Военният министър на САЩ излъга войниците в Афганистан, че ще спечелят войната

0

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета (бивш шеф на ЦРУ) по време на визитата си в Афганистан на 14 декември е заявил, че САЩ се движат в правилна посока и ще спечелят войната. Съобщението е на Agence France Presse.
Както подчертал Панета, Америка в крайна сметка можела да превърне Афганистан в страна, която ще бъде способна да се самоуправлява и осигурява собствената си сигурност. Военният министър заявил още, че САЩ ща постигнат целта талибаните и «Ал Кайда” да не могат да намерят убежище в Афганистан.
Своето изявление Панета е направил пред американски войници във военна база на 56 километра от границата с Пакистан в югоизточната провинция Пактика. Министърът също така ще проведе разговори с ръководството на Пакистан.
До лятото на 2012 година САЩ планират да изведат от Афганистан 33 хиляди свои войници. Вашингтон разчита да предаде напълно контрола над страната на армията и полицията през 2014 година. Сега според сайта на Пентагона в Афганистан се намират 94 хиляди американски войници.
Уместно е да се припомни, че през август 2002 година президентът Хамид Карзай сподели пред военния ни министър Николай Свинаров следното: «Господин министър, вие знаете, че аз съм американски възпитаник и че исках да направя от Афганистан държава подобна на САЩ. Но от Афганистан изобщо не става държава!”
БЛИЦ