, тези 25 000 квадратни километра, може да откажат някого да не дойде!
Естествено, най-щастлива бях, когато удари часът на Сан Диего! Нашата публика е най-малка, но и най-вярна! Като организатор на вече много културни прояви имам в моя списък  човек по човек…  И този списък е пълен със сънародници започващи  поне с бакалавърска степен и стигащи  почти до номинации за Нобелови награди.
Мало и голямо се “събра на мегдана” в очакване… А като си тръгваха се заканиха отсега нататък да не пропускат български артисти, дошли в Сан Диего…   Бог да ни е на помощ… как ще поддържаме тази височина на  летвата, която Орлин Горанов и Кристина Димитрова поставиха при този си олимпийски старт в Сан Диего…
Понякога обяснявам и на наши и на американци, че ние, наследниците на високи древни цивилизации, създали изворите на днешната цивилизация, знаем, че в живота се работи за да се живее, не се живее за да се работи… И изкуството на песента и танца, на поезията и красотата, ще спасят човечеството от опитите да бъде превърнато в роботи без чувства и мечти. А музиката е най-добрата аутострада по която можем ние и поколенията да вървим към един пълноценен душевен, не само физически, живот…
На следващия ден се оказах на четири  гуми,  заедно в колоната по пътя на Криси и Орлин за следващия концерт във Финикс. Исках да продължи очарованието, което ме беше обзело. Не бих си простила да пропусна новия им концерт.
И замислих се по пътя – какво отличава големите български певци от средното ниво изпълнители? На първо място – талантът, да , и още, разбира се, огромният и всеотдаен труд за усъвършенствуване. Но още и характерът, същността на човека, усмивката и благородството в отношенията  с хората, които са характерни за Орлин. Сценичното поведение също… Финесът на жестовете и артистичната пластика, характерни за Кристина. Чистотата на радостта, която се лее от гласа на изпълнителя и танцът на тялото му!
Преди време американската критика в Бостън и Ню Йорк писа за Орлин Горанов, че “… гласът му завладява, харизмата му очарова, въпреки среброто в косите му”.
… И гледам Орлин и му се чудя как му стига да хапне по веднаж на ден и да бъде свеж и пълен с енергия! Гледам Кристина и се радвам на детски откровената й душа! Как да не препускам заедно с тях до Финикс?

Така в съботния ден завихрихме танци и в Аризона. Посрещна ни усмихната чаровната организаторка Смилена. Насладата за публиката и тук беше пълна. Аризонци си накупиха и много дискове, за да останат песните на Орлин и Кристина още много време с тях!
Понякога ми се струва, че ние, които сме из българските общности по света,  посрещаме с повече възторг  и обич  българското изкуство и българските артисти, които ни гостуват, отколкото правят това в България.  Дали защото по-вярно си сверяваме часовника със световния пулс на изкуството и културата и можем да оценим по достойнство високите достижения на нашите гости от Родината?  Нас по-трудно могат да ни подведат медийните кампании, които с комерсиални интереси налагат често посредствени таланти. Или може би носталгията си казва своята дума?
Но това дори няма значение. С Орлин и Кристина ние  сякаш си дойдохме в къщи,  по моста на тяхната музика с дъх на младост и живот, с думите, които разтърсиха  душите ни, думи писани, и за нас наречени,  от Иван Тенев, създателят на дуета Кристина Димитрова и Орлин Горанов, чийто музикален маратон в Канада и САЩ остава сред златните страници на българските общности в Северна Америка!
 
Вася Валентино
в.” България СЕГА”, Сан Диего