Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на пенсията от 1 юли

Начална страница | Свят | България | Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на пенсията от 1 юли
image

Средният размер на пенсията у нас за 2020 г. ще надхвърли 415 лв.

Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на размерите на получаваните от тях пенсии и/или добавки, считано от 1 юли 2020 г., съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ).
Осъвременяването на пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т.нар. „швейцарско правило“.
Увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 година с 6,7% беше одобрено в края на миналата година в хода на бюджетната порцедура по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).
Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. бяха утвърдени разходи за пенсии за над 10,5 милиарда лева, като за планираното осъвременяване и за увеличенията на пенсиите и добавките към тях са предвидени общо 439,5 милиона лева допълнителни средства спрямо Закона за бюджета на ДОО за миналата година.
Със Закона за бюджета на ДОО за 2020 г. е определен и нов минимален размер от 250 лв. на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Поради това, увеличение от 1 юли т.г. ще има и при другите пенсии за трудова дейност, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия.
Максималният размер на пенсиите или сбора от пенсиите, без добавките към тях, се запазва на ниво 1200 лв.
Размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, се определят в процент от размера на социалната пенсия за старост, който с Постановление на Министерския съвет от края на май 2020 г. е увеличен от 132,74 лв. на 141,63 лв., считано от 1 юли 2020 г.
В резултат на осъвременяването и на увеличенията се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас за 2020 г. да надхвърли 415 лв.
Новите минимални размери на пенсиите за трудова дейност, както и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, които са в сила от 1 юли 2020 г., са оповестени на интернет страницата на НОИ.
Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли 2020 г. чрез електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ). При поискване, разпорежданията ще се връчват и по избрания от лицата начин - в съответното териториално поделение на института, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“.
Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2020 г.

По статията работиха:
Евгения Маринова,
редактор Елена Илиева
investor.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7