Президентът за изтеклия запис: Странно е, че Борисов не иска експертиза, но чуждите служби ще направят

Начална страница | Свят | България | Президентът за изтеклия запис: Странно е, че Борисов не иска експертиза, но чуждите служби ще направят
image

Президентът Румен Радев се обяви за бърза експертиза на записа, за който се твърди, че е на разговор на премиера Бойко Борисов. Според държавния глава ако България бави експертизата, чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства.


В петък в платформата за видеосъдържание YouTube изтече запис, в който глас, приличащ на Борисовия, си служи с нецензурни обиди по адрес на европейски лидери и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се разбира как превишава правомощията на министър-председател. В понеделник Бойко Борисов заяви, че не възнамерява да иска разследване кой го е публикувал. Преди това той се закле пред сайта "Епицентър", че и за записа, и за Божков са 100% лъжи.

"Демонстративното нежелание на Борисов да се провери автентичността на записа е най-малкото странно, защото тук не става въпрос просто за г-н Борисов, а става въпрос за министър-председателя на България, става въпрос за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана. Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. Ако Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, този фалшификат трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан. Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред фон дер Лайън, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика, от които пряко зависи националната ни амбиция за пълноценна европейска интеграция. Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства", обяви Румен Радев днес.

Според държавния глава от полза на страната е българските служби да направят експертиза и да се действа спрямо закона, ако записът е фалшив, както и ако не е.
"Самопризнанията на г-н Божков за съвместни корупционни крупни схеми с властта изключват моя подкрепа, но не аз, други трябва да се оправдават за г-н Божков - нито съм го виждал, нито съм пушил пури с него, нито му знам телефона", каза още президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали още думите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков му звучат по-убедително от тези на управляващите.


За решението на държавата да придобие дял от близо 19% от Първа инвестиционна банка държавният глава каза, че и най-благородната цел не може да бъде оправдана с порочно изпълнение, особено когато "държавата налива нашите пари в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг и за рентабилността на това начинание". Той смята, че подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок не води до крайно решение.


Президентът коментира скандалите, след като наблюдава редовни тактически занятия на служителите на Националната служба за охрана. Той даде да се разбере, че ще наложи вето върху промените в Закона за МВР, които на практика позволяват в министерството да работи алтернативна служба за охрана, тъй като по думите му законът не отговаря на критерии като ефективност, ефикасност и безопасност.


Румен Радев каза, че няма да иде на отложения за 24 юни парад в Москва по няколко причини, сред които, че няма потвърждение на датата, че не може да рискува българският президент да попадне в карантина и изолация, както и че има приет преди това ангажимент с международна конференция.


Малко по-късно през деня депутатът от ГЕРБ Маноил Манев обяви, че записът е фалшив и няма причина да бъде проверяван. "Менте записи, извадени на бял свят от менте политици, ние няма да коментираме", добави той.


"По отношение на г-н президента, да му напомня, че е единственият политик в момента в България, заради записи за който има питане от прокуратурата в Конституционния съд", каза още той, припомняйки запис, разпространен преди месеци от прокуратурата, който е направен по време на разследване. В него командирът на Военновъздушните сили генерал Цанко Стойков разговаря с мъж, който се предполага, че е държавният глава Румен Радев.

Dnevnik.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7