Сериозен напредък в процеса за реформиране на имиграционната система на САЩ

0

Само седмица във втория мандат на президента Барак Обама става ясно, че имиграционната реформа ще е начело на политическия дебат тази година. В понеделник Сенаторската Осмица представи проект, който макар и уклончив, явно цели да прикотка нужните републикански депутатски гласове, като набляга на инициативи за подсигуряване на сигурността на границите, програма за селскостопански работници и достъпност на повече работна ръка. Във вчерашната си реч Обама подкрепи инициативата.
И двете партии осъзнават, че имиграционната ни система не действа и следва да се реформира и че е необходимо да се легализират хората, които вече са тук. Двете платформи, представени тази седмица, са единодушни за доста неща, включително за следното:

•    Допълнителни инициативи за подсигуряване на границите, за се предотврати незаконно преминаване и бъдеща незаконна имиграция
•    Програма, която да следи строго кой влиза и излиза от страната и че посетителите спазват периодите на визите си
•    Експедитивно депортиране на имигранти с криминално досие
•    Приоритет на узаконяване за тези имигранти, които вече са започнали процеса да се узаконят
•    Легализация на хората, които са тук в страната, ще изисква кандидатите да заплатят глоби и дължими просрочени данаци, както и да минат подробна проверка на досието, за да се установи, че не представляват заплаха за националната сигурност и обществото
 
На базата на платформите от тази седмица е също така очевидно, че разногласията между Белия дом и републиканците не са незначителни и намирането на разумен компромис ще е нужен.
В речта си Обама наблегна, че път към гражданство за нелегалните имигранти трябва да е сигурен и да не е вързан и зависим от постигане на определено ниво на сигурност на границите.
За републиканците, това е деликатен момент. Планът, предложен от Сенаторската Осмица, предвижда първата стъпка в реформата да е постигане и успешно приключване на определени програми, създадени за да се заздрави сигурността по протежение на американско-мексиканската граница, и само след това да се даде ход на процеса, който нелегалните имигранти трябва да предприемат, за да получат законов статут.
Тази разлика беше достатъчна, за да предизвиква загриженост сред републиканските депутати. Сенатор Марко Рубио, се оплака, че речта на Обама пренебрегва сигурността на границите и остави впечатление, че “той вярва, че бързо узаконяване на имигрантите е по-важно от реформиране на правото на имиграция”.
Републиканските депутати най-вероятно ще се противопоставят на всеки план за реформа, който не поставя сигурността на границите на първо място.
В допълнение, Обама не спомена за създаването на програма за временна работна виза, насочена към нискоквалифицираните и трудоемки селскостопански отрасли. Една от причините за този разлика е, че Синдикатите все още не подкрепят такава програма.

Друг спорен въпрос се очаква да бъде дали хомосексуалните бракове ще имат същите права на имигриране като хетеросексуалните двойки и до каква степен проектът за имиграционна реформа ще задоволи левия фланг, където вече се чуват гласове за ерозията на гражданските права, в резултат на плановете за затягане на система за проверка на законовата работоспособност на всеки кандидат-работник.
Имиграционна реформа може да даде на Обама забележително второ колосално законодателно постижение, но Белия дом съзнава, че успехът на такъв спорен въпрос ще изисква деликатно балансиране.
Последният сериозен опит за имиграционна реформа, предприет  от републиканския президент Джордж Буш през 2007 година се срина в Конгреса. “Ние не можем да позволим имиграционната реформа да се задълбава в безкрайни спорове “, заяви Обама.
В заключение президентът заяви, че ако Конгресът не е в състояние да действа своевременно, той ще предложи законодателство за реформиране на имиграционната система и ще “настои, те да гласуват за него веднага.”
Двубоят е на път – в следващите няколко месеца ще видим коя страна ще надделее и ще вземе юздите за реформиране на имиграционната ни система. 

Николет Глейзер
В.”България СЕГА”
Follow me on Twitter at https://twitter.com/NicoletteGlazer.

Disclaimer: Тази статия съдържа обобщения и примери, предназначени да илюстрират смисъла на нормативни актове и не представлява юридически съвет. Всяко дело е различно и се основава на спецификата на фактите във всеки един случай. Относно възможностите и спецификата на конкретно дело е наложително да потърсите помощта на адвокат.

Nicolette Glazer е сертификиран специалист по имиграционно право и партньор в адвокатска кантора Law Offices of Larry R. Glazer със седалище Сentury City, Калифорния.
Г-жа Глейзер може да бъде потърсена на телефон 310-407-5353 или на GlazerAndGlazer.com.
© 2013 GlazerAndGlazer.com